BCE va evalua în martie datele economice, dar șansele diminuării dobânzilor sunt reduse /”Lupta contra inflației nu s-a încheiat încă”

BCE va evalua în martie datele economice, dar șansele diminuării dobânzilor sunt reduse /”Lupta contra inflației nu s-a încheiat încă”
Publicat: 24/02/2024, 07:30

Banca Centrală Europeană trebuie să fie pregătită să analizeze posibilitatea reducerii dobânzii de referință în sesiunea din martie, dacă datele economice vor fi favorabile, deși relaxarea politicii monetare este puțin probabilă, afirmă Mario Centeno, membru al Consiliului Guvernatorilor BCE, în timp ce un alt oficial din cadrul instituției, Isabel Schnabel, notează că evoluțiile inflației sunt greu de anticipat.

”În martie vom avea cea mai mare cantitate de date, iar unele date ne-ar putea spune să discutăm despre reducerea dobânzilor chiar din martie. Nu spun că este probabil acest lucru, dar trebuie să fim deschiși”, afirmă Mario Centeno, guvernatorul Băncii Portugaliei și membru al Consiliului Guvernatorilor BCE.

”Dacă într-adevăr suntem dependenți de date și luăm decizii de la o reuniune la alta, sunt deschise toate posibilitățile. Trebuie să analizăm datele. Inflația a fost constant sub așteptările noastre în ultimele luni, la fel și creșterea economică. Acesta este un semnal că riscurile de scădere identificate în ultimele două prognoze s-au materializat. Inflația ar putea fi chiar sub 2%, deși temporar, în anumite luni de anul acesta, iar apoi va fluctua în jurul valorii de 2%, ceea ce ne dorim”, a subliniat Mario Centeno, într-un interviu acordat grupului media Bloomberg.

Guvernatorul Băncii Portugaliei a notat că relaxarea politicii monetare ar putea stimula relansarea activităților economice în zona euro.

”În primul trimestru din 2024 nu avem încă o creștere economică. Relansarea este amânată puțin. Perspectivele pozitive sunt susținute de așteptările privind reducerea dobânzii de referință”, a subliniat oficialul BCE.

Schnabel: ”Lupta contra inflației nu s-a încheiat încă”

La rândul său, Isabel Schnabel, membră a Comitetului Executiv al BCE, a declarat, într-un discurs rostit la Universitatea Bocconi din orașul italian Milano, că evoluțiile inflației sunt greu de anticipat. Schnabel a notat că nucleul inflației este în scădere, însă a subliniat că ”inflația în sectorul serviciilor este persistentă”.

Isabel Schnabel a remarcat că, în anticiparea deciziei BCE de reducere a dobânzilor, ”condițiile de pe piețele financiare au început să fie relaxate”.

”Proiecțiile privind ultima etapă a stabilizării inflației sunt mai dificile”, a atras atenția Isabel Schnabel, conform BCE.

”Transmisia politicii monetare este solidă. Dar avem preocupări moderate în privința persistenței majorărilor de prețuri în sectorul serviciilor. Ultima etapă a procesului de stabilizare a inflației este complicată. Lupta contra inflației nu s-a încheiat încă. Este necesară prudență în privința dobânzilor”, a atras atenția Isabel Schnabel, potrivit cotidianului La Stampa.

Anterior, Isabel Schnabel a avertizat asupra riscurilor persistenței presiunilor inflaționiste în zona euro, și, deși a admis că activitățile economice încetinesc, a pledat pentru menținerea politicii monetare stricte. Inflația în zona euro a scăzut de la vârful de 10,6%, atins în octombrie 2022, la 2,9% în decembrie 2023 și la 2,8% în ianuarie 2024.

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat, la jumătatea lunii ianuarie, menținerea nivelului dobânzii de referință, semnalând că, în contextul fluctuațiilor inflației, politica monetară va rămâne restrictivă cât timp va fi necesar. Dobânzile principalelor operațiuni de refinanțare, instrumentului marginal de creditare și depozitelor sunt la 4,50%, 4,75% și 4,00%.

”Suntem determinați să ne asigurăm că inflația revine pe termen mediu la ținta de 2%. Considerăm că dobânzile-cheie ale BCE sunt în acest moment la niveluri care, menținute suficient de mult timp, vor avea o contribuție substanțială în acest sens”, a declarat recent Christine Lagarde, președintele BCE.

Oficialii BCE au semnalat că politica monetară probabil va începe să fie relaxată în iunie, subliniind că piețele financiare nu ar trebui să mizeze pe scăderea dobânzilor în primul trimestru din 2024.

Foto: Profimedia

Citește și:

Franța vrea avansarea planului uniunii piețelor de capital și propune un instrument european de ECONOMISIRE

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Din ce sunt făcuți mititeii de la „Gusturi românești” din Mega Image. Ce conțin, de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Trei femei s-au infectat cu HIV după ce au apelat la Terapia Vampir! Aceasta este...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Donald Trump afirmă că Netanyahu ,,a fost criticat pe bună dreptate" pentru atacul din 7...
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Decizie pentru proprietarii de terenuri din România. Este obligatoriu până la 31 mai
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
„Apocalipsa plantelor”: bacteriile decimează culturile și provoacă pagube de milioane de euro