Decizie. Valentina Saygo se va ocupa de „debirocratizarea României” la Ministerul Economiei. Primele obiective nu coincid însă cu prioritățile mediului de afaceri

Decizie. Valentina Saygo se va ocupa de „debirocratizarea României” la Ministerul Economiei. Primele obiective nu coincid însă cu prioritățile mediului de afaceri
Publicat: 15/01/2021, 14:27

Valentina Saygo, noul secretar de stat în Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT), și-a anunțat primele obiective, total diferite însă de cele de pe agenda întreprinderilor mici și mijlocii. Chiar și așa, reprezentanții mediului de afaceri își exprimă încrederea în noul reprezentant al Guvernului.

Conform ministrului Claudiu Năsui, principala sarcină a noului secretar de stat este că „se va ocupa de debirocratizare în România”.

„Valentina este o adevărată luptătoare pentru micul antreprenor. Ministerul Economiei nu a avut niciodată ca scop să facă debirocratizare. De acum îl va avea și va avea oameni extrem de dedicați. De multe ori statul ne pune bețe în roate atunci când încercăm să întreprindem sau să inovăm. De aceea, Ministerul Economiei își va propune activ să facă un lucru pe care nu l-a făcut niciodată până acum: debirocratizare”, a scris Năsui într-o postare pe Facebook.

Cine este și ce-și propune noul secretar de stat

Expert contabil și managing partner la firma de consultanță fiscală Ask for Accounting, Valentina Saygo (foto alături de ministrul Claudiu Năsui) s-a arătat surprinsă de nominalizare.

„Este o provocare pe care nu am anticipat-o și care m-a luat prin surprindere, dar după implicarea civică din anul precedent, care a avut rezultate pozitive, am prins curaj”, a scris ea pe Facebook.

Tânăra a colaborat cu actualul ministru Năsui încă din 2017, la mai multe proiecte, cum ar fi cel de minimizare a efectelor split TVA, fapt ce a determinat eliminarea bilanțurilor semestriale.

Primele lucruri pe care și le-a propus noul secretar se stat Saygo sunt, conform propriei postări:

– eliminarea dosarului cu șină, bine înrădăcinat în structurile administrative, chiar dacă nu se regăsește în legislatie;

– comunicarea facilă cu instituțiile publice față de care contribuabilii au obligații declarative sau de reglementare, în mod special în contextul pandemiei și de distanțare socială, cu uși închise și cu telefoane la care nu se răspunde;

– informarea facilă și traducerea din română în română a obligațiilor pe care antreprenorii le au față de organismele care îi controlează. Debirocratizarea sau dereglementarea înseamnă asumarea responsabilității celor implicați, iar pentru a cere acest lucru, este necesar să fie găsită logica sau scopul pentru a o implementa.

Agenda secretarului de stat diferă de cea a mediului de afaceri

Reprezentanții întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) susțin însă că pe agenda lor prioritățile sunt altele.

„Primele măsuri ar trebui să fie sistemice, legate de finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii”, ne-a declarat Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).

Conform acestuia, ar trebui ca pe Măsura 1 (microgranturi) să se încheie plățile, la Măsura 2 (granturi pentru capital de lucru) să se încheie în maximum două săptămâni evaluarea și plățile să fie realizate până la sfârșitul lui februarie iar pe Măsura 3 (granturi pentru investiții) să fie alocați banii și evaluarea să fie cât mai rapidă. În plus, să fie achitate restanțele de aproximativ 170 milioane euro pentru Start Up Nation 2018.

Chiar dacă prioritățile anunțate diferă, mediul de afaceri îi oferă credit noului secretar de stat.

„E membră în Consiliul Permanent al IMM-urilor, a văzut problemele cu care se confruntă mediul de afaceri, îi urăm succes și avem încredere”, a transmis Jianu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Fermierii aruncă tone de legume în timp ce samsarii din piețe vând marfa cu 200%...
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
David Beckam, în război cu un actor cunoscut. Miza este uriașă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Schimbările climatice ar crește numărul de AVC-uri