Prima pagină » Economic » Bancherii și traderii care comit abuzuri pe piață vor risca închisoarea și amenzi usturătoare

Bancherii și traderii care comit abuzuri pe piață vor risca închisoarea și amenzi usturătoare

Bancherii și traderii care comit abuzuri pe piață vor risca închisoarea și amenzi usturătoare
Bancherii necinstiți și traderii care folosesc informații confidențiale vor fi aspru pedepsiți, potrivit regulilor aflate în lucru la nivel internațional pentru sancționarea abuzurilor pe piața financiară, pe fondul temerilor că unele țări nu au prevederi suficient de stricte.

Bancherii necinstiți și traderii care folosesc informații confidențiale vor fi aspru pedepsiți, potrivit regulilor aflate în lucru la nivel internațional pentru sancționarea abuzurilor pe piața financiară, pe fondul temerilor că unele țări nu au prevederi suficient de stricte, informează Mediafax, citâdn Bloomberg.

Vinovații vor fi pasibili de închisoare sau amenzi usturătoare, indiferent în ce regiune se află, a declarat David Wright, secretar general al International Organization of Securities Commisions, un grup al autorităților de reglementare la nivel mondial care redactează principiile de penalizare a diferitelor delicte pe piața financiară.

„În ultimii 10 ani am avut prea multe exemple de comportament inacceptabil pe piețele financiare. Potențialul câștigurilor financiare ilicite depășește cu mult riscurile și costurile de a fi prins. Această ecuație trebuie inversată”, a afirmat Wright într-un interviu.

Încrederea în industria financiară a fost zdruncinată de anchete privind manipularea dobânzilor, inclusiv a Libor, și a referințelor care stau la baza prețurilor pe piața petrolului și cea valutară.

Băncile din Marea Britanie sunt implicate în scandaluri referitoare la vânzarea incorectă a unor produse de asigurări și instrumente derivate.

Uniunea Europeană a estimat că numai în 2010 manipularea dobânzilor și tranzacțiile bazate pe informații confidențiale s-au ridicat la 13,3 miliarde de euro pe piețele de capital din regiune.

„Din punctul meu de vedere, cei care încalcă regulile și încearcă să obțină profituri incorect ar trebui să meargă într-un singur loc și acela este cel mai apropiat penitenciar”, a spus Wright.

Penalitățile în cazurile de abuz pe piață variază semnificativ de la o țară la alta, a arătat Pierre-Henri Conac, profesor la Universitatea din Luxembourg.

„Campionul mondial de necontestat în aplicarea legii este SUA”, a spus Conac. El a arătat că în Statele Unite există voința clară de a trimite oamenii la închisoare pentru astfel de delicte, dar în alte țări situația este diferită, cum este Franța, unde din 1970 doar două persoane au fost încarcerate pentru abuzul pieței.

Unele autorități de reglementare, inclusiv Autoritatea pentru Conduită Financiară din Marea Britanie, au deja dreptul de a aplica amenzi de până la 20% din veniturile anuale ale unei companii, în funcție de gravitatea delictului. Nivelul este dublu față de amenda de 10% care poate fi impusă de autoritățile europene antitrust.

„Australia, Europa, Elveția, Statele Unite și Canada vor accepta în mod sigur noile reglementări propuse de International Organization of Securities Commisions. Cu alte țări vor avea loc discuții de la caz la caz”, a spus Conac.

Wright a arătat că organizația pe care o conduce, care reunește autorități de reglementare din peste 100 de state în scopul coordonării standardelor, va încerca să elimine posibilitatea ca cei care comit abuzuri să se stabilească în țări fără prevederi eficiente. El nu a menționat statele care au reglementări relaxate în domeniu.

Parlamentul European a aprobat în această lună reguli mai stricte în domeniul delictelor financiare. Măsurile majorează nivelul minim al sancțiunilor aflate la dispoziția autorităților, în urma avertismentelor din partea instituțiilor de reglementare ale UE, că unele state nu au pedepse suficiente.

Un număr de nouă state UE au amenzi maxime pentru manipularea pieței de până la 200.000 de euro, iar alte opt nu pot aplica pedepse cu închisoarea sau alte sancțiuni penale, potrivit unui raport al UE din 2011.

