Adrian Dobre, fondator Klarwin: ”Putem să păstrăm o oază de normalitate într-o lume haotică. Tehnologiile trebuie să contribuie la o viață sănătoasă pentru generațiile viitoare”

Adrian Dobre, fondator Klarwin: ”Putem să păstrăm o oază de normalitate într-o lume haotică. Tehnologiile trebuie să contribuie la o viață sănătoasă pentru generațiile viitoare”
Adrian Dobre, CEO Klarwin / Sursa: Arhiva companiei
Publicat: 30/12/2021, 11:00
Actualizat: 30/12/2021, 11:57

Klarwin, o companie cu capital 100% românesc, este o poveste de succes și un exemplu de urmat în susținerea eforturilor pentru dezvoltarea durabilă. Fondată în 2004, de Adrian Dobre, compania oferă cea mai simplă cale de acces la soluțiile tehnologice de vârf pentru aplicații industriale, iar ramurile în care activează sunt diverse. Adrian Dobre, CEO Klarwin, a detaliat, într-un interviu pentru GÂNDUL, cum a evoluat compania care a ajuns aproape de „majorat”, cum a trecut de cei aproape doi ani de pandemie de COVID-19 și care sunt planurile și așteptările de la anul care este pe cale să înceapă.

Adrian Dobre vorbește, în interviul acordat GÂNDUL, despre realizările echipei pe care o coordonează, dar mai ales despre satisfacția adusă atunci când soluțiile companiei au un impact pozitiv asupra economiei, prin prisma protejării mediului.

Din păcate, spune Adrian Dobre, mulți antreprenori arată un apetitul investițional în creștere pentru soluții sustenabile de fiecare dată când apar noi ținte de mediu la nivel comunitar, iar apoi nu se mai concretizează. Klarwin și-a propus să promoveze strict acele tehnologii care rămân sustenabile pe tot lanțul, de la producție și până la operaționalizare, pe toată durata de viață.

După mai bine de un deceniu și jumătate de activitate, Klarwin înseamnă o echipă de peste 50 de specialiști de top, peste 250 de clienți și peste 15 parteneriate cu producători de tehnologie, lideri mondiali în domeniu.

Aveți o amprentă importantă în industria alimentară, farma, a construcțiilor de mașini din țară, dar și cea energetică. Care au fost cele mai notabile evoluții în cei aproape 18 ani de activitate și cu precădere din ultimul an, unul aparte la nivel mondial?

Activitatea Klarwin s-a intensificat de la an la an, iar 2021 a avut același ritm alert, chiar dacă ne-am aflat, din păcate, sub impactul pandemiei. Încrederea acordată de clienți echipei noastre, cumulat cu experiența dobândită în diverse industrii, ne-au adus satisfacția unor proiecte unice, atât ca importanță din punct de vedere al business-ului, cât și ca impact asupra economiei, în general.

Este drept însă că a crescut complexitatea activității noastre în ultimii doi ani, parțial din cauza instabilității vremurilor pe care le trăim, cărora li s-au adăugat provocările aduse de pandemie, de măsurile restrictive care au fost și încă sunt în măsură să perturbe activitățile sau proiectele clienților Klarwin.

Am reușit totuși să ne ridicăm deasupra acestor circumstanțe și să ne remarcăm prin rapiditate și consecvență în implementarea proiectelor, lucru care a însemnat uneori să depunem eforturi suplimentare pentru a răspunde în timp real unor cerințe. Am ajustat eforturile în funcție de situațiile critice și importante ale clienților noștri și am gândit, produs sau instalat soluții tehnice la standarde de referință mondială, cu tehnologii de calitate și echipamente performante.

Dacă este să privesc la cei aproape 18 ani de activitate, aș putea să spun că avem o companie matură, care nu și-a pierdut viziunea și care reușește să participe la îmbunătățirea calității vieții în toate domeniile industriale. În cifre, Klarwin înseamnă o comunitate de aproximativ 50 de specialiști de top, cu proiecte care se ridică anual la peste 15 milioane de euro și care servesc interesele cetățenilor din mai bine de zece țări europene.

