Analiză. Comerțul a performat mai bine în pandemie. Sectoarele în care a avut rezultate excelente și cele unde a regresat

Analiză. Comerțul a performat mai bine în pandemie. Sectoarele în care a avut rezultate excelente și cele unde a regresat
Publicat: 18/01/2021, 11:20

Vânzările au făcut casă bună cu pandemia, dacă ne uităm la rezultatele economice ale primelor 11 luni din 2020 față de perioada similară a lui 2019. Per total, s-a ajuns la o creștere de aproape 3%, cu sectoare în care s-au înregistrat plusuri și de 20% dar și cu zone în care a existat un recul de până la 4 procente.

Conform datelor publicate luni de Institutul Național pentru Statistică (INS), cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (fără cel cu autovehicule şi motociclete), în termeni nominali, a înregistrat o creştere pe ansamblu cu 2,8% în perioada ianuarie – noiembrie 2020 față de cea similară din 2019.

Comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii  a fost marele performer, cu +19,5%, urmat de cel cu ridicata nespecializat (+6,1%), cel al bunurilor de consum, altele decât alimentare (+5,1%), şi comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor și al tutunului (+0,9%).

La polul opus, scăderi au înregistrat comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (-4,3%), activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-3,3%) şi comerţul cu ridicata al produselor agricole brute și al animalelor vii (-3,1%).

Recul al vânzărilor în noiembrie

Rezultatul total la 11 luni este cu atât mai bun cu cât noiembrie față de octombrie a fost considerabil mai slab la capitolul vânzări.

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (fără autovehicule şi motociclete), serie brută, comparativ cu luna precedentă, în termeni nominali, a scăzut pe ansamblu cu 3,2%.

Au tras balanța în jos scăderea cifrei de afaceri din: activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-9,9%), comerţul cu ridicata nespecializat (-7,6%), comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (-7,5%), comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-5,3%) și comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (-4,9%).

Au existat însă și creșteri la comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+2,4%), comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+1,5%) şi comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+0,8%).

Noiembrie 2020 a fost peste noiembrie 2019

Noiembrie 2020 s-a încheiat însă cu performanțe superioare lui noiembrie 2019. Vorbim de o creștere cu 3,1%, datorită creșterii cifrei de afaceri din: comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+11,7%), comerţul cu ridicata specializat al altor produse (+8,6%), comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+4,8%) și comerţul cu ridicata nespecializat (+3,2%).

Scăderi au înregistrat activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-11,1%), comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (-6,2%), comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (-2,7%) şi comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (-1,7%).

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna noiembrie 2020, comparativ cu luna noiembrie 2019, în termeni nominali, a crescut, pe ansamblu, cu 3,9%.

Crima care zguduie ţara. Frumoasa din reclame TV, găsită pe marginea drumului împuşcată de 18...
Cât de scârbos! Ce a lăsat un cuplu, la plecare, în patul camerei hotelului din...
FOTO. Fiica Andreei Berecleanu a încins internetul cu cel mai decoltat costum de baie. Cum...
Corina Bud, cu un costum de baie minuscul. Cum arată vedetele din România, la plajă
Reacția incredibilă a lui Irinel Columbeanu după ce s-a aflat că Monica Gabor S-A DESPARTIT...
Simona Halep sare în apărarea lui Simone Biles, după valul de critici la adresa gimnastei:...
Atenţie mare, părinţi! Un produs Decathlon pentru copii, RETRAS de pe piaţă! E foarte periculos
Oficial israelian: Atacul asupra petrolierului, în care a murit un marinar român, a fost comis...
Nu cumpăra aceste mașini! Au fost făcute zob în Europa. Modele foarte populare în România...
BANCUL ZILEI – Traian Băsescu livrează 1 milion de prezervative românești americanilor
Regulile obligatorii de vaccinare la locul de muncă nu se pot aplica veganilor
Cât de scârbos! Ce a lăsat un cuplu, la plecare, în patul camerei hotelului din...
Care este DURATA normală a unui contact sexual. Un expert dă un răspuns la care...
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
Locul din București unde poți face plajă la liber. Ai voie cu șezlongul de acasă,...
Face senzaţie cu „cel mai mic bikini”. Puţine ar avea curajul să meargă aşa la...
Mama copilului care a murit mâncat de viermi, la Dej, și-a primit pedeapsa!
Cutremur la Casa Regală. Meghan Markle l-a eliberat pe Prințul Harry din tortură
Spion rus în Parlamentul României? A deținut funcții-cheie în stat. Totul a fost făcut public...
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Uită de cumpărarea sau de închirierea unei locuinţe. Un oraş superb din Italia te va...