Acuzații. În vreme ce Ministerul caută „bule de oxigen”, operatorii din turism spun că doar 11% au primit sprijinul promis

Acuzații. În vreme ce Ministerul caută „bule de oxigen”, operatorii din turism spun că doar 11% au primit sprijinul promis
Publicat: 16/02/2021, 17:22

Asociația Națională a Agențiilor din Turism acuză că doar 11 – 12% dintre operatori au primit sprijinul promis, încă din vara anului trecut, după ce au fost obligați să renunțe la activitate, din cauza pandemiei. În acest timp Claudiu Năsui, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT) susține că se caută „bule de oxigen”, pentru a putea asigura supraviețuirea unor afaceri din turism și industria HoReCa (hoteluri, restaurante și catering).

Declarația oficialului guvernamental a fost făcută marți, la conferința „Relansarea turismului românesc pe coordonate de sustenabilitate”.

Bani mulți pentru sprijin, doar pe hârtie

În iulie, Guvernul României adopta o Ordonanță de urgență pentru deschiderea a trei scheme de finanțare pentru IMM-urile puternic afectate de Covid – 19.

Era vorba de microgranturi în valoare totală de 100 milioane euro pentru aproximativ 50.000 de beneficiari, granturi pentru capital de lucru în valoare totală de 350 milioane euro cu un număr estimat de 10.000 de IMM-uri beneficiare, pentru care s-a luat decizia suplimentării cu 500 de milioane de Euro și granturi pentru investiții productive în valoare totală de 550 milioane Euro, cu un număr de 10.000 de IMM-uri beneficiare.

Pe hârtie, mulți bani: 1,5 miliarde euro. Din păcate, acolo au și rămas: pe hârtie, acuză reprezentanții Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT).

„Pe Măsura 2, granturi pentru capital de lucru, sunt plătite cam 11 – 12% din solicitările depuse, din octombrie, de la închiderea aplicației, și până în prezent. Verificările s-au terminat dar comunicările nu se fac, pentru că ar trebui să ofere și contractul”, susține Dumitru Luca, președintele ANAT.

În opinia sa, acest lucru se întâmplă pentru că nu ar mai fi deocamdată bani disponibili, până se votează bugetul.

„Noi ce vină avem că ni se restricționează întruna activitatea și suntem singura țară din Europa care n-a primit niciun sprijin concret până acum?”, se întreabă Luca.

Strategia ministerială față de companiile din turism și HoReCa

Prezent la conferinţa „Relansarea turismului românesc pe coordonate de sustenabilitate”, ministrul MEAT a declarat marţi că va propune pentru Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) măsuri active, mai ales pentru forţa de muncă, în condiţiile în care există un deficit destul de accentuat în multe sectoare, inclusiv în Horeca şi turism.

„În ceea ce priveşte turismul, cea mai bună soluţie nu este atât de mult să generăm noi, în minister, proiectele, ci să fim o infrastructură pentru industrie, să genereze proiecte şi pentru acele faimoase OMD-uri (Organizaţiile de Management al Destinaţiilor), să operaţionalizăm aceste OMD-uri, să fie practic o colaborare între stat, autorităţi locale şi industrie pe dezvoltarea destinaţiilor, pe dezvoltarea traseelor turistice şi pe dezvoltarea industriei acesteia, folosind fondurile din PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă). Avem acum oportunităţi, mai ţine şi de noi să le atingem”, a spus Năsui.

Acesta a recunoscut că există un deficit al forţei de muncă destul de accentuat în multe zone, dar şi în Horeca şi în turism – şi în această direcția își propune să acţioneze.
„Vrem să acţionăm printr-o măsură care să încurajeze şi activarea forţei de muncă în zonele în care e nevoie de ea şi să încurajeze munca declarată. Acesta este un flagel al României, nu doar în turism. Antreprenorii care plătesc toate taxele, angajează oficial, sunt în dezavantaj faţă de cei care nu ar face lucrul acesta”, a adăugat ministrul.
Cât privește problemele cu care se confruntă turismul și HoReCa, susține că a avut mai multe întâlniri „tocmai pentru a găsi soluţii, bule de oxigen cum le numim, fie prin anumite înlesniri, fie chiar prin măsuri active pentru a putea asigura supravieţuirea unor afaceri, industrii care au contribuit la bunăstarea României, care au fost bun platnici, dar care în momentele acestea, din cauza pandemiei, nu mai pot funcţiona în parametri normali”.

Întrebat dacă există bani pentru a ajuta această industrie, ministrul a declarat că a solicitat suma care a fost şi în lege şi în Ordonanţa de Urgenţă pe care a promovat-o, respectiv 2,5 miliarde de lei.

„Deocamdată, există în această Ordonanţă credite de angajament de 2,5 miliarde de lei, dar credite bugetare de un miliard de lei, acesta fiind un punct ce va fi discutat în continuare. Am făcut solicitări, mai există şi un proces de rectificare bugetară, deci ideea că nu o să fie niciodată bani nu este pe masă, cel puţin nu din punctul meu de vedere”, a mai spus ministrul Claudiu Năsui.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
JUDECĂTORII au luat decizia finală. FLORIN CĂLINESCU a primit vestea chiar acum
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Céline Dion a dezvăluit că face terapie 5 zile pe săptămână și se antrenează „ca...