ANALIZĂ: Creșterea cotei unice, necesară pentru majorarea salariilor și pensiilor fără un deficit mai mare. REACȚIILE liderilor politici

ANALIZĂ: Creșterea cotei unice, necesară pentru majorarea salariilor și pensiilor fără un deficit mai mare. REACȚIILE liderilor politici
Publicat: 25/10/2013, 10:44
Actualizat: 29/07/2014, 18:53

Creșterea cotei unice ar fi necesară dacă FMI și CE nu acceptă pentru 2014 un deficit bugetear mai mare din cofinanțarea fondurilor UE, pentru a permite majorarea salariilor și a pensiilor, mai ales după o încasare la nouă luni cu mult sub programul de la începutul anului, afirmă surse oficiale, scrie Mediafax.

Surse oficiale au declarat pentru MEDIAFAX că după primele nouă luni, veniturile bugetare au fost cu aproximativ 6 miliarde de lei sub estimarea de la începutul anului, din cauza unor performanțe sub așteptări la nivelul sistemului bancar, provenite și din modificări ale legislației fiscale, o colectare mai slabă, explicată inclusiv prin procesul de reorganizare a ANAF, și nerealizarea profitului estimat la BNR.

Cu toate acestea, autoritățile au un program de bază pentru anul viitor care nu prespune majorări de taxe, dacă va fi acceptată de Comisia Europeană o rectificare bugetară pe ultimul trimestru ce încorporează o creștere economică de 2,2% pe acest an și de aplicarea clauzei de investiții pentru 2014. Comisia Europeană discută în prezent introducerea unei reguli care să permită depășirea țintelor de deficit bugetar cu sumele alocate investițiilor de cofinanțare a programelor susținute din fonduri UE pentru statele aflate în condiții dificile și fără a periclita nivelul de deficit de 3% din PIB.

Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a explicat că în acest an creșterea economică se bazează în principal pe exporturi, ceea ce se reflectă negativ în bugetul de stat, pentru că presupune rambursări de TVA.

Soluția pentru încasări mai mari în 2014, potrivit lui Voinea, ar veni din creșterea agregată internă atât din investițiile publice, inclusiv programe UE, cât și din consumul sectorului privat.

„În acest moment finalizăm rectificarea bugetară și sperăm să fie adoptatã în ședința de săpăãmâna viitoare (…) Pentru 2014, înainte de a stabili dacă este nevoie de măsuri fiscale, se pleacă de la niște variabile care n-au fost încă negociate, respectiv creștere economică, inflație și deficit. Când bătem în cuie rectificarea, știm baza de pornire, știm nivelul deficitului, și de la acest moment se pot bate în cuie și acei indicatori pentru 2014. Apoi văd dacă am spațiu fiscal. Scenariul nostru de bază pleacă de la aplicarea clauzei de investiții, în așa fel încât să nu pericliteze încadrarea în pragul de deficit de 3% din PIB (…) Discuțiile sunt încă preliminare, deci este prematur să pui în discuție orice măsură fiscală dacă nu ai baza de pornire”, a declarat Liviu Voinea pentru MEDIAFAX.

Surse din USL au declarat pentru MEDIAFAX că liderii USL au vorbit la finalul ultimei ședințe a Uniunii despre varianta reducerii TVA și creșterii cotei unice în contextul discuțiilor legate de construcția bugetară pentru anul 2014.

Discuția ar fi avut loc, potrivit surselor citate, la finalul ședinței USL de vineri când a venit vorba despre modul în care se va construi bugetul de stat pe anul 2014 și despre necesitatea unor fonduri suplimentare.

În acest context, premierul Victor Ponta ar fi avansat ideea creșterii cotei unice, în prezent de 16%, dar și a reducerii TVA, care acum este de 24%. O variantă a fost ca acestea să ajungă la același nivel.

Conform surselor din USL, a fost vehiculat un cuantum de 20 sau 22% pentru cota unică, respectiv pentru TVA sau o aducere a ambelor la un același nivel, în funcție de eventuale simulări realizate pentru bugetul pe 2014.

Președintele PNL, Crin Antonescu, a admis miercuri seară că a existat o discuție la nivelul USL despre creșterea cotei unice, dar una „informală” și „ipotetică”, menționând că nu a fost avansată însă ca propunere din partea PSD sau a PNL și nimeni nu a susținut-o.

Potrivit unor surse apropiate discuțiilor cu FMI, unificarea cotei unice cu TVA la 22% ar permite chiar și o reducere a CAS, iar scenariu cu 20% cotă unică și 22% TVA ar acoperi doar pensiile și salariile, care presupun un efort bugetar de 3 miliarde lei.

Comparativ cu bugetul rectificat în vară, execuția la septembrie a adus un minus la veniturile bugetare (excluzând fondurile UE) de 2,5 miliarde lei, după ce la rectificare au fost tăiate 3,5 milliarde lei.

