15 noi stațiuni balneare vor fi avizate în România. Ministrul Turismului, la GÂNDUL LIVE: „Aducem turiști din UE”

15 noi stațiuni balneare vor fi avizate în România. Ministrul Turismului, la GÂNDUL LIVE: „Aducem turiști din UE
Publicat: 03/06/2013, 22:40
Actualizat: 21/03/2019, 13:04

Alte 15 stațiuni urmează să fie autorizate de guvern, astfel încât turiștii străini care vin să se trateze la apele termale din România să-și poată deconta în țările de origine serviciile de care au beneficiat, a precizat Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM-uri, mediul de afaceri și turism, la emisiunea Gândul LIVE.

„Avem potențial natural. Avem o treime din resursele de ape termale și n-am valorificat acest potențial foarte important pentru sănătate, pentru tratament, pentru wellness. Am prezentat un memoriu la guvern și sunt bucuroasă acum că există un grup de lucru care se ocupă de revigorarea turismului balnear. Am găsit aici autorizate 10 stațiuni balneare. Noi avem mult mai multe. Acum se află în avizare, pentru că e o procedură de avizare, în consens cu ministrul Sănătății am pus pe listă încă 15 stațiuni”, a spus Grapini.

„Problema era să transformăm stațiunile balneare într-un export de servicii”, a adăugat ministrul.

Conform directivelor europene, cetățenii din Uniunea Europeană au posibilitatea de a-și deconta la casa de sănătate din statul din care provin tratamentele de la stațiunile balneare din România.

„Orice turist care vine înseamnă export pentru România. Orice turist care pleacă din România în afară, înseamnă import, în balanța comercială”, a arătat Grapini.

Ministrul a adăugat că este important ca în jurul centrelor de tratament să se formeze „zone compacte de turism” astfel încât turiștii „să aibă și alte posibilități de distracție și petrecere a timpului liber”.

Întrebată câți turiști sunt așteptați anul acesta în România, Grapini a evitat să răspundă, spunând că nu dorește să ofere nicio prognoză.

„Nu știu, nu vă forțați să dau cifre, pentru că nu spun”, a precizat ministrul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase