Asociația Brokerilor cere autorităților să verifice informațiile vehiculate în legătură cu Sima

Asociația Brokerilor cere autorităților să verifice informațiile vehiculate în legătură cu Sima
Asociația Brokerilor cere autorităților să verifice de urgență informațiile din piața de capital potrivit cărora fostul șef al bursei de la Sibiu Cristian Sima ar fi dispărut cu banii unor clienți care tranzacționau pe piețe externe printr-o firmă deținută de el.
Publicat: 11/10/2012, 18:05
Actualizat: 28/09/2018, 12:08

Asociația Brokerilor cere autorităților să verifice de urgență informațiile din piața de capital potrivit cărora fostul șef al bursei de la Sibiu Cristian Sima ar fi dispărut cu banii unor clienți care tranzacționau pe piețe externe printr-o firmă deținută de el.

„Informațiile apărute în presă sunt extrem de îngrijorătoare și afectează imaginea intermediarilor autorizați și a întregii piețe de capital din România. De aceea, Asociația Brokerilor susține
verificarea de urgență, de către autoritățile competente, a situației relatate de presă, pentru stabilirea veridicității acesteia și a responsabilităților, în cazul în care aceasta se confirmă”, se arată într-un comunicat transmis de asociație și semnat de președintele acesteia Dan Paul.

Asociația arată că investitorii și brokerii autorizați și supravegheați de CNVM pot fi prejudiciați de firmele înregistrate în paradisuri fiscale și „nesupuse reglementărilor pieței de capital naționale”, precum și de platformele de tranzacționare pe care acestea le operează.

„Asociația Brokerilor se disociază de orice practici de această natură și avertizează din nou investitorii că, prin apelarea la platforme de tranzacționare și companii neînregistrate in România, care utilizează o promovare extrem de agresivă și promit câștiguri fabuloase, iși asumă un risc foarte mare în ceea ce privește investiția lor. De altfel, codul deontologic al activității de intermediere financiară nu permite garantarea unor câștiguri sigure investitorilor. Investitorii sunt sfătuiți să se adreseze numai societăților de servicii de investiții financiare autorizate de CNVM, a căror existență poate fi verificată pe website-ul instituției. Clienții companiilor autorizate de CNVM pot beneficia de protecție conform legislației în vigoare”, se mai arată în comunicat.

Cristian Sima, revocat miercuri din funcțiile de președinte CA și director general al Bursei de la Sibiu, nu mai poate fi contactat de peste zece zile și, potrivit unor zvonuri din piața de capital, ar fi dispărut cu banii unor clienți care tranzacționau pe piețe externe printr-o firmă pe care el o deținea.

Firma WBS Holding este deținută de Sima și înregistrată în Insulele Virgine Britanice. Până anul trecut Sima a fost acționar la WBS România, firmă de brokeraj supravegheată de CNVM. El a vândut anul trecut acțiunile la WBS România pentru a evita o incompatibilitate cu funcțiile de președinte CA și director general al Sibex.

O altă ipoteză vehiculată în piața de capital referitoare la dispariția lui Sima este că el ar fi pierdut banii mai multor clienți în urma acestor tranzacții, cu grad ridicat de risc.

Printre clienții lui Sima se regăsește și fostul ministrul al Finanțelor Daniel Dăianu.

Surse din piața de capital au declarat miercuri pentru MEDIAFAX că Sima a transmis la 1 octombrie un email unui director de la bursa din Sibiu în care scria că i-au fost furate laptopul, telefonul, actele și cardul bancar și cerea blocarea acestora.

Angajații Sibex au încercat de mai multe ori, fără succes, să îl contacteze pe Sima. La casa pe care Sima o are în Elveția, postul telefonic este suspendat, au menționat sursele.

Contactat de MEDIAFAX, noul președinte CA al Sibex, Paul Gabriel Miclăuș, a declarat că revocarea lui Sima din funcție nu are legătură cu zvonurile apărute în piața de capital. Potrivit lui Miclăuș, Sima a fost înlocuit din funcție deoarece nu a fost preznt la bursă în timpul controlului efectuat de CNVM.

Autoritatea pieței de capital a început pe 1 octombrie la bursa din Sibiu.

Poliția Sibiu s-a autosesizat, în urma informațiilor apărute în presă, și a început o anchetă în cazul fostului șef al Bursei de la Sibiu.

Totodată, Comisia Națională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a început joi o investigație la sediul societății de brokeraj WBS România, pentru a verifica modul de operare al societății în relația cu clienții, precum și integritatea conturilor acestora.

Dispariția lui Sima vine și în contextul în care SIF-urile s-au coalizat pentru a-l revoca pe acesta din funcțiile de conducere deținute la Sibex și pentru a-l trage la răspundere.

La finele lunii septembrie, pe piața de capital au existat unele zvonuri potrivit cărora Sima ar fi promis unor clienți ai firmei sale care erau și acționari ai Sibex că le va cumpăra prin intermediul Casei de Compensație și a Depozitarului Sibex titlurile deținute la bursa din Sibiu, iar ulterior va delista operatorul de piață. Acest scenariu încălca însă prevederile pieței de capital.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este INTERZIS pentru proprietarii de apartamente. Anunț pentru cei care nu stau la adresa din...
Un aliment consumat de mulți români, o mare înșelătorie. Nu ajută, ba chiar favorizează cancerul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 100 de prizonieri au evadat dintr-o închisoare afectată de inundații