Din cele 2,5 miliarde lei minus pe ultimele două luni, aproape 40% reprezintă venituri nerealizate din impozitul pe profit al BNR, estimat la circa 1 miliard de lei și nearealizat.

Cu toate acestea, Ministerul Finanțelor s-a încadrat semnificativ sub nivelul deficitului convenit cu FMI pentru finele lunii septembrie (9,1 miliarde lei), iar peste două zile va raporta un defici de 8,5-8,7 miliarde lei.

Premierul Victor Ponta a declarat recent că este posibilă majorarea fondului de salarii din sistemul public cu până la 4% în 2014, urmând să se decidă dacă din acești bani vor fi mărite salariile cele mai mici din administrația publică sau va fi acoperit impactul negativ al reducerii CAS.

Premierul a mai spus că „nu s-a tăiat nicio pensie” și că există resurse bugetare pentru indexarea acestora cu un procent care va depăși rata inflației pe anul în curs.

REACȚIILE LIDERILOR POLITICI

Chițoiu: PNL nu susține și nu va susține orice măsură de creștere a cotei unice de 16%

PNL „nu susține și nu va susține orice măsură de creștere a cotei unice de 16%”, declară vicepremierul liberal Daniel Chițoiu, potrivit unui comunicat de presă transmis joi de formațiunea politică.

„În urma speculațiilor apărute în presă care privesc mărirea cotei unice de la 16% la 22% și reducerea TVA de la 24% la 22%, Partidul Național Liberal face următoarele clarificări: La nivelul conducerii USL a avut loc o discuție informală, în perspectiva construcției bugetului pe 2014, în ceea ce privește creșterea veniturilor. Măsurile invocate nu sunt cuprinse în prevederile programului de guvernare, iar PNL rămâne consecvent angajamentelor făcute prin acest document de bază al guvernului USL, aprobat de Parlamentul României. PNL nu susține și nu va susține orice măsura de creștere a cotei unice de 16%”, se arată în comunicatul de presă transmis de PNL, semnat de Daniel Chițoiu, vicepreședinte al formațiunii politice și ministru al Finanțelor.

Dragnea,despre creșterea cotei la 22%: O frântură din discuția USL a fost dată pe surse. Erau simulări

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, joi, referindu-se la informațiile privind creșterea cotei unice la 22%, că „o frântură” din discuția USL privind propunerile de creștere a veniturilor la buget a fost dată pe surse, el arătând că era vorba de simulări făcute de specialiști.

„Nu am discutat în interiorul USL despre creștera cotei unice de la 16% la 22% sau reducerea TVA la 22%, că am auzit și eu știrea aseară. A fost o discuție în USL, la plecare, o discuție la care nu eram foarte atent, eram pe picior de plecare toți, în care se vorbea la un moment dat de niște simulări pe care anumiți specialiști le făcuseră, simulări, propuneri prin care ar putea crește veniturile bugetare”, a spus Dragnea.

„De ce această frântură dintr-o discuție, mă rog, la plecare, la încheierea USL, care nu a fost pe ordinea de zi, nu a fost o propunere venită de la cineva anume a fost scoasă și dată pe surse, mă rog, nu discut”, a adăugat vicepremierul.

El a precizat că nu există în acest moment variante în lucru la care în mod oficial Ministerul de Finanțe să fie implicat.

„Deci nu există așa ceva. Dacă ar fi fost așa ceva, era o propunere pe care o făcea premierul, o prezenta în USL, o prezenta opiniei pblice, prezenta variantele, de asta spun”, a adăugat Dragnea.

Întrebat ce măsuri are USL în vedere pentru creșterea veniturilor bugetare anul viitor, Dragnea a spus că acestea vor fi prezentate de premierul Victor Ponta.

„Înainte de prezentarea proiectului de lege privind bugetul de stat, toate aceste măsuri vor fi prezentate de premier, de ministrul de Finanțe și de ministrul Bugetului. Să discutăm acum de eventuale posibilități și ipoteze ar fi cea mai mare greșeală. Aceste propuneri se fac atunci când ai finalizat o analiză”, a spus Dragnea.

Borbely: Nu suntem de acord cu mărirea cotei unice de la 16 la 22 la sută

Vicepreședintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, afirmă că formațiunea sa nu este de acord cu mărirea cotei unice de la 16 la 22 la sută, potrivit unei variante care ar fi fost discutată de liderii USL, apreciind că „ceea ce păgubește România cel mai mult” este schimbarea frecventă a legislației.

Laszlo Borbely a declarat, joi, într-o conferință de presă, că reprezentanții Uniunii nu sunt de acord cu ideea de mărire a cotei unice de la 16 la 22 la sută, arătând că aceasta „a funcționat bine” și a asigurat o stabilitate.

„Nu suntem de acord cu mărirea cotei unice. Pentru că a funcționat bine, e stabilitate și ceea ce păgubește România cel mai mult este că schimbăm tot timpul legislația. Deci, această cotă unică a funcționat bine, nu trebuie schimbată”, a spus Borbely.

Chestionat cu privire la cealaltă măsură care ar fi avută în vedere de Guvern, potrivit unor surse din USL, de scădere a TVA cu două puncte procentuale, Borbely a arătat că discuția este „mai complexă”.

„Dacă vorbim de 2016, vă închipuiți câte discuții vor fi pe tema aceasta”, a mai spus el.

Antonescu: Nimeni din USL nu a venit să spună „Eu doresc să măresc cota unică”

Președintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi, la Slatina, că nimeni în USL nu a venit cu propunerea majorării cotei unice, dar că a existat o discuție preliminară, cea de fond urmând a se desfășura săptămâna viitoare, în perspectiva construcției bugetare.

„Nimeni, nici primul-ministru, nici altcineva, alți colegi din USL, din partea PSD sau altui partid nu au venit cu această propunere, să mărim cota unică. Nu. A fost pur și simplu o discuție preliminară, discuția pe fond va urma săptămâna viitoare, probabil, sau va începe la sfârșitul acestei săptămâni, în perspectiva construcției bugetare”, a comentat Antonescu.

El a precizat că „s-a discutat despre mai multe variante”, având în vedere că există o problemă, ca în fiecare an, la constucția bugetulului, care este insuficient și existând în continuare cheltuieli publice care se justifică, de genul sănătății, educației sau ordinea publică.

„Nimeni nu a venit să spună: Eu doresc să măresc cota unică, pentru că angajamentul de a păstra la 16% este un angajament comun, nu doar al PNL”, a mai spus liderul liberal.

Antonescu a ținut să precizeze că a fost doar „o discuție informală, un schimb de cuvinte, la maniera: «Domnule, hai să începem să discutăm și despre buget, pentru că avem niște probleme, hai să vedem cum le rezolvăm». Nu a fost o discuție pe agenda USL”, a spus el.

Întrebat cine a deschis această discuție privind majorarea cotei unice, Crin Antonescu a răspuns: „Nu îmi aduc aminte, dar trebuie să fi fost ori domnul Ponta ori domnul Chițoiu. Nu îmi mai aduc aminte. Spun că unul dintre cei doi, pentru că primul-ministru și ministrul Finanțelor duc grija, înainte de toate, a construcției bugetare. (..) Noi nu avem niciun fel de ezitare în a spune că nu luăm în calcul o asemenea variantă”.

Săftoiu: PDL cere Guvernului să renunțe la intenția majorării cotei unice. Altfel, moțiune de cenzură

PDL solicită Guvernului Ponta „să renunțe la intenția de majorare a cotei de impozitare”, în caz contrar va introduce o moțiune de cenzură bazându-se și pe sprijinul PNL, a declarat joi purtătorul de cuvânt al PDL, Adriana Săftoiu.

Săftoiu a precizat, la o conferință de presă, că din informațiile PDL majorarea cotei unice de impzoitare de la 16 la 22% și reducerea TVA de la 24% la 22% este o variantă de lucru a Guvernului Ponta pentru întocmirea bugetului pe 2014.

„În legătură cu intenția de majorare a cotei unice de impozitare de la 16% la 22% și reducerea TVA de la 24% la 22%, din informațiile noastre aceasta este varianta de lucru a Guvernului Ponta pentru întocmirea bugetului pe 2014. Asta înseamnă că Ministerul Finanțelor a elaborat o variantă de buget pe 2014 luând în considerare o cotă majorată”, a spus Săftoiu.

Ea a arătat că prin majorarea cotei de impozitare românii trebuie să scoată din buzunar 11 miliarde de lei anual, în timp ce prin reducerea TVA de la 24 la 22% Guvernul lasă economiei 5 miliarde de lei.

Săftoiu a mai spus că efectul unei majorări a cotei de impozitare ar fi dezastruos asupra mediului de afaceri, ar descuraja investițiile străine, ar duce la reducerea locurilor de muncă și creșterea poverii fiscale.

„PDL solicită Guvernului Ponta să renunțe la această intenție de majorare a cotei de impozitare, în caz contrar avem de gând să introducem o moțiune de cenzură. (…) La moțiunea de cenzură ne bazăm pe sprijinul PNL, există deja voci din rândul liberalilor care nu susțin majorarea cotei unice și le dăm posibilitatea să arate că susțin mediul de afaceri”, a afirmat Adriana Săftoiu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Va deveni INTERZIS PRIN LEGE. Decizia se pregătește acum în ROMÂNIA. E un gest iubit...
Teo Trandafir renunță. Greu își mai găsește locul
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația