Contestații Evaluare Națională 2021. Când pot contesta elevii notele la Română și Matematică și cum se face recorectarea lucrărilor

Contestații Evaluare Națională 2021. Când pot contesta elevii notele la Română și Matematică și cum se face recorectarea lucrărilor
Admitere liceu, repartizare computerizată. Sursă foto; MARIAN ILIE/MEDIAFAX FOTO
Publicat: 29/06/2021, 10:40
Actualizat: 29/06/2021, 10:56

Primele rezultate la Evaluarea Națională 2021 au fost afișate, marți, de Ministerul Educației, pe evaluare.edu.ro, iar elevii pot afla ce note au luat la Română și Matematică introducând codul de candidat. Elevii nemulțumiți de notele obținute pot depune marți și miercuri contestații.

Vezi AICI rezultatele la Evaluarea Națională 2021, pe județe, publicate de Ministerul Educației.

Comunicarea rezultatelor obținute se face anonimizat, atât în centrele de examen, cât și pe site-ul evaluare.edu.ro, respectându-se Regulamentul general privind protecția datelor personale. Astfel, vor fi utilizate coduri individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților și care au fost distribuite candidaților, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută.

Cum se depun contestațiile la Evaluarea Națională 2021

Contestațiile la Evaluarea Națională 2021 pot fi depuse în zilele de 29 iunie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 30 iunie (în intervalul orar 8:00 – 12:00). Acestea pot fi transmise și online.

Candidații care depun fizic sau transmit contestațiile prin mijloace electronice completează, semnează și depun și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat la cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora, în cazul candidaților minori.

Model de contestație la Evaluarea Națională 2021

Care este procedura la recorectare a testelor de la Evaluarea Națională 2021

  • În procesul de evaluare inițială a lucrărilor scrise și de rezolvare a contestațiilor, după validarea finalizării evaluării de către cei doi profesori evaluatori, în cazul în care diferența dintre note este mai mică sau egală cu 1 punct, notele obținute se trec pe fiecare lucrare în parte, cu cerneală roșie, după ce este verificată concordanța cu borderourile individuale, și se semnează de aceștia.
  • Nota finală se trece pe lucrare, în prezența profesorilor evaluatori, de către președintele comisiei. Președintele comisiei calculează nota finală, ca medie aritmetică cu două zecimale a notelor acordate de evaluatori, fără rotunjire, și semnează, nota fiind înregistrată în catalogul Evaluării Naționale.
  • În cazul în care diferența între notele acordate de cei doi profesori evaluatori este mai mare de 1 punct, lucrarea va fi recorectată de alți doi profesori evaluatori numiți de președintele comisiei. După validarea finalizării evaluării, nota finală este calculată luând în considerare cele 4 (patru) note, după eliminarea celor două note/valori extreme, ca medie aritmetică cu două zecimale, fără rotunjire, a celor două note/valori centrale.
  • Media rezultată reprezintă nota finală care se trece pe lucrare și este înregistrată în catalogul Evaluării Naționale. Sub nota finală semnează cei patru evaluatori și președintele comisiei.
  • Numărul pachetului și numărul de ordine al lucrărilor care necesită o nouă evaluare sunt consemnate într-un proces-verbal, semnat de cei amintiți anterior.
  • În cadrul etapei de soluționare a contestațiilor, după încheierea evaluării lucrărilor, notele acordate după reevaluare sunt comparate cu cele acordate în etapa de evaluare inițială.
  • În situația în care se constată o diferență de notare mai mare de 1 punct, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea inițială și cea de la contestații, președintele comisiei de contestații numește o nouă comisie de contestații formată din doi profesori cu experiență, alții decât cei care au evaluat inițial lucrările în centrul de contestații.
  • Reevaluarea se face după o nouă secretizare a lucrărilor, respectând cu strictețe baremul de evaluare și notare și toate procedurile de evaluare.
  • Nota acordată de cea de-a doua comisie de contestații este nota finală obținută de candidat.
  • Nota obținută în etapa de soluționare a contestaților este nota definitivă, indiferent de punctajul obținut, în plus sau în minus, față de nota acordată în etapa de evaluare inițială a lucrării.
  • Această notă nu mai poate fi modificată și reprezintă nota obținută de candidat la proba respectivă.

Când află elevii la ce liceu sunt repartizați

Elevii care nu s-au putut prezenta la Evaluarea Națională din iunie 2021, vor putea participa la o etapă specială, la începutul lunii iulie. Înscrierile vor avea loc între 28 iunie și 2 iulie, iar probele scrise vor avea loc în perioada 5 – 7 iulie.

Primele rezultate ale etapei speciale sunt programate pe 9 iulie, iar după contestații, rezultatele definitive sunt programate în 12 iulie.

Completarea fișelor de înscriere la liceu are loc în perioada 16-22 iulie, iar repartizarea computerizată a absolvenților de clasa a VIII-a pe locurile de la liceu este programată în 24 iulie.

Media de admitere pentru înscrierea în clasa a IX-a se calculează ca medie ponderată între media generală la Evaluarea Națională, care are o pondere de 80%, și media generală de absolvire a claselor V-VIII, care are o pondere de 20%.


Citește și: 

Evaluare Națională 2021. Subiecte și bareme la Limba și literatura română. Ce au avut de rezolvat elevii la primul examen

Avem subiectele la Limba și literatura română de la Evaluarea Națională 2021

VIDEO | Cum se rezolvă subiectele la Limba română de la Evaluarea Națională 2021

Evaluare Națională 2021. Baremul la Limba și literatura română a fost publicat. Care sunt răspunsurile corecte și cum sunt notate

Evaluare Națională 2021. Când se afișează primele rezultate

Evaluare Naţională 2021. Totul despre desfăşurarea examenelor la limba română și matematică: Calendar, subiecte şi bareme

Admitre liceu 2021. Care este topul celor mai bune licee din București

Admitere liceu 2021. Care este topul celor mai bune licee din România

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Ioana Dichiseanu, cu lacrimi in ochi, despre ultimele clipe ale tatălui ei: "Mi-a luat mana...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Teama de incertitudine: când devine toxică pentru sănătatea mintală?