Analiză. Comerțul a performat mai bine în pandemie. Sectoarele în care a avut rezultate excelente și cele unde a regresat

Redactor:
Cezar Amariei
Analiză. Comerțul a performat mai bine în pandemie. Sectoarele în care a avut rezultate excelente și cele unde a regresat

Vânzările au făcut casă bună cu pandemia, dacă ne uităm la rezultatele economice ale primelor 11 luni din 2020 față de perioada similară a lui 2019. Per total, s-a ajuns la o creștere de aproape 3%, cu sectoare în care s-au înregistrat plusuri și de 20% dar și cu zone în care a existat un recul de până la 4 procente.

Conform datelor publicate luni de Institutul Național pentru Statistică (INS), cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (fără cel cu autovehicule şi motociclete), în termeni nominali, a înregistrat o creştere pe ansamblu cu 2,8% în perioada ianuarie – noiembrie 2020 față de cea similară din 2019.

Comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii  a fost marele performer, cu +19,5%, urmat de cel cu ridicata nespecializat (+6,1%), cel al bunurilor de consum, altele decât alimentare (+5,1%), şi comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor și al tutunului (+0,9%).

La polul opus, scăderi au înregistrat comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (-4,3%), activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-3,3%) şi comerţul cu ridicata al produselor agricole brute și al animalelor vii (-3,1%).

Recul al vânzărilor în noiembrie

Rezultatul total la 11 luni este cu atât mai bun cu cât noiembrie față de octombrie a fost considerabil mai slab la capitolul vânzări.

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (fără autovehicule şi motociclete), serie brută, comparativ cu luna precedentă, în termeni nominali, a scăzut pe ansamblu cu 3,2%.

Au tras balanța în jos scăderea cifrei de afaceri din: activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-9,9%), comerţul cu ridicata nespecializat (-7,6%), comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (-7,5%), comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-5,3%) și comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (-4,9%).

Au existat însă și creșteri la comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+2,4%), comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+1,5%) şi comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+0,8%).

Noiembrie 2020 a fost peste noiembrie 2019

Noiembrie 2020 s-a încheiat însă cu performanțe superioare lui noiembrie 2019. Vorbim de o creștere cu 3,1%, datorită creșterii cifrei de afaceri din: comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+11,7%), comerţul cu ridicata specializat al altor produse (+8,6%), comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+4,8%) și comerţul cu ridicata nespecializat (+3,2%).

Scăderi au înregistrat activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-11,1%), comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (-6,2%), comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (-2,7%) şi comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (-1,7%).

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna noiembrie 2020, comparativ cu luna noiembrie 2019, în termeni nominali, a crescut, pe ansamblu, cu 3,9%.

Transfer URIAŞ la FCSB. Becali dă o nouă lovitură memorabilă în Liga I. Budescu, revenire...
Ce ruşine! Au fost prinşi în pădure, cu zonele intime la vedere, în timp ce...
FOTO, Adda, imagini fără perdea! Cum arată acum trupul ei
Bărbatul celebru care A DIVORȚAT pentru Anamaria Prodan. Vedeta a recunoscut tot: „Da, i-am despărţit!”...
Ce `țeapă` și-a luat Ion Țiriac! Este gata să ia o decizie fără precedent
S-a aflat tot adevărul. De ce președintele României, Klaus Iohannis și Carmen nu au copii
Horoscop INEDIT. Care e cea mai favorizată zodie
S-a decis: Restaurantele, teatrele, sălile de jocuri din Capitală se închid la interior. Lista completă...
BANCUL ZILEI – Spionată de soț în timp ce făcea sex cu un prieten
Topul afacerilor ciudate, dar legale, pe care poţi să le ai în România. Poți primi...
Ce ruşine! Au fost prinşi în pădure, cu zonele intime la vedere, în timp ce...
Erau nedespărțiți, însă acum e de negăsit! Ce s-a ales de James, fratele Angelinei Jolie,...
Pe o câmpie, în mijlocul pustietății, au apărut MII de borcane URIAȘE de piatră. Când...
Artistul din România care a cântat pentru șapte președinți americani. 'Prima oară am fost cu...
Horoscop 8 martie 2021. Zodia care se bucură de Ziua Femeii
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
Bilanț coronavirus 7 martie 2021
Adele a slăbit mai mult. E de nerecunoscut. Cum arată acum cântăreața
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Revoluţie la WhatsApp! Se introduce funcţia pe care milioane de utilizatori o aşteptau
Banuia ca soția lui îl înșală, așa că a montat camere ascunse! Când s-a uitat...
Inchide