ANALIZĂ: O a doua „goană după aur” s-ar putea întâmpla pentru ceva ascuns în scoarța terestră care poate salva omenirea

ANALIZĂ: O a doua „goană după aur” s-ar putea întâmpla pentru ceva ascuns în scoarța terestră care poate salva omenirea
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 12/12/2023, 07:48
Actualizat: 12/12/2023, 08:04

În acest an, doi cercetători au mers în nord-vestul Franței pentru a căuta noi zone din care să poată fi extrase hidrocarburi, dar au dat peste un mare rezervor de hidrogen natural.

„Este ceea ce numim serendipitate, a declarat unul dintre cei doi, profesorul Jacques Pironon, director în cadrul Centrului Național de Cercetare Științifică din Franța (CNRS).

În urmă cu câțiva ani, o astfel de descoperire i-ar fi interesat doar pe cercetători, însă astăzi a făcut valuri mult mai mari în societate, transmite BBC. Asta deoarece hidrogenul natural este un combustibil ecologic care poate ajuta civilizația să reducă substanțial emisiile de dioxid de carbon, pentru a atinge obiectivele climatice.

Din arderea hidrogenului rezultă doar apă, de aceea ar putea fi combustibilul ideal pentru industrie sau transporturile auto, aeriene și maritime. Din păcate, însă, mai puțin de 1% din hidrogenul produs astăzi la nivel mondial, cel verde, este obținut într-un mod ecologic. Mai există așa numitul hidrogen gri, rezultat din separarea metanului în dioxid de carbon și hidrogen. Hidrogen albastru este produs în același mod, dar în acest caz dioxidul de carbon este capturat și stocat. Totodată, hidrogenul negru este rezultat din arderea parțială de cărbune.

Hidrogenul verde este creat prin electroliza apei, care o separă în hidrogen și oxigen.

Citește și: Descoperire istorică la 650 km sub pământ. Colosul ACVATIC subteran din „centrul pământului” care conține apă cât 3 oceane la un loc

Hidrogenul natural, care se găsește în scoarța terestră, mai este numit și hidrogen alb. Acesta apare în mai multe moduri, dar de obicei este vorba despre interacțiunea apei din pământ cu minerale bogate în fier, precum olivina. Depozitul descoperit în Franța de Jacques Pironon și Phillipe De Donato ar putea conține până la 250 de milioane de tone metrice. Cantitatea este suficientă pentru a acoperi cererea globală timp de doi ani.

Hidrogen natural a mai fost descoperit în Bourakébougou, Mali. Se crede că depozite mari mai există în SUA, Australia, Rusia și câteva țări europene. Însă nu toate vor putea fi exploatate. Potrivit lui Geoffrey Ellis, de la United States Geological Survey (USGS), în unele cazuri hidrogenul se găsește la adâncimi prea mari sau este prea departe de țărm. Alte depozite sunt prea mici pentru a merita să fie exploatate. Totuși, USGS estimează că există, pe Pământ, 100.000 de megatone (o megatonă = 1 milion de tone) de hidrogen care poate fi extras din scoarța terestră. Cantitatea ar putea acoperi cererea pentru sute de ani.

Marile companii petroliere privesc cu interes de pe margine

În acest moment, singurul loc din lume din care este extras hidrogen natural în scopuri comerciale este cel din Mali. Cantitatea este, însă, mică, ridicându-se la doar 5 milioane de tone pe an. Sunt, însă, vești bune. Firma de investiții Breakthrough Energy Ventures a lui Bill Gates a investit 91 de milioane de dolari în start-up-ul Koloma, care vrea să extragă hidrogen alb în SUA. Peste ocean, compania Getech caută noi depozite în Africa.

Totodată, în Australia șase companii au primit licențe de explorare pentru hidrogen natural, după ce un mare depozit a fost descoperit.

hidrogen, aur, descoperire, bill gates
Motor de avion alimentat cu hidrogen. (Sursa foto: Rolls-Royce)

În acest domeniu ar putea intra companiile petroliere, care sunt foarte interesate, dar se mulțumesc deocamdată să privească subiectul cu mare interes.

„Deocamdată ele lasă start-up-urile să își asume riscurile – în acest moment aceasta este o investiție foarte riscantă”, a declarat Ellis. Asta deoarece deocamdată nu există o piață de desfacere mare pentru hidrogen. Progresele sunt, însă, rapide. Rolls-Royce și easyJet au testat cu succes primul turbopropulsor alimentat cu hidrogen.

„Odată ce vom vedea unele date de producție de la unele dintre aceste sonde, cu siguranță vom vedea mari companii de petrol și gaze care se mută în acest spațiu”, a explicat reprezentantul USGS.

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete