Patronii din HoReCa solicită Guvernului redeschiderea urgentă a restaurantelor. Cât de afectată este industria ospitalității?

Patronii din HoReCa solicită Guvernului redeschiderea urgentă a restaurantelor. Cât de afectată este industria ospitalității?
Reprezentanții HoReCa solicită redeschiderea restaurantelor in interior, pentru evitarea colapsului economic în această ramură / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 04/01/2021, 13:37

Patronii de hoteluri și restaurante invocă riscul de faliment care amenință peste jumătate din operatorii din domeniu într-o scrisoare deschisă adresată Executivului, prin care solicită redeschiderea de urgență a restaurantelor în interior. Mai mult, reprezentanții HoReCa solicită scoaterea acestora din categoria spațiilor închise odată depășită incidența de trei cazuri de îmbolnăviri cu noul coronavirus la mia de locuitori.

Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA) solicită redeschiderea imediată a restaurantelor la interior, cu implementarea măsurilor de siguranţă sanitară, potrivit unei scrisori deschise adresată premierului, ministrului Sănătăţii şi ministrului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului. Reprezentanții HoReCa vor și și scoaterea acestor unități de sub interdicția de funcționare în localitățile unde incidența cazurilor confirmate de COVID-19 este de peste 3/1.000 de locuitori în ultimele 14 zile.

„Redeschiderea completă a restaurantelor se poate face în siguranţă”

„Având în vedere pierderile înregistrate de acest sector şi riscul de faliment ce ameninţă mai bine de jumătate dintre operatorii din domeniu, solicităm în regim de urgenţă următoarele măsuri: 1. Redeschiderea urgentă a restaurantelor la interior, cu implementarea măsurilor de siguranţă sanitară. 2. Scoaterea restaurantelor de sub incidenţa procentului de 3/1000 de pe lista activităţilor cu risc de răspândire a COVID-19 şi, astfel, permiterea funcţionării fără sincope, cu un set de măsuri agreate în prealabil cu reprezentanţii industriei şi respectate de toţi operatorii”, se precizează în documentul citat de Agerpres.

Potrivit HORA, redeschiderea teraselor la începutul lunii iunie nu a atras o creştere a numărului de persoane infectate, astfel că redeschiderea completă a restaurantelor se poate face în siguranţă în unităţile în care se respectă reglementările sanitare.

În susținerea solicitării privind redeschiderea restaurantelor la interior, reprezentanții HORA invocă menţinerea în activitate a 40.000 de operatori şi a 400.000 de angajaţi. „Estimările cu privire la închiderea business-urilor şi şomajul din industrie sunt îngrijorătoare în contextual actual; evitarea unui colaps general pe întreaga ramură economică; 10.000 de antreprenori nu vor mai redeschide afacerile; nu există vârfuri în analizele referitoare la numărul de persoane infectate cu COVID care să poată fi corelat cu închiderea/redeschiderea restaurantelor; respectarea cu stricteţe a regulilor de către operatori în perioada de restricţii; lipsa clarităţii în ceea ce priveşte populaţia oraşelor (vezi Bucureşti)”, potrivit scrisorii transmise de organizaţia patronală a restaurantelor.

Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România atrage atenția asupra impactului covârșitor al pandemiei COVID-19 în asupra HoReCa, industrie în care activau, înainte de apariția virusului, 40.000 de societăţi comerciale cu capital 100% românesc, având o cifră de afaceri de 5 miliarde euro, care angajau aproximativ 190.000 de salariaţi, adică 10% din numărul total al angajaţilor care activează în sectorul privat.

„Urmare a crizei datorată pandemiei şi a măsurilor restrictive instaurate de autorităţi, industria noastră este în prezent cea mai afectată, înregistrând un declin brusc care a dus astăzi la scăderea cifrei de afaceri cu aproximativ 70% pe primele şase luni de zile din anul 2020 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi a determinat suspendarea activităţii în cazul a peste 40% dintre operatori”, se arată în documentul citat, în care HORA cere o întrevedere conducerii Guvernului, pentru a discuta aceste aspecte.