Care este deschiderea industriilor cărora vă adresați pentru produsele pe care le propuneți? Dincolo de obligațiile legale, care este apetența/exigența producătorilor pentru o calitate superioară? Ați fost în situația să pierdeți proiecte?

Apetitul investițional pentru soluții sustenabile se revigorează de fiecare dată când apar noi ținte de mediu la nivel comunitar. Numeroase proiecte cu privire la dezvoltarea sau achiziția de tehnologii eco-friendly își au rădăcina în aceste ținte interne, asumate de România.

Nu putem însă să nu observăm că, în general, după avântul pe care și-l iau companiile spre implementarea proiectelor de acest tip, rămân puține inițiative care se și materializează. Klarwin și-a stabilit ca obiectiv să promoveze strict acele tehnologii care rămân sustenabile pe tot lanțul, de la producție și până la operaționalizare, pe toată durata de viață.

Or, în practică, vedem proiecte publice sau private în care soluțiile sunt urgente pentru deservirea unor necesități imediate, iar partea de adecvare sau de calitate rămâne deseori în plan secund.

Pentru a putea implementa și opera la randamentul promis tehnologiile Klarwin, noi avem în vedere și dezvoltarea capacităților de înțelegere a soluțiilor noastre. În acest sens, am extins consultanța, astfel că ea se acordă nu doar post-contractare, ci mai ales înaintea achiziției, în consultare cu industriile sau autoritățile din domeniu, pentru a putea înțelege pe deplin limitările și beneficiile soluțiilor propuse în vederea fundamentării deciziei lor de achiziție.

Da, suntem gata să pierdem acele proiecte în care accentul nu cade pe calitatea rezolvării provocărilor adresate. Avem întotdeauna deschidere să discutăm despre optimizarea investițiilor, atât timp cât obiectivul principal rămâne stabil și predictibil, în conformitate cu valorile companiei.

Cum a trecut Klarwin de primul an al pandemiei de COVID-19, atunci când antreprenorii și industriile au fost luate prin surprindere de noul coronavirus? Cum a afectat pandemia compania pe care o conduceți și pe partenerii de afaceri?

Antreprenorii și industriile din România au trăit mereu vremuri interesante, de instabilitate, aș spune, cauzate de lipsa predictibilității legislației, de schimbările fiscale care afectează în mod curent mediul de afaceri. Dar, începând cu 2020, trăim timpuri cu adevărat unice.

Ce am făcut, la nivel de companie, pentru a asigura continuitatea activității a fost să identificăm, încă de la început, punctele forte care ar putea să influențeze fluxul de lucru. Am fost nevoiți să luăm măsuri de securizare a stocurilor de materiale și materii prime, acolo unde era cazul și să gândim noi punți de legătură acolo unde erau necesare livrări pe distanțe foarte lungi. Ne-a ajutat mult faptul că am menținut o comunicare continuă și directă cu furnizorii și partenerii strategici, astfel încât să nu ajungem în situații limită, strânși de termene nerealiste.

Ne-am propus, încă de la început, să acționăm preventiv, astfel că am suplimentat echipamentele specifice de protecție pentru angajați și am acționat cu responsabilitate, depunând eforturi să asigurăm operativitatea.

Așa cum le spun adesea colegilor mei, am reușit doar pentru că ne-am unit în aceste demersuri, pentru că nu am pus interesul personal mai presus de cel de grup și pentru că noi credem că putem să păstrăm o oază de normalitate într-o lume haotică, doar suntem ingineri.

Puteți spune că ați avut provocări în recrutarea personalului prin prisma impactului COVID-19 asupra pieței muncii? Găsiți specialiști pentru a lucra alături de dumneavoastră?

Poate nu atât pandemia, cât schimbarea de paradigmă de pe piața muncii aduce o serie de provocări în eforturile de recrutare. Klarwin a investit mult, în ultimii ani, în dezvoltarea culturii organizaționale, una cu care angajații să se identifice și pe care să și-o asume, scăzând riscul de atrițiune și crescând performanțele profesionale.

