VIDEO | Prof. univ. dr. Lavinia Betea: „Nicolae Ceaușescu își imagina că va reuși să păstreze România ca un fel de enclavă comunistă. Nu a înțeles nevoia oamenilor de libertate. Trăia într-o realitate paralelă”

Publicat: 27/07/2022, 13:46

Prof. univ. dr. Lavinia Betea, istoric, a fost invitata lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Cercetătoarea a vorbit despre ultimii ani din viața lui Nicolae Ceaușescu, până la execuția acestuia și a soției sale, Elena Ceaușescu, la 25 decembrie 1989. Invitata lui Marius Tucă a afirmat că fostul lider comunist credea cu tărie în ideea că va putea menține România ca o enclavă comunistă” și că era extrem de iubit de muncitori.

„El (n.r – Nicolae Ceaușescu) era total rupt, în sensul își imagina va reuși păstreze România ca un fel de enclavă comunistă, la fel cum era Cuba. Își imagina va reuși mențină România ca o insulă în acest mare conglomerat statal – și aceasta era o utopie. Și utopia aceasta se baza pe altă fantasmă, el este, de fapt, iubit de muncitori.

Ajunsese se creadă iubit, deși normal știa telegramele acelea de adeziuni sunt trimise prin grija sectoarelor de propagandă, a comitetelor județene și așa mai departe. Era foarte convins muncitorii îl iubesc și îi sunt foarte recunoscători pentru viața pe care o duc. Avusese o idee în care reitera practicile din anii ‘50, se confecționeze bâte.

Printre altele, voia să facă combinatul de prelucrare a lemnului din Arad și se ducă muncitorii din Arad și din Craiova să-i bumbăcească pe demonstranții din Timișoara. Era ceva de ordinul nebuniei și, din acest punct de vedere, spune gândirea lui era cumva profund alterată și de vârstă și de bolile pe care le avea și de acest uzaj al puterii”, a afirmat prof. univ. dr. Lavinia Betea.

Prof. univ. dr. Lavinia Betea a precizat că, în ultimii lui ani de viață, Nicolae Ceușescu trăia într-o realitate paralelă”, fiind convins că fără el, țara ar fi ajuns la pierzanie.

„(n.r – Nicolae Ceaușescu) a trecut pe lumea cealaltă foarte convins se vor răzvrăti muncitorii adevărați și că, dacă el piere, țara își pierde independența, el este un fel de stâlp al independenței României, altfel vin rușii și ne preiau rușii. Cred s-ar amuza teribil vadă acum psihoza din zilele noastre, că ne atacă și pe noi rușii. Nu a înțeles nevoia oamenilor de libertate.

Nu și-a putut imagina și un om ca mine poate să-și dorească fie ceva mai mult decât mi-a trasat el. Poate fi vrut și eu – nu eu doar, câți mai buni decât mine, care ar fi meritat. Deci a fost o generație, 10 ani de zile, de oameni cu aptitudini, cu talent de cercetători. Unele mărturii spun ea (n.r – Elena Ceaușescu), în momentul în care a fost împușcată, era deja leșinată, n-a mai fost conștientă.

Cât despre el (n.r – Nicolae Ceaușescu), ați văzut, s-a dus cântând internaționala, trăia într-o realitate paralelă. Se imagina personajul acela mesianic care a schimbat România, care îi prevedea și o ducea pe cele mai înalte și el chiar credea în comunism. El chiar credea ar putea exista un timp și ar putea exista niște oameni care se mulțumesc cu un costum”, a afirmat prof. univ. dr. Lavinia Betea.

O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
S-a dat lege pentru toți proprietarii de TEREN din România. Regula imposibil de ocolit
Băutura demult dispărută din România. Era cea mai populară pe vremea bunicilor
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete