VIDEO Kelemen Hunor: „Relația cu China este una de respect reciproc, dar eu aș prefera investiții foarte serioase din Occident”

Publicat: 24/08/2022, 22:35

Relația României cu China este una de respect reciproc, chiar dacă guvernul chinez a decis să facă o investiție uriașă în vecinul nostru – Ungaria. „Aș prefera investiții foarte serioase din Occident”, spune Kelemen Hunor – președinte UDMR și vicepremier în Guvernul Ciucă, invitatul lui Marius Tucă la ediția specială, transmisă live de Gândul.

Întrebat care este relația României cu China, vice-premierul Kelemen Hunor a afirmat: „E o relație de respect reciproc. Eu așa discutam cu chinezii din 2002 când am fost prima dată în China, am avut foarte multe întâlniri și am văzut cum s-a schimbat, din 2001 până în 2022 atitudine a chinezilor față de noi și cum abordează lucrurile”.

Vice-premierul a afirmat că anul trecut a avut o discuție „destul de tăioasă” cu ambasadorul Chinei la București cu privire la implementarea tehnologiei 5G, România s-a aliniat politicii Vestului.

„Sigur, ei au crescut enorm de mult din punct de vedere economic. Este o țară puternică, o țară cu ambiții uriașe pe plan global, dar s-a schimbat și atitudinea lor. Am avut o întâlnire anul trecut cu doamna ambasador și am avut o discuție destul de tăioasă. Atunci era chestiunea cu 5G. Și am spus „asta este decizia României, vreau respectați”. Degeaba, insistați, nu se va schimba.

A fost o decizie strategică. Sigur, puteți aveți o altă părere despre această decizie, dar așa cum respectăm și noi deciziile luate de guvernul chinez, trebuie respectați și dumneavoastră”, a afirmat Kelemen Hunor.

Guvernul maghiar a atras o investiție uriașă, peste șapte miliarde de euro din partea Chinei care va construi o fabrică de acumulatoare în Ungaria. Întrebat de ce nu au venit în România, Kelemen Hunor spune: „Nu știu de ce ne-au venit-o în România. Noi nici nu i-am invitat cu această investiție.

Poate poate vor veni coreenii, poate vor veni alții și vor investi sau japonezii sau alții.

Eu vrea existe investiții în această zonă Europei în mod permanent. Noi am atras fonduri în acest an și anul trecut a fost o perioadă destul de bună din acest punct de vedere și eu cred trebuie continuăm pe acest drum, aducem locuri de muncă și investiții și asta va face guvernul. nu aducem din China, nu e o problemă. Până la urmă, important e aduci. 

Există relații comerciale, sigur că se poate mai mult, se poate mai bine, dar eu prefera investiții foarte serioase din Europa, din Statele Unite, din Canada”, a declarat Kelemen Hunor.

Află totul despre războiul din Ucraina doar la Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase