Băncile din Uniunea Europeană trebuie să fie vigilente asupra riscurilor generate de modificările climatice, indiferent de politicile Statelor Unite, afirmă Frank Elderson, un oficial din cadrul Băncii Centrale Europene (BCE), pledând, în noul context geopolitic, pentru avansarea integrării în zona euro.
Întrebat, într-un interviu acordat publicației olandeze Het Financieele Dagblad, dacă băncile europene nu riscă să fie dezavantajate de faptul că Statele Unite se distanțează de politicile ecologice, Frank Elderson, membru al Comitetului Executiv al BCE, a atras atenția asupra problemelor asociate ignorării calamităților.
”Suntem deja atenți la furtuni, secete și inundații cauzate de schimbările climatice. Trebuie să punem pe listă și incendiile urbane. Compania de asigurări Munich Re a evaluat daunele cauzate de calamități naturale în ultimii 30 de ani, ajustând valoarea la inflație. Sumele sunt în creștere. Media a fost de 131 de miliarde de dolari pe an la nivel mondial în ultimii 30 de ani, atingând medii de 236 de miliarde în ultimii zece ani și de 268 de miliarde în ultimii cinci, iar în 2024 daunele au fost de 320 de miliarde de dolari”, a afirmat Frank Elderson în interviul acordat publicației Het Financieele Dagblad, difuzat de BCE.
”Orice bancă trebuie să își gestioneze toate riscurile materiale, toate riscurile relevante. Și există un consens global că riscurile climatice și naturale se transpun în riscuri financiare. Băncile trebuie să gestioneze corect aceste riscuri. De aceea, este foarte logic ca aceste riscuri să intre sub incidența autorităților de supraveghere și a băncilor centrale”, a subliniat Frank Elderson.
Părând să se refere la tendința reducerii angajamentelor climatice în Statele Unite, Frank Elderson a atras atenția că realitatea nu poate fi ignorată.
”Realitatea câștigă întotdeauna, în detrimentul a ceea ce vor anumite persoane. Oamenii se pot înșela și îi pot înșela pe alții, dar, în final, se izbesc de realitate”, a subliniat oficialul BCE.
Frank Elderson a pledat pentru accelerarea integrării economice și financiare în zona euro.
”Nu mă voi referi la bănci specifice. Dar cei doi piloni ai uniunii bancare există deja (mecanismul unic de supraveghere și sistemul de remediere a crizelor – n. red.). Noi suntem favorabili consolidării sistemului bancar, întrucât avansează integrarea piețelor și accelerează competitivitatea sistemului financiar. De asemenea, avansarea integrării le permite băncilor să aibă acces la bugetele necesare pentru digitalizare, securitate cibernetică, gestionarea riscurilor climatice și naturale”, a concluzionat Frank Elderson, membru al Comitetului Executiv al BCE.
Foto: Profimedia
Citește și:
UE avansează cooperarea comercială cu Mexicul, în perspectiva tensiunilor cu Administrația TRUMP
Fostul ministru canadian al Finanțelor candidează pentru a-l înlocui pe Trudeau