Acuzații. În vreme ce Ministerul caută „bule de oxigen”, operatorii din turism spun că doar 11% au primit sprijinul promis

Redactor:
Cezar Amariei
Acuzații. În vreme ce Ministerul caută „bule de oxigen”, operatorii din turism spun că doar 11% au primit sprijinul promis

Asociația Națională a Agențiilor din Turism acuză că doar 11 – 12% dintre operatori au primit sprijinul promis, încă din vara anului trecut, după ce au fost obligați să renunțe la activitate, din cauza pandemiei. În acest timp Claudiu Năsui, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT) susține că se caută „bule de oxigen”, pentru a putea asigura supraviețuirea unor afaceri din turism și industria HoReCa (hoteluri, restaurante și catering).

Declarația oficialului guvernamental a fost făcută marți, la conferința „Relansarea turismului românesc pe coordonate de sustenabilitate”.

Bani mulți pentru sprijin, doar pe hârtie

În iulie, Guvernul României adopta o Ordonanță de urgență pentru deschiderea a trei scheme de finanțare pentru IMM-urile puternic afectate de Covid – 19.

Era vorba de microgranturi în valoare totală de 100 milioane euro pentru aproximativ 50.000 de beneficiari, granturi pentru capital de lucru în valoare totală de 350 milioane euro cu un număr estimat de 10.000 de IMM-uri beneficiare, pentru care s-a luat decizia suplimentării cu 500 de milioane de Euro și granturi pentru investiții productive în valoare totală de 550 milioane Euro, cu un număr de 10.000 de IMM-uri beneficiare.

Pe hârtie, mulți bani: 1,5 miliarde euro. Din păcate, acolo au și rămas: pe hârtie, acuză reprezentanții Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT).

„Pe Măsura 2, granturi pentru capital de lucru, sunt plătite cam 11 – 12% din solicitările depuse, din octombrie, de la închiderea aplicației, și până în prezent. Verificările s-au terminat dar comunicările nu se fac, pentru că ar trebui să ofere și contractul”, susține Dumitru Luca, președintele ANAT.

În opinia sa, acest lucru se întâmplă pentru că nu ar mai fi deocamdată bani disponibili, până se votează bugetul.

„Noi ce vină avem că ni se restricționează întruna activitatea și suntem singura țară din Europa care n-a primit niciun sprijin concret până acum?”, se întreabă Luca.

Strategia ministerială față de companiile din turism și HoReCa

Prezent la conferinţa „Relansarea turismului românesc pe coordonate de sustenabilitate”, ministrul MEAT a declarat marţi că va propune pentru Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) măsuri active, mai ales pentru forţa de muncă, în condiţiile în care există un deficit destul de accentuat în multe sectoare, inclusiv în Horeca şi turism.

„În ceea ce priveşte turismul, cea mai bună soluţie nu este atât de mult să generăm noi, în minister, proiectele, ci să fim o infrastructură pentru industrie, să genereze proiecte şi pentru acele faimoase OMD-uri (Organizaţiile de Management al Destinaţiilor), să operaţionalizăm aceste OMD-uri, să fie practic o colaborare între stat, autorităţi locale şi industrie pe dezvoltarea destinaţiilor, pe dezvoltarea traseelor turistice şi pe dezvoltarea industriei acesteia, folosind fondurile din PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă). Avem acum oportunităţi, mai ţine şi de noi să le atingem”, a spus Năsui.

Acesta a recunoscut că există un deficit al forţei de muncă destul de accentuat în multe zone, dar şi în Horeca şi în turism – şi în această direcția își propune să acţioneze.
„Vrem să acţionăm printr-o măsură care să încurajeze şi activarea forţei de muncă în zonele în care e nevoie de ea şi să încurajeze munca declarată. Acesta este un flagel al României, nu doar în turism. Antreprenorii care plătesc toate taxele, angajează oficial, sunt în dezavantaj faţă de cei care nu ar face lucrul acesta”, a adăugat ministrul.
Cât privește problemele cu care se confruntă turismul și HoReCa, susține că a avut mai multe întâlniri „tocmai pentru a găsi soluţii, bule de oxigen cum le numim, fie prin anumite înlesniri, fie chiar prin măsuri active pentru a putea asigura supravieţuirea unor afaceri, industrii care au contribuit la bunăstarea României, care au fost bun platnici, dar care în momentele acestea, din cauza pandemiei, nu mai pot funcţiona în parametri normali”.

Întrebat dacă există bani pentru a ajuta această industrie, ministrul a declarat că a solicitat suma care a fost şi în lege şi în Ordonanţa de Urgenţă pe care a promovat-o, respectiv 2,5 miliarde de lei.

„Deocamdată, există în această Ordonanţă credite de angajament de 2,5 miliarde de lei, dar credite bugetare de un miliard de lei, acesta fiind un punct ce va fi discutat în continuare. Am făcut solicitări, mai există şi un proces de rectificare bugetară, deci ideea că nu o să fie niciodată bani nu este pe masă, cel puţin nu din punctul meu de vedere”, a mai spus ministrul Claudiu Năsui.

 

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 anunţă un nou dezastru! Ce se...
Cea mai scumpă partidă de amor s-a plătit la Iași! Câți bani a luat o...
FOTO. Nicoleta Luciu, senzuală ca pe vremea când poza în Playboy! Cum s-a fotografiat vedeta
Selly l-a UMILIT pe Mircea Badea, după petrecere! Răspuns INCREDIBIL: „Si stiti cine ma judeca...
Ioana, noi declarații șocante despre Ilie Năstase. Amenințările fostului mare jucător de tenis înainte de...
Uluitor. Câți bani poate câștiga lunar Patriarhul Daniel
Cine este, de fapt, judecătoarea blestemată de Elena Udrea?! Cum a făcut istorie în justiţie
Euro ajunge la un nou maxim istoric
BANCUL ZILEI – Spionată de soț în timp ce făcea sex cu un prieten
VIDEO. Mascații au mers la o adresă greșită și au amenințat cu arma oameni nevionvați:...
Cea mai scumpă partidă de amor s-a plătit la Iași! Câți bani a luat o...
Trăia singur într-o casă fără curent și geamuri. Într-o zi, un motociclist i-a bătut la...
Scanarea cu INFRAROȘU a celui mai scump tablou din lume a dezvăluit o SUPRIZĂ uriașă....
Telefonul cu o funcție minune. Ce face, de fapt, butonul de pe spatele iPhone
BOMBĂ! Prima țară care atinge imunitatea colectivă împotriva covid-19. Turiștii, așteptați în 2 săptămâni aici
Întâlnirea cu Messi lui i-a distrus viaţa. Ce face băieţelul din Afganistan ajuns faimos după...
Știrea ȘOC a momentului în cazul șoferiței care a ucis două fete, Cine este, de...
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Povestea femeii care a transformat un site din România într-o adevărată putere. De ce a...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide