Record pe piața bibliofilă: carte vândută la preț de Duster nou și hartă la preț de Logan vechi

Record pe piața bibliofilă: carte vândută la preț de Duster nou și hartă la preț de Logan vechi
Publicat: 15/12/2020, 18:52
Actualizat: 16/12/2020, 07:27

La licitația organizată de casa bucureșteană de profil, Historic, s-au consemnat, luni seară, vânzări totale de 61.500 euro (fără taxe) și o rată de adjudecare de 49%. Au fost recorduri ale organizatorilor și două dintre cele mai bune tranzacții înregistrate vreodată la nivel național pe piața cărților de colecție.

Pentru prima dată, casa de licitaţii dedicată bibliofiliei, fotografiei istorice şi documentelor de epocă a decis să organizeze trei evenimente tematice, în aceeași lună. Cel de luni, intitulat „Vremea cărturarilor”, viza pagini din istoria românilor între secolul al XVI – lea și începutul secolului trecut.

Cărți și hărți care scriu istorie

Vedeta evenimentului era ediția princeps a „Istoriei creșterii și descreșterii Imperiului Otoman”, scrisă de Dimitrie Cantemir și publicată la Londra, în 1734 (foto). Lucrarea, cu legătură din epocă integral din piele, este completă și într-o stare de conservare foarte bună, fapt ce a făcut-o extrem de atractivă: a depășit ușor prețul de pornire, de 6.000 euro și s-a oprit la 13.000 euro, ceea ce reprezintă un total de 15.600 euro, cu tot cu taxe. Exact cât o Dacia Duster SL Blueline, nouă.

Record național pentru o lucrare a lui Dimitrie Cantemir și un vârf pentru piața de carte

Un alt lot ce a suscitat interes a fost harta lui F.W. Bawr, „Carte de la Moldavie pour servir á l’Histoire”, publicată în 1781. Piesă era interesantă nu doar prin raritate cât și prin dimensiuni: 165 x 173 cm, fiind de fapt formată din 24 de planșe. Prețul de pornire propus, de 3.000 euro, a fost ușor depășit, cel final fiind de 6.000 euro, cu tot cu taxe), aproape cât o Dacia Logan nouă.

„Pentru noi, licitația de luni seară a fost o reușită, chiar dacă, per total, nu s-a atins  pragul de o sută de mii de euro, cum s-a întâmplat în alte cazuri”, a declarat Cezar Florea, președintele Societății Române de Bibliofilie și manager al casei de licitații Historic.

Dar, ”este un succes pentru că avem o activitate de nișă, bibliofilia, și nu ne putem compara cu cele care vând și artă plastică și pot atinge astfel sume mult mai mari”, adaugă acesta.

Mici recorduri naționale vs. mari recorduri mondiale

Harta vândută luni de Historic egalează un record național vechi de aproape 10 ani, când casa de licitații Artmark obținea același preț pentru „România Ilustrată şi Istorică”. Este vorba de o hartă-afiş, tipărită la Imprimeria Cartea Românească în 1922, în care se prezintă sintetic istoria luptei pentru unitatea naţională. Cât privește cartea de colecție, cel mai mare preț obținut la noi rămâne de 21.600 €, la Historic, pentru ediția princeps a „Poesiilor” lui Mihai Eminescu, vândută în 2019.

Pe plan internațional, cel mai mare preț s-a plătit pentru o hartă a lumii creată în 1507 de cartograful german Martin Waldseemüller. Este compusă din 12 planșe și a fost achiziționată în 2011 de Biblioteca Congresului SUA, pentru 10 milioane $. La marile licitații există lucrări ce ating frecvent cota sutelor de mii, cum este cazul unei hărți a lumii, din 1482, vândută de Christie’s în 2014 pentru 375.000 $.

Cât privește cartea tipărită, la vârful clasamentului este prima lucrare publicată în America de Nord („Cartea Psalmilor” – 13,4 milioane € în 2014), urmată de „Păsările Americii” (18,8 milioane € în 2010) și ediția din 1477 a „Povestirilor din Canterbury” scrisă de Geoffrey Chaucer (7 milioane în 1998 €). Pentru pasionații de randamente, aceasta din urmă fusese cumpărată în 1776 pentru echivalentul a mai puțin de șapte euro.

Cine credea că actuala criza va frâna apetitul colecționarilor, s-a înșelat. Dacă săptămâna trecută s-a vândut pe piața românească o geantă de damă la preț de apartament cu două camere în București, luni a venit rândul bibliofililor să iasă în evidență. Cu toate acestea, piața românească se află încă extrem de departe de cotele atinse pe plan extern.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul atentatului asupra lui Trump, pas cu pas. Ce a făcut Thomas Crooks în ultimele...
Cât a plătit Elena, soția lui Ianis Hagi, pentru rochia de mireasă? Preţ ameţitor pentru...
FOTO. S-a lăsat de bătăi în cușcă pentru a face avere din imaginile cu ea...
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana...
O grădină din Teleorman, plină cu palmieri, face furori pe internet. "Mulți nu cred că...
Meteorologii Accuweather anunță că vine furtuna electrică în România. Pe ce dată exactă se întâmplă...
Cum arăta Shannen Doherty înainte de a muri: ultimele imagini cu actrița! Avea doar 53...
"Am văzut genunchii îngrămădiţi acolo". Cadavrul unui bărbat, găsit într-o valiză abandonată de câteva zile...
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să...
Alertă de vreme severă în România. Lista județelor afectate de Cod roșu de caniculă și...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Amenzi pentru șoferii prinși fără ITP! Când trebuie să facem Inspecția Tehnică?
Elon Musk promite 45 de milioane de dolari pe lună pentru alegerea lui Trump
GREȘEALA pe care o facem cu toții la AERUL condiționat! De fapt, nu este bine...
Ungaria, OUT?! Decizia istorică se pregăteşte acum în Europa: Acţiuni reale
Românul cu pensie de 27.000 de lei pe lună. Mai ia și leafă de la...
„Înnebunea dacă nu se întâmpla”. Imagini „fierbinți” la Insula Iubirii. S-au ascuns în baie, dar...
Cine a fost primul, oul sau găina? Oamenii de știință au găsit răspunsul la cea...
Ce spune Elena Merișoreanu despre căsnicia ei? Cum a reacționat artista când a aflat că...
Mai mulți copii și aduți s-au intoxicat cu clor într-o piscină dintr-un hotel de lux...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am dus la bunăciunea asta în bar şi, după ce am...
Un nou spray nazal pentru Alzheimer elimină toxinele din neuroni