Descoperire istorică la 650 km sub pământ. Colosul ACVATIC subteran din „centrul pământului” care conține apă cât 3 oceane la un loc

Descoperire istorică la 650 km sub pământ. Colosul ACVATIC subteran din centrul pământului care conține apă cât 3 oceane la un loc
Sursa foto: Profimedia images
Publicat: 25/10/2023, 11:30

În ultima vreme, descoperirile științifice revoluționare au căpătat un ritm uluitor, ceea ce ne poate dezvălui unele dintre cele mai bine păstrate secrete ale Terrei. Una dintre aceste descoperiri remarcabile arată că la sute de km în interiorul pământului, planeta noastră ascunde un adevărat ocean de-a dreptul colosal.

La o adâncime uluitoare de aproximativ 650 de km sub suprafața planetei noastre, există un rezervor abundent de apă depozitat într-un tip de rocă identificat de cercetători ca „ringwoodita”. Această revelație intrigantă ne poate schimba cu totul modul în care înțelegem ciclul apei pe Pământ și procesele geofizice complexe ale acestuia.

Înainte de această descoperire revoluționară, oamenii de știință erau vorbeau de faptul că apa ar putea fi stocată în interiorul rocilor mantalei, dar nu așa cum o cunoaștem noi. Această apă nu se aliniază cu clasificările noastre convenționale de a fi solidă, lichidă sau gazoasă. În schimb, ea își găsește existența într-o a patra stare mistificatoare – precum cea din interiorul unui burete.

Această cercetare revoluționară a văzut pentru prima dată lumina tiparului într-o lucrare științifică intitulată „Dehydration melting at the top of the lower mantle”. În cadrul acestui studiu cuprinzător, detaliile acestui fenomen acvatic de sub suprafață au fost cartografiate cu meticulozitate.

Geofizicianul Steve Jacobsen, un membru esențial al echipei de cercetare, a elucidat: „Ringwoodita este ca un burete care absoarbe apa. Există ceva foarte special în structura cristalină a ringwooditei care îi permite să atragă hidrogenul și să rețină apa”. Această afirmație oferă o privire intimă asupra naturii unice, aproape magnetice a acestui mineral special.

Jacobsen, mai adăugă: „Acest mineral poate conține o cantitate imensă de apă în condițiile mantalei profunde”. Observațiile sale acreditează ideea că ar putea exista un ciclu global al apei mult mai complex și mai interconectat decât se credea până acum.

„Suntem în sfârșit martorii unor dovezi ale unui ciclu al apei pe întreaga Terra”

„Cred că suntem în sfârșit martorii unor dovezi ale unui ciclu al apei pe întreaga Terra. Acest lucru ar putea să ducă la o mai bună înțelegere asupra cantității enorme de apă lichidă care se află la suprafața planetei noastre și care susține viața așa cum o știm acum. Timp de decenii, comunitatea științifică a fost în căutarea acestei ape de adâncime”, a detaliat el.

Oamenii de știință au dat peste această comoară submersă analizând cutremurele și trepidațiile neîncetate pe care le suferă planeta noastră. Cercetând în profunzime activitățile seismice ale Pământului, oamenii de știință și-au dat seama că seismometrele – dispozitive concepute pentru a detecta și înregistra cutremurele – captau undele de șoc care proveneau de sub suprafața Pământului.

Prin analiza meticuloasă a acestor date, cercetătorii au ajuns la concluzia că aceste unde interacționau cu apa reținută în ringwoodita. Pentru a oferi o perspectivă asupra volumului uriaș al acestui corp de apă subterană: dacă roca ringwoodita ar conține doar 1% apă, scoarța Pământului ar adăposti un volum de apă de trei ori mai mare decât cel al tuturor oceanelor combinate de la suprafața sa, potrivit thebrighterside.news.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Renault lansează SUV-ul care va pune probleme DACIEI DUSTER - VIDEO
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Veste tristă despre Florin Piersic. Acum s-a aflat
Vești proaste despre Florin Piersic. Spitalul l-a îmbolnăvit mai rău
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
FOTO. Unde se ascundea traficantul de migranţi care a atacat cu cuţitul doi poliţişti de...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Max Planck, creatorul Teoriei Cuantice. „Nu cunoașterea adevărului, ci succesul care însoțește căutarea lui este...