BRAȘOV. Cu ce problemă se confruntă Brașovul, „motorul economic” din centrul României

Redactor:
Corina Vârlan
Brașovul, "motorul economic" din centrul României, se află pe locul opt în clasamentul realizat de gândul, în rândul județelor cu cel mai ridicat nivel de trai din țară, după Cluj, Prahova și Constanța.

Brașovul, „motorul economic” din centrul României, se află pe locul opt în clasamentul realizat de gândul, în rândul județelor cu cel mai ridicat nivel de trai din țară, după Cluj, Prahova și Constanța.

Numărul mare de gospodării cu instalații de canalizare, valoarea semnificativă a contribuției locuitorilor la economia locală și speranța lor de viață la naștere sunt câteva dintre elementele care îi asigură poziția din top.

Acest județ se confruntă însă cu o problemă majoră, mai exact cu o rată mare a criminalității, a doua cea mai ridicată din întreaga țară. Aceasta este depășită doar de cea înregistrată în județul Hunedoara. Astfel, pe parcursul anului 2011, în Brașov au fost condamnate definitiv 358 de persoane la fiecare 100.000 de locuitori, cu 11 mai puține decât în Hunedoara și cu 19 mai multe decât în Capitală.

Brașovul ocupă locul al doilea în top, după Capitală, în ceea ce privește numărul de gospodării ce dispun de instalații de canalizare, devansând în clasament Timișul – județul cu cel mai ridicat nivel de trai din România, dar și județe precum Constanța, Sibiu sau Cluj.

Patronii companiilor care își desfășoară activitatea aici sunt unii dintre cei care își plătesc cel mai bine angajații, aceștia din urmă obținând al zecelea cel mai mare salariu mediu net din întreaga țară, respectiv 1.418 lei. Rata șomajului înregistrată în Brașov este și ea una dintre cele mai scăzute din România, depășind ușor 5%.

Contribuția locuitorilor la economia locală nu este nici ea de neglijat, estimându-se că în 2013 PIB-ul pe cap de locuitor va ajunge la 8.232 de euro, a patra cea mai mare sumă de la nivel național. Aceasta va fi depășită doar de cea estimată în cazul Bucureștiului (16.379 euro) și în cazul județelor Timiș (10.011 euro) și Ilfov (9.650 euro).

(Click pentru a mări)

FOTO: gândul.info

Printre cele mai importante companii la nivel local se numără producătorul de componente auto Autoliv, care înregistra în 2011 o cifră de afaceri de 1,9 miliarde de lei, un profit net de 160 de milioane de lei și avea 3.101 angajați, dar și Schaeffler România, firmă specializată în fabricarea angrenajelor, a cutiilor de viteză și a elementelor mecanice de transmisie. Compania, cu 3.267 de angajați, înregistra în 2011 o cifră de afaceri de circa 1,4 miliarde de lei și un profit net de 7,4 milioane de lei. Un alt mare jucător de pe piața locală este și Selgros Cash& Carry, parte a grupului elvețian TransGourmet Holding SE.

Speranța de viață la naștere a locuitorilor județului Brașov, de 74,7 ani, este a patra cea mai mare din România. Ea este cu un an mai mică decât cea a bucureștenilor, românii care trăiesc în medie cel mai mult, și cu peste 4 ani mai mare decât cea a locuitorilor județului Satu Mare, românii care trăiesc cel mai puțin.

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
BREAKING! ATAC terorist. Sunt ZECI de MORTI şi răniţi! Vestea ŞOC a zilei
FOTO. Daniela Crudu, într-un costum de baie minuscul! Și-a arătat trupul complet
Mirela Vaida, în stare de șoc! O nouă lovitură din partea atacatoarei! A fost surprinsă...
Dani Oțil, declarație bombă despre Simona Halep într-o discuție cu Mihai Bobonete: `Ai văzut ce...
Ioana Mihăilă, dezvăluiri despre relaţia cu Florin Cîţu. S-a întâmplat în primele două săptămâni de...
Vasile Firanda şi-a omorât partenerul de cină supărat că nu vorbea româneşte. Un deceniu de...
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
Elon Musk a recunoscut tulburarea psihică de care suferă: „Credeați că aș fi făcut toate...
BREAKING! ATAC terorist. Sunt ZECI de MORTI şi răniţi! Vestea ŞOC a zilei
Ce nu TREBUIE să facă niciodată o femeie în dormitor. UCIDE întreaga plăcere din cauza...
Cum și-a vopsit Porsche-ul un tânăr din Târgu-Jiu. Și-a pus și Dubai la număr, ca...
Țara în care poți munci doar dacă ești vaccinat. Regula e strictă, cine nu se...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Horoscop 10 mai 2021. Un început de săptămână dezastru pentru unele zodii. Ce spun astrele?
Cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat. Un român consumă 85 de litri anual
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Cum au reuşit doi români să transforme o casă ridicată în timpul Primului Război Mondial...
Inchide