Bursa de la București scade cu aproape 4%, trasă în jos de piețele externe și petrol

Bursa de la București scade cu aproape 4%, trasă în jos de piețele externe și petrol
Publicat: 18/01/2016, 14:02
Actualizat: 05/02/2016, 16:29

La ora 11:40, indicele BET înregistra un declin de 3,8%, iar BET Plus de 3,7%. Scăderea comparativ cu sfârșitul anului trecut se situează la 12,9% pentru BET și la 12,7% în cazul BET Plus.

„Continuă scăderea. Pe afară sunt turbulențe, China, petrolul. Toată lumea vinde, vând și străinii, vând și ai noștri, după ce săptămâna trecută au vândut mai mult străinii. Cine vinde se protejează, iar cine cumpără va lua dividende bune. Companiile nu vor avea rezultate foarte proaste, profiturile fiind mai mici față de 2014, dar nu foarte mult. Iar asta în condițiile în care se pot da dividende mai mari anul acesta, după reducerea impozitului pe dividend”, a declarat pentru MEDIAFAX Octavian Dragolea, directorul sucursalei din București a firmei de brokeraj IFB Finwest Arad.

Scăderile au fost mai accentuate în sectorul energetic, cu un minus de 3,9% pentru OMV Petrom (SNP), de 3,7% în cazul Nuclearelectrica (SNN), 3,3% în cel al Romgaz (SNG) și 4,2% pentru Electrica (EL), în timp ce Transgaz (TGN) a coborât cu 5,8%. În sectorul bancar, Banca Transilvania (TLV) a scăzut cu 4,1%, iar BRD – Societe Generale (BRD) cu 3%.

Titlurile Fondului Proprietatea (FP) au coborât cu doar 1,9%, în contextul în care FP a anunțat joi că a depus documentația necesară obținerii avizelor ASF pentru o ofertă publică de răscumpărare în care vizează 430 de milioane de acțiuni.

Pe bursele din Asia, acțiunile marilor companii au atins luni cel mai scăzut nivel după 2011, după date economice sub așteptări din Statele Unite și declinul masiv al prețurilor petrolului, care au accentuat temerile legate de încetinirea economiei globale. Indicele MSCI pentru acțiunile din regiunea Asia-Pacific, cu excepția Japoniei, a atins cel mai redus nivel după octombrie 2011, fiind cotat ulterior în declin cu 0,5%.

Pe piața petrolului, cotația țițeiului Brent de referință la Londra, a coborât cu până la 2,7%, la 28,14 dolari pe baril, iar în timpul nopții a atins 27,67 dolari pe baril. La bursa din New York, petrolul cu livrare în februarie este cotat în scădere cu 1,9%, după ce a coborât cu până la 2,5%, la 28,67 dolari pe baril, pe platforma electronică Globex.

Marile burse europene au stagnat în deschiderea tranzacțiilor, susținute de o revenire a interesului la vânzare după declinul mai puternic de vineri.

Acțiunile marilor companii asiatice au atins luni cel mai scăzut nivel după 2011, după date economice sub așteptări din Statele Unite și declinul masiv al prețurilor petrolului, care au accentuat temerile legate de încetinirea economiei globale, transmite Reuters.

Indicele MSCI pentru acțiunile din regiunea Asia-Pacific, cu excepția Japoniei, a atins cel mai redus nivel după octombrie 2011, fiind cotat ulterior în declin cu 0,5%.

Indicele Nikkei a coborât cu până la 2,8%, la minimul ultimului an. Nikkei a scăzut cu 20% de la un vârf atins în iunie 2015.

Indicele Shanghai Composite a scăzut pe parcursul ședinței, revenind ulterior la o creștere de 0,4%.

„Iranul poate vinde cât petrol vrea, oricui dorește, la orice preț”, a declarat Richard Nephew, director de programe pentru economie, sancțiuni și energie la Centrul pentru Politică Globală în Energie al Universității Columbia.

În SUA, vânzările de retail au scăzut în decembrie, iar producția industrială s-a diminuat pentru a treia lună consecutiv, indicând că avansul economic a încetinit puternic în trimestrul patru.

În urma acestor date, Rezerva Federală din Atlanta anticipează că economia americană va înregistra o creștere de 0,6% în trimestrul patru, față de 2% în trimestrul trei.

Ridicarea sancțiunilor occidentale impuse Iranului a accentuat declinul cotațiilor petrolului.

Labursadin New York, petrolul cu livrare în februarie este cotat în scădere cu 1,9%, după ce a coborât cu până la 2,5%, la 28,67 dolari pe baril, pe platforma electronică Globex.

Prețul țițeiului Brent, de referință la Londra, a coborât cu până la 2,7%, la 28,14 dolari pe baril, iar în timpul nopții a atins 27,67 dolari pe baril.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICŢIE pe întreg teritoriul României. E deja în vigoare. Gestul banal de Paște
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York