Organizaţia patronală a restaurantelor notează că aportul HoReCa la Produsul Intern Brut este de aproximativ 5,07%, din care 3,42% impact financiar direct, 0,91% impact social (salarii angajaţi şi aport consum) şi 0,74% impact financiar indirect (furnizori şi investiţii)

Ghidul de implementare a scheme de ajutor, în așteptare

Aproximativ 73.200 de operatori din domeniul HoReCa a căror activitate a fost afectată de pandemia de COVID-19 ar urma să beneficieze de schema de ajutor, cu un buget estimat la 500 de milioane de euro, din bugetul de stat, aprobată de Guvern în ultima ședință de anul trecut și publicată în Monitorul Oficial în 31 decembrie. Conform Ordonanței de Urgență nr.224/2020, de această măsură ar urma să beneficieze 15.168 structuri de cazare, 52.583 structuri de alimentație și 5.460 agenții de turism.

Ajutorul se acordă beneficiarilor sub forma unor granturi în vederea acoperirii parțiale, în cuantum de 20%, a pierderii din cifra de afaceri sau din rulaj, în cazul agențiilor de turism. Valoarea maximă a ajutorului de stat care poate fi acordată unui beneficiar prin prezenta schemă este de 800.000 euro/întreprindere. Cifrele utilizate trebuie să fie brute, și anume înainte de deducerea impozitelor sau altor taxe.

Conform datelor statistice oficiale, furnizate de Institutul Național de Statistică, și citate în textul ordonaneței, numărul total de înnoptări, români și străini, în structurile de primire turistice a scăzut la jumătate în perioada ianuarie-septembrie 2020, comparativ cu aceeași perioadă din anul precedent, iar înnoptările turiștilor străini au scăzut cu aproximativ 80%. Scăderea circulației turistice a avut repercusiuni și asupra volumului de activitate, respectiv asupra cifrei de afaceri.

Datele Agenției Naționale de Administrare Fiscală privind cifra de afaceri pe primul semestru 2020, comparativ cu primul semestru 2019, citate în documentul guvernamental arată că:

  • a) în privința structurilor de cazare, s-a constatat o reducere a cifrei de afaceri cu 36,8%. Cei mai afectați au fost marii contribuabili, – 64,8%, urmați de contribuabilii mijlocii, – 48,4% și de cei mici, – 36,8%;
  • b) în privința structurilor de alimentație, s-a constatat o reducere a cifrei de afaceri cu 33,5%. Cei mai afectați au fost contribuabilii mijlocii, – 40,5%, urmați de contribuabilii mici, – 32,2% și de cei mari, – 27,8%;
  • c) în privința agențiilor de turism, s-a constatat o reducere a cifrei de afaceri cu 60,5%. Cei mai afectați au fost contribuabilii mari, – 71,4%, urmați de cei mijlocii, 62,8% și de cei mici, 51,6%.

Conform ordonanței, semnarea contractului de finanțare cu beneficiarul în cadrul schemei se va face până cel târziu la data de 30 iunie 2021, iar plata sumelor în 30 de zile de la semnarea contractului de finanțare.

În termen de 30 de zile de la data publicării ordonanței de urgență, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului va emite, prin ordin, Ghidul de implementare a schemei, care se publică în Monitorul Oficial al României.

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, anunțase, înainte de aprobarea schemei de finanțare, că, pe viitor, se va lupta ca banii pentru aceastp schemă să provină din fonduri europene, pentru că suma de 500 de milioane de euro este una „colosală, mai ales într-un an infernal bugetar” .

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este, de fapt, relația dintre Mariana Ionescu Căpitănescu și sora sa, Marcela Fota, dincolo...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
(P) Descoperă care e grosimea ideală a unor geamuri de tip termopan pentru un nivel...