Record pe piața bibliofilă: carte vândută la preț de Duster nou și hartă la preț de Logan vechi

Record pe piața bibliofilă: carte vândută la preț de Duster nou și hartă la preț de Logan vechi
Publicat: 15/12/2020, 18:52
Actualizat: 16/12/2020, 07:27

La licitația organizată de casa bucureșteană de profil, Historic, s-au consemnat, luni seară, vânzări totale de 61.500 euro (fără taxe) și o rată de adjudecare de 49%. Au fost recorduri ale organizatorilor și două dintre cele mai bune tranzacții înregistrate vreodată la nivel național pe piața cărților de colecție.

Pentru prima dată, casa de licitaţii dedicată bibliofiliei, fotografiei istorice şi documentelor de epocă a decis să organizeze trei evenimente tematice, în aceeași lună. Cel de luni, intitulat „Vremea cărturarilor”, viza pagini din istoria românilor între secolul al XVI – lea și începutul secolului trecut.

Cărți și hărți care scriu istorie

Vedeta evenimentului era ediția princeps a „Istoriei creșterii și descreșterii Imperiului Otoman”, scrisă de Dimitrie Cantemir și publicată la Londra, în 1734 (foto). Lucrarea, cu legătură din epocă integral din piele, este completă și într-o stare de conservare foarte bună, fapt ce a făcut-o extrem de atractivă: a depășit ușor prețul de pornire, de 6.000 euro și s-a oprit la 13.000 euro, ceea ce reprezintă un total de 15.600 euro, cu tot cu taxe. Exact cât o Dacia Duster SL Blueline, nouă.

Record național pentru o lucrare a lui Dimitrie Cantemir și un vârf pentru piața de carte

Un alt lot ce a suscitat interes a fost harta lui F.W. Bawr, „Carte de la Moldavie pour servir á l’Histoire”, publicată în 1781. Piesă era interesantă nu doar prin raritate cât și prin dimensiuni: 165 x 173 cm, fiind de fapt formată din 24 de planșe. Prețul de pornire propus, de 3.000 euro, a fost ușor depășit, cel final fiind de 6.000 euro, cu tot cu taxe), aproape cât o Dacia Logan nouă.

„Pentru noi, licitația de luni seară a fost o reușită, chiar dacă, per total, nu s-a atins  pragul de o sută de mii de euro, cum s-a întâmplat în alte cazuri”, a declarat Cezar Florea, președintele Societății Române de Bibliofilie și manager al casei de licitații Historic.

Dar, ”este un succes pentru că avem o activitate de nișă, bibliofilia, și nu ne putem compara cu cele care vând și artă plastică și pot atinge astfel sume mult mai mari”, adaugă acesta.

Mici recorduri naționale vs. mari recorduri mondiale

Harta vândută luni de Historic egalează un record național vechi de aproape 10 ani, când casa de licitații Artmark obținea același preț pentru „România Ilustrată şi Istorică”. Este vorba de o hartă-afiş, tipărită la Imprimeria Cartea Românească în 1922, în care se prezintă sintetic istoria luptei pentru unitatea naţională. Cât privește cartea de colecție, cel mai mare preț obținut la noi rămâne de 21.600 €, la Historic, pentru ediția princeps a „Poesiilor” lui Mihai Eminescu, vândută în 2019.

Pe plan internațional, cel mai mare preț s-a plătit pentru o hartă a lumii creată în 1507 de cartograful german Martin Waldseemüller. Este compusă din 12 planșe și a fost achiziționată în 2011 de Biblioteca Congresului SUA, pentru 10 milioane $. La marile licitații există lucrări ce ating frecvent cota sutelor de mii, cum este cazul unei hărți a lumii, din 1482, vândută de Christie’s în 2014 pentru 375.000 $.

Cât privește cartea tipărită, la vârful clasamentului este prima lucrare publicată în America de Nord („Cartea Psalmilor” – 13,4 milioane € în 2014), urmată de „Păsările Americii” (18,8 milioane € în 2010) și ediția din 1477 a „Povestirilor din Canterbury” scrisă de Geoffrey Chaucer (7 milioane în 1998 €). Pentru pasionații de randamente, aceasta din urmă fusese cumpărată în 1776 pentru echivalentul a mai puțin de șapte euro.

Cine credea că actuala criza va frâna apetitul colecționarilor, s-a înșelat. Dacă săptămâna trecută s-a vândut pe piața românească o geantă de damă la preț de apartament cu două camere în București, luni a venit rândul bibliofililor să iasă în evidență. Cu toate acestea, piața românească se află încă extrem de departe de cotele atinse pe plan extern.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică