Bursa a coborât la cel mai redus nivel din ultimii doi ani și nouă luni

Bursa a coborât la cel mai redus nivel din ultimii doi ani și nouă luni
Publicat: 01/06/2012, 18:20
Actualizat: 01/06/2012, 18:20

Bursa de la București a coborât cu 3,69% și indicele general BET-C a atins cel mai redus nivel din ultimii doi ani și nouă luni, într-o piață în care scăderile severe înregistrate de bursele externe i-au determinat pe investitori să plaseze ordine de vânzare la prețuri din ce în ce mai mici, informează Mediafax.

Un nivel mai redus decât cel de vineri a fost înregistrat de indicele BET-C la 4 septembrie 2009. Raportat la nivelul de la finalul anului trecut, indicele BET-C este cu 4,8% mai jos.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acțiuni, a atins vineri cel mai redus nivel de după 12 ianuarie 2012, iar titlurile SIF-urilor și ale Fondului Proprietatea au dus indicele BET-FI la valoarea din 10 ianurie 2012. Spre deosebire de BET-C, indicii BET și BET-FI sunt încă pe plus față de finalul anului trecut, cu un câștig de 0,9% (BET) și, respectiv, 0,3% (BET-FI).

Întrucât vineri în piață au fost prezenți puțini cumpărători, investitorii care au vrut să vândă au fost nevoiți să ducă prețurile vizibil în jos pentru a găsi contraparte, deși în cele mai multe cazuri ordinele de vânzare erau pentru volume reduse de acțiuni.

În aceste condiții, acțiuni importante au înregistrat corecții vizibile, de 2,09% – 5,88% în cazul SIF-urilor, de 3,48% OMV Petrom. Totodată, titlurile Băncii Transilvania și BRD au coborât cu 5,26% și, respectiv, cu 6,46%.

Dintre aceste acțiuni, titlurile OMV Petrom au consemnat cea mai mare lichiditate, de 4,3 milioane lei, în timp ce cu acțiunile BRD și Banca Transilvania s-au făcut tranzacții de 165.000 de lei și, respectiv, 417.000 de lei.

„Contextul extern din Europa a trimis în corzi piețele în aceste zile și nu văd pentru moment o relaxare a situației. În aceste condiții, starea tensionată se resimte din plin pe piața locală. Cu toate că volumele tranzacționate nu sunt însemnate, aș zice că sunt totuși relevante pentru starea actuală. Lipsa unor perspective pozitive a îndepărtat destul de repede potențialii investitori, iar cei rămăși caută să speculeze sau să își lichidizeze pozițiile cât mai repede. O astfel de structură a investitorilor are ca efecte o piață cu volume scăzute și cu deprecieri semnificative. Cei care se orientează pe termen mediu sunt absenți aproape cu desăvârșire”, a declarat pentru MEDIAFAX Adrian Bărbulescu, director adjunct de operațiuni la firma de brokeraj Prime Transaction.

La închiderea pieței principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acțiuni era în scădere cu 4,21%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 4,12% sub ședința precedentă.

Indicele BET-FI, al acțiunilor celor cinci SIF-uri și al titlurilor Fondului Proprietatea, a coborât cu 3,49%.

În același timp, indicele extins al Bursei, BET-XT, a scăzut cu 4,15%. Indicele BET-XT reflectă evoluția primelor 25 de acțiuni în funcție de lichiditate, inclusiv SIF-urile și Fondul Proprietatea.

„Majoritatea investitorilor rămași preferă să își lichideze portofoliile la primul semnal negativ, neținâd cont de prețul la care pot să facă exitul. Optimismul invesitorilor se va întoarce doar în momentul în care nu vom mai auzi de criza statelor din zona euro. Până atunci rămâne un tărâm al inceritudinilor și destinat în mare parte celor care au un apetit pentru risc destul de ridicat”, a mai spus brokerul.

Investitorii au tranzacționat în total acțiuni de 23,7 milioane lei (5,3 milioane euro), valoare de aproape două ori mai mare decât rulajul sesiunii precedente, de 12,7 milioane lei (2,8 milioane euro). Totuși, lichiditatea pieței a fost asigurată în proporție de 52% de transferuri cu acțiunile OMV Petrom (5,6 milioane lei ) și Fondul Proprietatea (5,8 milioane lei).

Pe piața principală, acțiunile companiei petroliere au consemnat un rulaj de 4,3 milioane lei, iar încă 1,3 milioane lei au reprezentat valoarea unui deal. Tranzacția negociată a fost efectuată la 0,34 lei, preț cu 2,33% sub nivelul de joi, iar pe piața principală cotația a coborât cu 3,48%, la 0,336 lei.

Titlurile Fondului Proprietatea au scăzut cu 1,93%, la 0,4825 lei.

Corecțiile înregistrate de acțiunile celor cinci SIF-uri au venit în cadrul unor rulaje care au variat între 453.000 de lei și 2,2 milioane lei. Cea mai redusă lichiditate a fost consemnată de titlurile SIF Muntenia, iar acțiunile SIF Transilvania au înregistrat cel mai mare rulaj dintre SIF-uri.

Pe piața Rasdaq, investitorii au transferat acțiuni de 672.000 de lei, valoare cu 60% peste rulajul de joi, de 419.000 de lei.

Titlurile companiei Prospecțiuni (PRSN) au fost cele mai lichide din piață, cu operațiuni de 220.000 de lei, iar prețul a scăzut cu 22,57%, la 0,13 lei.

La finalul ședinței de la București, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 2,7%, deși au coborât în a doua parte a zilei cu până la 3,6%. Piețele sunt influențate de datele privind creșterea șomajului din zona euro la un nou maxim și de anunțarea rezultatelor unui sondaj privind sectorul manufacturier în zona euro. Scăderile au fost amplificate după ora 15:30 de publicarea unor informații sub așteptări privind piața muncii din SUA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Reghecampf dă de pământ cu Anamaria Prodan. Declarații incendiare făcute de fostul soț
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Declarații cutremurătoare făcute de mama lui Sebastian Olariu, tânărul ucis în accidentul de la 2...
Florin Piersic, în stare GRAVĂ când a ajuns la spital! Declarațiile șocante ale medicilor
Medicii iau în calcul să îi amputeze piciorul lui Florin Piersic, din cauza infecţiei cu...
Florin Piersic, inconștient la Terapie Intensivă! Breaking news
Hailey Bieber este însărcinată cu primul copil! Anunțul emoționat făcut de Justin Bieber | Foto
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Medicii de la Spitalul „Foişor” despre starea de sănătate a lui Florin Piersic: Starea generală...
Substanța SALVATOARE din MÂNCARE! Pur și simplu este o MINUNE
Apare un NOU buletin de identitate. Decizie doar pentru cei cu telefon mobil
Veste proastă pentru mulți români. Nu mai pot merge în vacanță aici
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Cum a reacționat soția lui Vali Vijelie, după ce a ascultat melodia „Să iubești două...
”Am chemat salvarea. Șocul a fost groaznic” Dinu Maxer a trecut prin momente de panică...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Țările care ar putea recunoaște statul palestinian în următoarele săptămâni