Analiză INS: Patronii din construcții, jocuri de noroc și HORECA prognozează un început de an foarte prost. Salariații au noi motive de temere

Analiză INS: Patronii din construcții, jocuri de noroc și HORECA prognozează un început de an foarte prost. Salariații au noi motive de temere
Publicat: 28/12/2020, 13:09

Primele luni ale noului an vor fi extrem de dificile pentru sectoare de activitate precum construcțiile, industria hotelieră sau cea a jocurilor de noroc, estimează managerii din domeniu.

Retailul este unul dintre puținele sectoare unde se previzionează creșteri.

Institutul Naţional de Statistică (INS) a publicat luni o analiză referitoare la cum estimează responsabilii din diferite industrii că se vor derula afacerile lor în perioada decembrie 2020 – februarie 2021. Tendințele sunt denumite „sold conjunctural” și indică strict percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen, nu și ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS.

Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Se reduce ritmul în construcții

Potrivit estimărilor făcute până în februarie, inclusiv, în activitatea de construcţii se va înregistra o scădere cu sold conjunctural de -38% și o reducere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -19%).

În pofida acestui potențial recul, el nu se va reflecta în preț, în condițiile în care se preconizează relativă stabilitate a acestuia, la un sold conjunctural +1%.

Criza continuă în servicii

Conform estimărilor din luna decembrie 2020, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o scădere până în primăvară (sold conjunctural -17%). Cele mai afectate sectoare vor fi hotelurile și alte facilități de cazare (sold conjunctural -57%) și activitățile de jocuri de noroc și pariuri (sold conjunctural -56%). În ceea ce privește personalul, se estimează o scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -6%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de scădere moderată (sold conjunctural -11%).

Probleme în industria prelucrătoare

În cadrul anchetei făcute de INS, managerii din industria prelucrătoare au spus că preconizează până în martie scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -13%). Dintre activitățile care vor înregistra cele mai mari scăderi se află cele de fabricare a altor produse din minerale nemetalice (sold conjunctural -36%) și cele de tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor (sold conjunctural -32%).

În ceea ce privește salariații, se estimează o scădere moderată, soldul conjunctural fiind de -8% pe total industrie prelucrătoare.

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează o creștere moderată, la un sold conjunctural +6%.

Creșteri de personal în comerţul cu amănuntul 

Unul dintre domeniile care par a traversa cel mai bine începutul de an este cel al comerţului cu amănuntul. Aici, managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de scădere moderată a activităţii economice (sold conjunctural -11%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural +2%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +9%) dar și creșterea moderată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +13%).

ŞOC! Telefonul Dianei, devenită peste noapte vedetă în ţară, a fost "spart". Imagini intime au...
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
„Bărbații se tem de mine pentru că sunt prea frumoasă”. Cum arată una dintre cele...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
ADEVĂRATA MIZĂ DIN SPATELE CONFLICTUL RUSIA-UCRAINA. Generalul (r) american Ben Hodges: „O nouă ofensivă din...
Lada pregătește viitorul rival de temut pentru Dacia Duster - GALERIE FOTO cu modelul rusesc
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
De ce se teme, de fapt, Vladimir Putin: „Nu de NATO. Știe că nu noi...
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Bubuie cazurile de Covid! Incidența în Constanța se apropie de 12!
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Cine i-a ucis, de fapt pe studenții de la Iași? Descoperirea ȘOC a polițiștilor
Avertisment teribil făcut de Alexandru Rafila! Situația se complică peste noapte în România! Se întâmplă...
Bill Gates a dat lovitura vieții. Totul s-a „copt” în plină pandemie. Toată planeta vuiește
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...