Bancherii și traderii care comit abuzuri pe piață vor risca închisoarea și amenzi usturătoare

Bancherii și traderii care comit abuzuri pe piață vor risca închisoarea și amenzi usturătoare
Publicat: 25/09/2013, 12:22
Actualizat: 08/02/2016, 21:06

Bancherii necinstiți și traderii care folosesc informații confidențiale vor fi aspru pedepsiți, potrivit regulilor aflate în lucru la nivel internațional pentru sancționarea abuzurilor pe piața financiară, pe fondul temerilor că unele țări nu au prevederi suficient de stricte, informează Mediafax, citâdn Bloomberg.

Vinovații vor fi pasibili de închisoare sau amenzi usturătoare, indiferent în ce regiune se află, a declarat David Wright, secretar general al International Organization of Securities Commisions, un grup al autorităților de reglementare la nivel mondial care redactează principiile de penalizare a diferitelor delicte pe piața financiară.

„În ultimii 10 ani am avut prea multe exemple de comportament inacceptabil pe piețele financiare. Potențialul câștigurilor financiare ilicite depășește cu mult riscurile și costurile de a fi prins. Această ecuație trebuie inversată”, a afirmat Wright într-un interviu.

Încrederea în industria financiară a fost zdruncinată de anchete privind manipularea dobânzilor, inclusiv a Libor, și a referințelor care stau la baza prețurilor pe piața petrolului și cea valutară.

Băncile din Marea Britanie sunt implicate în scandaluri referitoare la vânzarea incorectă a unor produse de asigurări și instrumente derivate.

Uniunea Europeană a estimat că numai în 2010 manipularea dobânzilor și tranzacțiile bazate pe informații confidențiale s-au ridicat la 13,3 miliarde de euro pe piețele de capital din regiune.

„Din punctul meu de vedere, cei care încalcă regulile și încearcă să obțină profituri incorect ar trebui să meargă într-un singur loc și acela este cel mai apropiat penitenciar”, a spus Wright.

Penalitățile în cazurile de abuz pe piață variază semnificativ de la o țară la alta, a arătat Pierre-Henri Conac, profesor la Universitatea din Luxembourg.

„Campionul mondial de necontestat în aplicarea legii este SUA”, a spus Conac. El a arătat că în Statele Unite există voința clară de a trimite oamenii la închisoare pentru astfel de delicte, dar în alte țări situația este diferită, cum este Franța, unde din 1970 doar două persoane au fost încarcerate pentru abuzul pieței.

Unele autorități de reglementare, inclusiv Autoritatea pentru Conduită Financiară din Marea Britanie, au deja dreptul de a aplica amenzi de până la 20% din veniturile anuale ale unei companii, în funcție de gravitatea delictului. Nivelul este dublu față de amenda de 10% care poate fi impusă de autoritățile europene antitrust.

„Australia, Europa, Elveția, Statele Unite și Canada vor accepta în mod sigur noile reglementări propuse de International Organization of Securities Commisions. Cu alte țări vor avea loc discuții de la caz la caz”, a spus Conac.

Wright a arătat că organizația pe care o conduce, care reunește autorități de reglementare din peste 100 de state în scopul coordonării standardelor, va încerca să elimine posibilitatea ca cei care comit abuzuri să se stabilească în țări fără prevederi eficiente. El nu a menționat statele care au reglementări relaxate în domeniu.

Parlamentul European a aprobat în această lună reguli mai stricte în domeniul delictelor financiare. Măsurile majorează nivelul minim al sancțiunilor aflate la dispoziția autorităților, în urma avertismentelor din partea instituțiilor de reglementare ale UE, că unele state nu au pedepse suficiente.

Un număr de nouă state UE au amenzi maxime pentru manipularea pieței de până la 200.000 de euro, iar alte opt nu pot aplica pedepse cu închisoarea sau alte sancțiuni penale, potrivit unui raport al UE din 2011.

„Nu este vorba despre faptul că amenzile sunt prea mici ci de faptul că nu sunt coordonate”, a spus Simon Gleeson, jurist specializat în reglementări financiare la Clifford Chance. El a arătat că pentru o autoritate de reglementare 1 milion de dolari poate fi o sumă mare, iar pentru alta o sumă infimă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Programul spațial civil al Chinei este de fapt militar, avertizează NASA