Această tendință s-a menținut și în pandemie, candidații urmărind cu mai mare atenție facilitățile oferite de companie, atât în contextul COVID-19, cât și în ceea ce privește politicile de resurse umane, programul flexibil, pachetele de sănătate.

Ca unul care înțeleg faptul că un angajat fericit va fi mai performant și mai eficient, găsesc normal interesul românilor pentru un mediu de lucru sănătos, productiv și motivant.

Cu toate acestea, este dificil să identifici oameni care au și caracterul potrivit, și formarea profesională pe măsură. Iar dacă este să facem rabat de undeva, prefer să fie de la cea de-a doua categorie, întrucât noi, la Klarwin, investim în selectarea, pregătirea și specializarea angajaților. Iar mai apoi le oferim încrederea și responsabilitatea de care au nevoie pentru a-și putea asuma decizii sau strategii, în funcție de complexitatea funcției pe care au fost încadrați.

Aveți o divizie de mediu, care este responsabilă de soluții sustenabile. Le puteți detalia? Ce soluții propune Klarwin pentru a avea o producție cu impact redus asupra mediului?

Departamentul pentru Protecția Mediului din cadrul Klarwin este unul matur, cu specialiști care au o vastă experiență în tratarea, purificarea și filtrarea apelor, aerului și în prevenirea poluării solului. Departamentul este format dintr-o echipă de profesioniști, fiecare cu specializări și roluri bine definite și a căror experiență contribuie în mod real la implementarea celor mai performante soluții tehnice în domeniu.

La modul concret, această echipă gândește soluții de filtrare, separare și purificare pentru tratarea levigatului și pentru degazarea depozitelor de deșeuri. Dincolo de elementul de necontestat, și anume calitatea unicată a tehnologiilor promovate, produse sau instalate de Klarwin, una dintre valorile fundamentale care ne recomandă este calitatea consultanței pe care o acordăm clienților noștri. Nu facem rabat de la efortul acordat cercetării aprofundate și credem cu tărie că înțelegerea particularităților unui proiect ne ajută să propunem soluții tehnice adecvate.

Această dedicare ne ajută să intrăm în parteneriate durabile, cu companii care vor cu adevărat să obțină un randament bun, să aibă continuitate și să acționeze proactiv și preventiv pentru protecția mediului. Și, în același timp, această dedicare ne îndepărtează de cei care-și doresc soluții tehnice sustenabile doar „pe hârtie”, de cei care poluează cu intenție și care nu vor să identifice, în mod responsabil, riscurile de mediu pe care le presupune activitatea lor în ceea ce privește managementul deșeurilor.

Pentru că menționam mai devreme consultanța și asistența oferite de specialiștii Klarwin, trebuie să știți că, pentru toate tehnologiile pe care le recomandăm sau instalăm, există o aplicație de monitorizare dezvoltată de noi. Prin aceasta se economisesc bani și timp, pentru că oferim operatorilor informațiile necesare pentru a optimiza, în timp real, performanțele sistemului. În felul acesta ne asigurăm că echipamentele rămân competitive și-și îndeplinesc performanțele pentru care au fost proiectate.

În ceea ce privește schimbarea mentalității în România pentru promovarea sustenabilității, ce vredeți că trebuie să facă statul, companiile și societatea civilă? Cum vă implicați în comunitățile în care activați? Credeți că vom atinge țintele de neutralitate climatică până în 2050?

Pentru Klarwin, abordarea cu privire la sustenabilitate unește performanțele de mediu, comunitate și business într-un set de practici unitare. Noi credem că fiecare cetățean, companie, organizație sau instituție își are rolul în atingerea țintelor de mediu și că este necesar efortul conjugat al acestora.

