VIDEO| Evaluare Națională 2021. Unde au fost ”capcanele” care puteau să-i încurce pe elevi la limba română

VIDEO| Evaluare Națională 2021. Unde au fost ”capcanele” care puteau să-i încurce pe elevi la limba română
Evaluare Națională 2021. Sursă foto: Alexandra Pandrea/GÂNDUL
Publicat: 22/06/2021, 18:19
Actualizat: 22/06/2021, 18:25

Profesoara Mădălina Vasile, de la Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc”, a rezolvat, în studioul Gândul, subiectele primite de elevi, marți, la proba de Limba și literatura română de la Evaluarea Națională 2021. Totodată, aceasta a identificat posibile ”capcane” din subiectele la Română, ce ar fi putut determina greșeli în rezolvarea acestora.

Unul dintre subiectele care i-ar fi putut pune în dificultate pe elevi este subiectul IB, punctul 1, unde elevii au avut de ales răspunsul corect. Primul exercițiu viza ca aceștia să aleagă seria de cuvinte care conține diftong.

a) „speriată”, „picioare”

b)„primei”, „dormeau”.

c)„trăgeau”, „scânteia”.

d) „voiam”, „niciodată”.

Evaluare Națională 2021. ”Capcanele” la limba română

Răspuns corect, așa cum este indicat și pe baremul publicat de subiecte.edu.ro, punctul C. Cu toate acestea, profesoara Mădălina Vasile a explicat într-o ediție specială GÂNDUL LIVE unde ar fi putut să greșească elevii la acest punct.

„Sper că elevii au fost atenți aici pentru că există o mică capcană. Observăm grupul de sunte ”ge” din cuvântul trăgeau care este urmat de o vocală. În cazul acesta, ”Ge-ul” transcrie un singur sunet, adică G. E-ul nu se aude, fiind literă ajutătoare. Și avem diftongul ”au”, format dintr-o vocală și o semivocală”. În ceea ce privește cel de-al doilea cuvânt ”scânteia”, observăm diftongul în ultima silabă: ”ia”.

Un alt exercițiu capcană a fost exercițiul 6 de la punctul I B. Elevii au avut de alcătuit o propoziție afirmativă, în care pronumele demonstrativ „aceasta” să aibă funcția sintactică de atribut și o propoziție negativă, în care substantivul „stadion” să aibă funcția de complement direct.

„Mare atenție la acest subiect deoare există o capcană. Ne uităm la pronumele demonstrativ aceasta. Un răspuns corect ar fi fost „cartea acesteia este nouă”. ”Acesteia” este un pronume demonstrativ în cazul Genitiv, iar cartea, substantivul care se află înaintea lui este în cazul Nominativ. Cele două cuvinte nu se acordă în gen, număr și caz. Iar ”aceasta” rămâne pronume. Dacă elevii au fost neatenți, și sper că nu au făcut acest lucru și au scris cartea aceasta este nouă, ”aceasta” este într-adevar un atribut, dar unul adjectival, exprimat printr-un adjectiv pronominal demonstrativ. Cerința ne spune că trebuie să folosim un pronume demonstrativ”, a mai explicat profesoara de limba și literatura română Mădălina Vasile.

Un alt exercițiu ”vedetă” care îi poate pune în dificultate pe elevi este și exercițiul 7 de la subiectul IB. Aici absolvenții clasei a VIII-a au avut de completat spațiile libere, iar cerințele le-au verificat cunoștințele de gramatică.

„De regulă se mai fac greșeli la acest tip de exercițiu. Însă sper că elevii au fost atenți. Avem verbul a ști care trebuie trecut la conjunctiv, timpul prezent, persoana a II-a, singular. Forma corectă este  „Să știi ”, deoarece primul i face parte din rădăcina cuvântului, al doilea i reprezintă o desinență care marchează persoana a II, singular. În continuare, acești ”doi arbitri n-au greșit” (cuvântul „arbitri” se scrie cu un singur „i” ). Traiectoria mingii (și nu mingei) care a creat (nu se scrie cu doi „e”, pentru că acest verb se conjugă după modelul verbului „ a lucra”) probleme a fost neobișnuită. Fiecare dintre susținătorii noștri („noștri” se scrie cu un singur „i”, adjectiv pronominal posesiv) de azi va participa (verbul trebuie să fie la singular și nu la plural deoarece subiectul este pronumele nehotărât „fiecare”), sper, la gală”, explică profesoara Mădălina Vasile.

Citește și: 

VIDEO | Cum se rezolvă subiectele la Limba română de la Evaluarea Națională 2021

UPDATE | Evaluare Națională 2021. Subiecte și bareme la Limba și literatura română. Ce au avut de rezolvat elevii la primul examen

Evaluare Națională 2021. Când se afișează primele rezultate

Evaluare Naţională 2021. Totul despre desfăşurarea examenelor la limba română și matematică: Calendar, subiecte şi bareme

VIDEO | Evaluare Națională 2021. Sfaturi pentru rezolvarea subiectelor. Cum pot corecta elevii dacă au greșit pe broșura de examen

Evaluare Națională 2021. Modele de subiecte la Limba Română și Matematică. Ce subiecte s-au dat în anii anteriori

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării obținut în urma studiilor urmate la FJSC și Université Lumière Lyon 2. A lucrat în trustul citeste mai mult
Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
De necrezut ce salariu are o vânzătoare Zara România. Câți lei primește lunar
FOTO. Dana Săvuică, imagini interzise cardiacilor, la 51 de ani! Cum arată în costum de...
Durerile de gât nu sunt provocate doar de răceală. De ce te-ar putea durea gâtul
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Primele declarații ale iubitei lui Laurențiu Reghecampf! Corina Caciuc e hărțuită pe internet
Dan Negru, în pericol după scandalul cu Biserica. L-au ameninţat cu moartea
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
5 modele de mașini păguboase pe care nu trebuie să le cumperi niciodată, indiferent cât...
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
O femeie a fost violată în tren. Pasagerii nu au intervenit
De necrezut ce salariu are o vânzătoare Zara România. Câți lei primește lunar
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum...
Noua LIMITĂ DE VITEZĂ pe autostrăzi și drumuri expres! Cu cât la oră se va...
Ce se va întâmpla cu Reghe și iubita lui, în viitorul apropiat. O femeie celebră...
Legea pentru facilitarea accesului pe plajă a persoanelor cu dizabilităţi a fost ADOPTATĂ!
„Squid Game” a ajuns și la Kim Jong-un. Este uluitor ce a cerut dictatorul
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit și ea de COVID...
ȘOC TOTAL pentru cei cu mașini pe benzină! Nimeni nu credea că se va ajunge...
Avertisment la nivel mondial. A apărut o nouă infecție „îngrozitoare”. Simptomele pot fi „ireversibile”
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021