146 de ani de când LEUL a ajuns moneda națională a României

Publicat: 22/04/2013, 17:59
Actualizat: 20/03/2019, 14:13

În urmă cu 146 de ani, leul a devenit moneda națională a Principatelor Române, pe al căror teritoriu circulau până la acea dată în jur de 80 de monede străine, precum napoleonul, galbenul austriac, ducatul olandez, piastrul, rubla sau francul.

Pe 22 aprilie 1867 s-a promulgat prima lege monetară prin care s-a stabilit că moneda națională este leul, iar diviziunea sa se numește ban și este egală cu a suta parte din leu.

„Pierzând jus monetae, ca urmare a regimului dominației otomane, Principatele Române au devenit un spațiu deschis pentru pătrunderea unui număr foarte mare de monede străine”, se arată într-o prezentare susținută de Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), în 2010.

Românul și romanatul, primele propuneri pentru denumirea noii monede

Primele negocieri pentru baterea unei monede naționale au avut loc după venirea pe tronul Principatelor Unite a lui Alexandru Ioan Cuza.

În 1859, Victor Place, consulul francez la Iași a negociat, în numele guvernului român, baterea unei monede naționale care să aibă aceeași valoare cu cea a francului francez. Denumirea primilor bani românești a stârnit numeroase dezbateri, variantele luate în calcul fiind românul, după modelul francez (francul), statul reușind să obțină permisiunea unei bănci din Franța pentru creditarea primei emisiuni.

Ulterior s-a stabilit un alt nume, acela de romanat, care era divizat în decime sau bani (a zecea partea dintr-un romanat) și centime sau bănișori (a suta parte dintr-un romanat). Proiectul nu a fost însă finalizat deoare „Napoleon III nu a sprijinit până la capăt emiterea unei monede naționale românești, deoarece nu dorea să provoace o reacție ostilă a Imperiului Otoman„, se arată pe pagina BNR.

Leul – ales ca să-i facă concurențăthalerului olandez de argint

Discuțiile au fost realuate în timpul domniei lui Carol I. Denumirea de leu s-a ales pe fondul popularității thalerului olandez care avea pe revers un leu ridicat pe două labe. Thalerul avea o largă circulație e teritoriul Principatelor datorită relațiilor comerciale dintre Imperiul Otoman și Vestul Europei

La jumătatea secolului al XVII-lea, notorietatea thalerului era atât de mare încât în spațiul balcanic acesta este confundat cu noțiunea de monedă. Cu toate că a ieșit din circulație în jurul anului 1750, talerul de argint intrase atât de bine în conștiința publică, încât românii au continuat să calculeze prețurile în această monedă. De aceea s-a decis ca leul să devină denumirea oficială a noii monede naționale românești.

Thalerul olandez

„Moneda va avea pe o parte armele țării și pe alta indicațiunea valoarei nominale și anul”, se arată în legea pentru înființarea unui nou sistem monetar și pentru fabricarea monedelor naționale din 22 aprilie / 4 mai 1867.

După promulgarea legii, s-au bătut monedele de aur de 5,10 și 20 de lei, monedele de argint de 50 de bani, 1 leu și 2 lei și monedele de cupru de 1, 2, 5 și 10 bani.

„Monedele de aur și de argint ale Franței, Belgiei, Italiei și Elveției fabricate după același sistem monetar se vor primi în țară în toate casele publice deopotrivă cu moneda legală a țării”, se mai precizează în documentul promulgat în urmă cu un secol și jumătate.

Știrile economice de ultimă oră, de acum și pe Facebook, pe pagina Gândul Financiar

Lovitură cruntă primită de Anamaria Prodan. La aşa ceva chiar nu se aştepta. Primele declaraţii
Câte clase are Mihai Petre, de fapt. Îți vei schimba radical părerea despre celebrul dansator
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Poliția a dat verdictul în accidentul lui Gigi Becali! Lovitură grea pentru miliardar: Ionuț Luțu...
Sfinxul şi Babele sunt în judeţul Dâmboviţa. Prahova a pierdut în primă instanţă procesul ce...
Mașina care seamănă IZBITOR de mult cu Dacia a ajuns pe ALIBABA. Preț + FOTO
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Cercetătorii avertizează China asupra unui focar colosal de COVID dacă va adopta strategia SUA
Cununie-șoc în Iași. Cu cine s-a măritat Valentina, tânăra de 26 de ani din imagine
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Un AN de PUȘCĂRIE, după ce a AGRESAT doi POLIŢIŞTI
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Carantină obligatorie pentru românii care se întorc din aceste ţări. Noua listă roşie. Se aplică...
Cea mai cumplită veste pentru România a venit acum: "Rezultatele vor fi catastrofale!" Tocmai s-a...
Kamara îl spulberă pe Reghecampf. Dezvăluiri fără perdea despre iubita antrenorului și un apel urgent
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...