ASF retrage avizele de administratori pentru Dragoș Bîlteanu la SIF1 și Andrei Hrebenciuc la SIF2, amândoi arestați preventiv

Redactor:
Marius Oncu
ASF retrage avizele de administratori pentru Dragoș Bîlteanu la SIF1 și Andrei Hrebenciuc la SIF2, amândoi arestați preventiv
ASF a retras avizul de administrator al SIF Banat-Crișana (SIF1) acordat lui Dragoș Bîllteanu, a respins solicitarea de avizare a lui Najib El Lakis pentru un post în CA, în contextul anchetei DIICOT, și a revocat avizul acordat lui Andrei Hrebenciuc ca administrator la SIF Moldova (SIF2).

„Avizul ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară) prin care se avizează componența Consiliului de Administrație al SIF Banat-Crișana își încetează aplicabilitatea în ceea ce privește deținerea de către Bîlteanu Dragoș – George a calității de administrator în cadrul societății”, se arată într-un raport transmis joi Bursei de Valori București (BVB) de către SIF Banat-Crișana cu deciziile ASF în cazurile lui Bîlteanu și El Lakis.

Bîlteanu este președintele CA și directorul general al SIF Banat-Crișana.

Potrivit Statutului SIF Banat-Crișana, șeful Consiliului de Administrație este și director general, astfel că Bîlteanu pierde și funcția de director general.

„Consiliul de Administrație alege dintre membrii săi un președinte și un vicepreședinte. Președintele Consiliului de Administrație va îndeplini și funcția de Director general al societății. Consiliul de administrație a ales în funcția de președinte pe Bîlteanu Dragoș George”, se arată în articolul 7 din Statutul SIF Banat-Crișana.

Totodată, ASF a respins solicitarea de avizare a lui Najib El Lakis, ca membru al Consiliului de Administrație al SIF Banat-Crișana.

„Se respinge solicitarea SIF Banat-Crișana de avizare a modificării componenței Consiliului de Administrație ca urmare a alegerii lui El Lakis Najib în calitate de administrator al societății, în conformitate cu hotărârea nr 1 din data de 15 aprilie 2014 a Adunării Generale a Acționarilor SIF Banat-Crișana”, se arată în raportul cu deciziile ASF.

ASF a respins la începutul lunii august avizarea lui El Lakis în funcția de administrator, dar SIF Banat-Crișana a contestat la ASF decizia și a obținut revocarea acesteia la începutul lunii octombrie.

SIF Banat-Crișana are obligația să convoace în termen de 30 de zile adunarea acționarilor și să includă pe ordinea de zi un punct referitor la numirea unor noi administratori, pentru completarea Consiliului de Administrație.

Totodată, ASF a decis că avizul acordat Consiliului de Administrație al SIF Moldova „își încetează aplicabilitatea” în privința lui Andrei Hrebenciuc în calitate de administrator al societății.

SIF Moldova a informat, joi,că măsurile necesare implementării deciziei ASF vor fi luate în ședința Consiliului de Administrație din 17 decembrie.

DIICOT a anunțat luni, înainte de deschiderea bursei, că desfășoară o anchetă privind delapidarea patrimoniului SIF Banat-Crișana și SIF Muntenia, precum și manipularea pieței de capital. Procurorii DIICOT au făcut luni 31 de percheziții și au audiat 25 de pesoane, din care cinci au fost reținute.

Șeful SIF Banat-Crișana, Dragoș Bîlteanu, și Najib El Lakis, membru în Consiliul de Administrație al societății, au fost arestați preventiv. De asemenea, instanța a decis cercetarea sub control judiciar a altor trei persoane care fuseseră reținute în acest dosar – Adrian Victor Prodan și avocatul Nicolae Mergeani, membri în Consiliul Reprezentanților Acționarilor SIF Muntenia, și Stere Gardan, broker la Swiss Capital.

