VIDEO | Prof. univ. dr. Lavinia Betea: „Ceaușescu a fost un om înzestrat extraordinar de bine cu o componentă energetică. Avea ideea aceasta, că poți să faci bine pentru ceilalți”

Publicat: 27/07/2022, 01:13
Actualizat: 27/07/2022, 01:14

Prof. univ. dr. Lavinia Betea, istoric, a fost invitata lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Cercetătoarea a vorbit despre începuturile lui Nicolae Ceaușescu, până la preluarea funcției de șef de stat al Republicii Socialiste România, din 1967. Invitata lui Marius Tucă a precizat că fostul lider comunist era „un om înzestrat extraordinar de bine cu componentă energetică”, mânat de dorința de a le face bine oamenilor.

Prof. univ. dr. Lavinia Betea: În 1965, Ceaușescu era într-o foarte bună stare de sănătate și a fost într-una un om înzestrat extraordinar de bine cu o componentă energetică. Eu predau psihologie – salariul meu de aici vine, nicidecum din viața lui Ceaușescu – și multă lume și imaginează această energie este ceva care poate să-ți vină din exterior. Ori tu te naști cu această înzestrare și cu cantitatea, spunem, și cu genul de energie și cu ritmul în care ți-o consumi.

Sigur poți mai ameliorezi, însă este un dar nativ și, din acest punct de vedere, Ceaușescu a fost foarte înzestrat cu energie și, de fapt, cu această componentă energetică, ca și, de altfel, cu inteligența emoțională, trebuie fie înzestrat un manager, un lider.

M. Tucă: Dar pregătirea lui în materie de economie era 0.

Prof. univ. dr. Lavinia Betea: Da, era 0 venită din școală.

M. Tucă: Dar intuiția?

Prof. univ. dr. Lavinia Betea: Nu e vorba doar de intuiție. Să presupunem că, eu sau dumneavoastră, de mâine, mergem într-o uzină și că, în decursul a unui an-doi-trei-patru,nu facem altceva decât citim despre producția uzinei respective. Eu cred noi ne cam punem la punct, chiar dacă e vorba de o producție de avioane, pentru că. până la urmă, dacă aduni orele, fac mai mult decât o facultate.

Și el se pomenea cu o documentație și, de fapt, din 1944 încoace, fusese într-una miezul lucrurilor și politica aceasta comunistă, ideologia comunistă, impunea economia. Pornind de la unul din postulatele fundamentale ale acestei ideologii, existența determină conștiința și economicul este baza, restul – cultura, ideologia, învățământul – sunt suprastructură.

Și, atunci, a fost într-una obligat și, din momentul naționalizării, aflându-se în acel cerc al liderilor, plus vizitele pe care le-a făcut într-una prin țară, ca și lider al UTC-ului, ca și secretar, cu organizatoricul, unde în țară fiind, n-a stat în casele de oaspeți, dincolo de ședințe.

M. Tucă: Și asta a durat din anii ‘40, până în 1965.

Prof. univ. dr. Lavinia Betea: Sigur. Deci cunoștea țara, o străbătuse. Era o atmosferă care nu era hora de acasă, pentru el nu apucase petrecerile rurale, dar era, totuși, ceva cultural care, dincolo de mesajul politic, cu certitudine atrăgea un tânăr și sigur este o predispoziție nativă, ca la orice politician înzestrat – ideea aceasta, tu poți faci bine pentru ceilalți – vorbesc de politicienii veritabili.

El avea chestiunea asta, și trebuie o ai, de asemenea, în sânge, cum se spune nativ. În termen de psihologie, lucrurile acestea se înscriu în ceea ce se numește comportamente pro-sociale.

O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Ion Iliescu e VINOVAT: Se face dreptate pentru această rușine națională
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Mesajul transmis de Mihaela Rădulescu de ziua de naștere a iubitului ei, Felix Baumgartner: ”Mă...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Test de cultură generală. Cum rămâne aprinsă torța Olimpică?