„Nu este vorba despre faptul că amenzile sunt prea mici ci de faptul că nu sunt coordonate”, a spus Simon Gleeson, jurist specializat în reglementări financiare la Clifford Chance. El a arătat că pentru o autoritate de reglementare 1 milion de dolari poate fi o sumă mare, iar pentru alta o sumă infimă.

Citește și

Mediafax
Se dau vouchere lunare pentru energie electrică. Cine beneficiază și cum se pot obține
Digi24
Ilie Bolojan anunță că vor fi două praguri de TVA. Ce măsuri are în vedere Guvernul privind accizele, băncile și jocurile de noroc
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather anunță un nou val de caniculă în România. Temperatură record sambătă, 5 iulie
Prosport.ro
Corina Caragea, în costum de baie. Imagini cu prezentatoarea de la PRO TV dintr-un paradis acvatic
Adevarul
Focul de armă care a hotărât soarta a 20 de milioane de oameni. O greșeală de comunicare cât un război mondial
Mediafax
Ilie Bolojan anunță noi măsuri: TVA va fi pe două praguri, iar accizele la alcool şi combustibil vor crește
Click
Ce mănâncă grecii, de fapt, și care este secretul care ți-a fost ascuns până acum. Un patron de restaurant dezvăluie adevărul despre o vacanță perfectă în Grecia
Wowbiz
Ți se face pielea de găină! Mama Teodorei Marcu, distrusă de durere la aproape 3 săptămâni de când și-a pierdut fiica. Ipostaza sfâșietoare în care a fost surprinsă femeia
Antena 3
Prima fotografie cu Lauren Sanchez în rochie de mireasă. Logodnica lui Jeff Bezos a ales o creație Dolce & Gabbana
Digi24
Scandal la Casa Regală a Norvegiei: Fiul cel mare al prinţesei moştenitoare ar fi comis 23 de infracţiuni. Cele mai grave fapte
Cancan.ro
ALERTĂ medicală! Boala care a umplut camerele de gardă ale spitalelor din România
Ce se întâmplă doctore
Brigitte Pastramă, de nerecunoscut după ce a dispărut din showbiz! Fosta lui Ilie Năstase a renunțat la acidul din buze și la extensii
observatornews.ro
Cod galben de vreme severă emis de ANM. Vijelii puternice lovesc în 11 județe, în următoarele ore
StirileKanalD
„Ca niște fantome” Doi frați, ținuți izolați intenționat, de la naștere! La 9 ani poartă scutece, nu vorbesc și nu sunt înregistrați în evidențe. Ireal ce explicație au dat părinții
KanalD
Un tânăr de 26 de ani din Vaslui a intrat într-un lac de acumulare și nu a mai ieșit. Totul s-a petrecut sub ochii soției însărcinate
Ciao.ro
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Promotor.ro
Fără Rabla în 2025? Iată câteva mașini pe care ți le permiți și fără ajutor de la stat!
Descopera.ro
Binturongul: animalul din Asia care are un miros extrem de ciudat
Capital.ro
Spunem adio unui mare actor. Ne-a părăsit o legendă. Filmele sale au fost adorate de toată lumea
Evz.ro
Cum funcționează procesul de slăbire. Explicația unui nutriționist
A1
Marele Premiu de Formula 1 al Austriei se vede duminică, de la 16.00, la Antena 1 şi pe AntenaPLAY
Stirile Kanal D
Pe Notino.ro, Summer Black Friday 2025 vine cu reduceri de până la 33%
Kfetele
O fetiță de doar 10 ani și bunica ei au sfârșit într-un accident rutier în Hunedoara! Totul s-a petrecut în cursul zilei de ieri
RadioImpuls
David Popovici a dat peste cap toate așteptările. Ce au scris marile publicații despre sportivul român după performanța de la Samorin? L’Equipe: "A dominat finala probei de 200 m liber"
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. – Bulă, știi să acorzi primul ajutor? – Da, doamna profesoară!
Descopera.ro
Wangari Maathai: povestea femeii care a plantat milioane de copaci