VIDEO | Prof. univ. dr. Lavinia Betea: „Personajul Ceaușescu, dacă s-ar fi născut în America, avea toate premizele pentru a deveni miliardar. A fost un individ înzestrat cu inteligență emoțională”

Publicat: 27/07/2022, 13:06

Prof. univ. dr. Lavinia Betea, istoric, a fost invitata lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Cercetătoarea a vorbit despre calitățile și aptitudinile pe care Nicolae Ceaușescu le avea, considerându-l un bun negociator. Invitata lui Marius Tucă este de părere că, deși nu avea multă școală, fostul lider comunist era înzestrat cu inteligență emoțională.

„Personajul Ceaușescu, dacă s-ar fi născut în America, avea toate premizele pentru a deveni miliardar. Maniera în care el face afaceri, în care negociază – gândiți-vă a obligat Fondul Monetar Internațional schimbe regulamentele – cât de bun negociator ar fi putut fi pentru el însuși, pentru business, în condițiile economiei de piață, la modul personal, deci ar fi putut fie orice.

Nu personajul în sine este toxic. Toxic este mediul în care el evoluează și pe care el îl perfectează. Și de toxicitatea unui astfel de mediu cred nimeni nu poate se ferească – cel mult, poți nu vrei ajungi acolo. Cel mult, poți fii un om care știi ție nu-ți face bine puterea, ție nu-ți face bine provoci spaimă sau știi dacă tu dai un ordin, celălaltți se supune.

Plăcerea aceasta a liderilor de a porunci, de a se ști ascultați, de a ști de decizia lor depinde o amplă mișcare – aceasta este bună, este rea, contează mai puțin, ci felul în care tu te ipostaziezi”, a afirmat prof. univ. dr. Lavinia Betea.

Prof. univ. dr. Lavinia Betea a afirmat că, în vremurile actuale, Nicolae Ceaușescu „ar fi fost în stare să-și facă studiile la Paris”, iar ulterior, ar fi fost capabil să facă politică cu succes”.

„Ceaușescu citea în fiecare zi, nevoit înghită operativele acelea, informările pe care le primea, mult mai mult decât majoritatea. El nu citea de drag, citea pentru el avea certitudinea de el depinde totul, prin urmare, el trebuie fie la curent cu totul, facem totul, cum spunea și el. Nativ vorbind, dacă ar fi trăit în zilele noastre, cred ar fi făcut politică cu succes.

Povestea asta cu cizmarul, dacă ar fi evoluat în condiții normale, dacă s-ar fi născut într-o familie de o anumită stare, dacă s-ar fi născut la oraș, nu ne imaginăm el n-ar fi fost în stare să-și facă studiile la Paris. El a fost un elev bun, a fost al treilea din clasă, în condițiile în care nimeni nu i-a cumpărat cărți, nimeni nu l-a întrebat dacă și-a făcut lecțiile.

Ca individ, a fost un individ înzestrat, în primul rând, cu ceea ce astăzi este foarte la modă teoretizezi – cu inteligență emoțională, acea capacitate de a intui ce trebuie faci, cum folosești niște oameni, cum trebuie relaționezi cu ei. Fără această calitate nu poți fii nici un profesor bun, nu poți fii guru, nu poți fii politician”, a afirmat prof. univ. dr. Lavinia Betea.

O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Viorica de la Clejani este în doliu: Mereu mi-a fost frică, parcă a presimțit...
Va fi obligatoriu în toată România. Încălcarea legii se pedepsește cu amenzi uriașe
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
O nouă specie de dinozauri este printre cele mai mici descoperite vreodată