În ceea ce privește activitatea Klarwin, privim cu foarte mare atenție utilizarea responsabilă a resurselor și avem în vedere creșterea performanței energetice a soluțiilor promovate de noi. Suntem atenți să abordăm nevoile reale ale clienților sau, după caz, ale comunităților în care ne desfășurăm activitatea, precum și pe ale angajaților, partenerilor sau furnizorilor.

Ne place să ne implicăm activ în îmbunătățirea calității vieții comunităților în care activăm și încurajăm și alte companii să facă acest lucru. Klarwin susține acțiuni de ecologizare, am dotat cu purificatoare de aer de ultimă generație Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca, suntem în proces de creștere a accesului la apă potabilă pentru cele patru comunități de la Pata Rât.

Soluțiile Klarwin au la bază inovația, iar proiectele noastre au drept obiectiv o economie circulară, prin reducerea utilizării materialelor, a energiei și a deșeurilor. Studiem și înțelegem impactul tehnologiilor noastre asupra mediului și consiliem clienții în alegerea soluțiilor inteligente și sustenabile.

Care sunt soluțiile Klarwin pentru consumatorii non-industriali? Vă propuneți extinderea amprentei pe acest segment?

Ca o tendință naturală, Klarwin primește adesea solicitări de adaptare a soluțiilor industriale astfel încât acestea să se potrivească pentru uz domestic. Există domenii în care acest lucru nu se poate realiza cu păstrarea randamentului și a performanțelor tehnologiilor respective. Avem însă și soluții profesionale potrivite pentru orice locuință, în cauză fiind purificatoarele de aer de la Blueair.

Lider mondial pe segmentul purificatoarelor de aer, cu o activitate de peste 25 de ani in acest domeniu, Blueair este distribuit, în România, exclusiv prin intermediul Klarwin. Astfel, le oferim românilor acces la soluții de purificare ultra-eficiente, rezultatul a peste 25 de ani de cercetări și inovații.

Ca de fiecare dată, ne uităm atât la performanța tehnologiei în prezent, cât și la felul în care rezistă la testul timpului, la modul în care afectează mediul înconjurător sau contribuie la o viață sănătoasă pentru generațiile viitoare.

Fără îndoială, ne dorim ca aceste tehnologii să fie accesate de cât mai mulți români, pentru locuințele proprii, dar și de școli, grădinițe, birouri, spitale, acolo unde calitatea aerului este atât de importantă pentru stimularea funcțiilor cognitive sau pentru o însănătoșire mai grabnică.

Spuneați recent că provocările antreprenorilor sunt stabilitatea și existența unei direcții pe termen lung. Care sunt perspective de dezvoltare pentru anul care începe în câteva zile, din punctul de vedere al echipei, dar și al țintelor financiare?

La fel ca până acum, ne concentrăm atenția și eforturile asupra dezvoltării de competente în echipa Klarwin care să permită implementarea soluțiilor necesare clienților noștri, ducând însă elementele de personalizare ale acestora la un nivel fără precedent. Am urmărit dorințele și nevoile lor, am ținut cont de alocările bugetare specifice și am vizat dezvoltarea pe termen lung.

Klarwin este o companie dinamică, ambițioasă, astfel că, în 2022, ne propunem să fim sănătoși, pentru a ne putea continua evoluția către dezideratul nostru de a asigura Fluid Perfection în ceea ce facem și să creștem prin extinderea capabilitatii de integrare a tehnologiilor de top în proiecte produse și livrate de către noi în România. Am început să fructificăm oportunități de investiții despre ale căror livrabile avem încrederea că răspund cerințelor piețelor în care activăm, atât la nivel național, cât și european.

Sper ca 2022 să ne găsească pe toți sănătoși și îmi doresc foarte mult să aducă stabilitatea de care avem atâta nevoie, la nivel uman, dar și la nivel economic, pentru a putea deveni din nou încrezători în viitor, la nivel de societate, și pentru a ne putea face planuri pe termen lung. La mulți ani!

Tags:
Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Resturile unei rachete abandonate în spațiul cosmic de 15 ani au trecut pe lângă un...