Acțiunile SIF Muntenia și SIF Banat-Crișana au fost suspendate de la tranzacționare luni înainte de deschiderea bursei. Titlurile SIF Muntenia au fost reintroduse în piață miercuri la ora 11:15 și au înjchis ședința în scădere cu 2,9%, deși declinul maxim atins pe parcursul zilei s-a situat la 6%.

SIF Banat-Crișana controlează pachetul majoritar de acțiuni la SAI Muntenia, societatea care administrează SIF Muntenia.

SIF Banat-Crișana este condusă de Dragoș Bîlteanu – președinte al Consiliului și director general. Din Consiliul de Administrație mai fac parte Ștefan Dumitru – vicepreședinte, Ion Stancu, Adrian Petreanu, Valentin Chiser și Najib El Lakis.

Conducerea executivă a SIF Banat-Crișana este asigurată tot de Bîlteanu, alături de Gabriela Grigore, director general adjunct – operațiuni, și de Teodora Sferdian, director general adjunct – dezvoltare.

La SIF Muntenia, Consiliul Reprezentanților Acționarilor este condus de Marius Pantea – președinte și de Andrei Diaconescu – vicepreședinte. Din Consiliu fac parte și Iulian Aursulesei, Gheorghe Bîlteanu, Sergiu Bușilă, Emil Cazan, Daniel Florian Miron, Adrian Victor Prodan, Petre Pavel Szel și Vicențiu Octavian Zorzolan.

SAI Muntenia, administratorul SIF Muntenia, este condusă de Gabriel Filimon – director general, Gheorghe Dănuț Porumb – director și Dănuț Florin Buzatu – director.

Consiliul de Administrație al SAI Muntenia este format din Gheorghe-Dănuț Porumb – președinte al Consiliului de Administrație, Dănuț Florin Buzatu – vicepresedinte al Consiliului de Administrație, Florica Trandafir – membru, Mariana Dinu – membru și Sorin Florian Boldi – membru.

Andrei Hrebenciuc a fost arestat preventiv într-un dosar privind retrocedarea ilegală a peste 40.000 de hectare de pădure. În acest dosar au mai fost arestați preventiv și fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc, Paltin Sturdza, beneficiarul celor peste 43.000 de hectare pădure, și deputatul Ioan Adam. În dosar acesta este cercetat și avocatul Nicolae Mergeani, anchetat sub control judiciar în dosarul DIICOT vizând SIF banat-Crișana și SIF Muntenia.

Surpriză URIAŞĂ la FCSB. Becali, negocieri de ultimă oră cu antrenorul momentului din Liga I....
Tăticul-călăreț Sergiu sare la gâtul lui Moroșanu. De ce a vândut casa primită cadou, de...
FOTO. Loredana Groza, aproape goală complet! Apariție în cel mai minuscul costum de baie
Lora și-a PRINS iubitul în fapt! Cu ce i-a GREȘIT Ionuț Ghenu de l-a luat...
Fabuloasa vizită a lui Michael Jackson, din 1999, la echipa patronată de fostul „socru” al...
Urmează un nou val al pandemiei în România! Previziune sumbră a specialiştilor
Iohannis a semnat revocarea lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătăţii, nu şi numirea ca...
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
Un virolog care a lucrat pentru Bill Gates avertizează că vaccinarea în masă ar putea...
Tăticul-călăreț Sergiu sare la gâtul lui Moroșanu. De ce a vândut casa primită cadou, de...
Femeia pe care ELENA Ceaușescu o voia MOARTĂ cu orice chip. „Trebuie să mă SCĂPAȚI...
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
Guvernul decide soarta Huawei în România: vor livra sau nu chinezii echipamente 5G?
Moment de infarct dezvăluit de Dan Dotson, de la „Războiul Depozitelor”. Ce a descoperit un...
Vestea ȘOC a momentului despre Roxana Dobre. Ce a pățit soția lui Florin Salam. Dramatic!
Ții post? Un nutriționist spune să eviți aceste alimente de post: „Feriți-vă de ele”
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
A venit SFÂRŞITUL erei benzinei. Anunţul a fost făcut chiar de marii producători de petrol
Inchide