Cât câștigă în China șeful celei mai profitabile bănci din lume

Cât câștigă în China șeful celei mai profitabile bănci din lume
Publicat: 22/08/2012, 12:28
Actualizat: 07/08/2014, 09:54

Președintele executiv al Industrial & Commercial Bank of China (ICBC), cea mai profitabilă bancă din lume, a primit anul trecut o compensație de numai 308.000 dolari, sumă care reperzintă doar o mică parte din câștigurile șefilor de bănci occidentale, care pot ajunge la peste 20 de milioane dolari.

Directorul general al JPMorgan Chase, Jamie Dimon, a obținut pentru activitatea din 2011 un pachet financiar de 23 milioane de dolari, sau 1,21 milioane de dolari pentru fiecare un miliard din profitul băncii pe care o conduce.
Jiang Jianqing, șeful ICBC și cel mai bine plătit bancher din China, a primit 9.400 de dolari pentru fiecare miliard de dolari câștigat de banca chineză de stat, potrivit unei analize Bloomberg, citate de Mediafax.

ICBC și Bank of China, cele mai mari bănci chineze, au înregistrat în trimestrul al doilea al acestui an profituri de 9,63 miliarde de dolari, respectiv 5,44 miliarde de dolari, potrivit estimărilor analiștilor. Profitul JPMorgan, cea mai mare bancă americană după active, a scăzut cu 9% în trimestrul al doilea, la 4,96 miliarde de dolari, din cauza unei pierderi de 5,8 miliarde de dolari cauzată de tranzacțiile neautorizate pe piața derivatelor financiare efectuate de angajații unui birou de trading din Londra.

Astfel, în China, salariile nu au ținut pasul cu creșterea profitului. Șefii băncilor, numiți de guvern și supravegheați de un comitet disciplinar, au evitat scandalurile care bântuie de mai bine de patru ani industria financiară occidentală, legate de riscurile excesive care au condus la criza financiară mondială, de spălare de bani sau manipulare a dobânzilor.

Valoarea acțiunilor băncilor chineze este însă limitată de temerile legate de încetinirea creșterii economice, care ar putea conduce, potrivit economiștilor, la falimente în rândul dezvoltatorilor imobiliari și autorităților locale.
„Băncile chineze se feresc de riscuri datorită unor chestiuni de cultură, structurii diferite a politicii de compensare a directorilor și profitabilității operațiunilor de creditare.

Cu toate acestea, peisajul se schimbă, iar băncile vor semăna tot mai mult cu rivalii din Vest în următorii cinci ani”, comentează pentru Bloomberg un analist american.

Jiang va primi pentru anul 2011 o compensație totală de 1,96 milioane yuani, echivalentul a 308.000 dolari. Câștigurile sale au crescut cu aproximativ 50% din 2006, când ICBC s-a listat la bursă. Profitul net al băncii a crescut de peste patru ori în această perioadă. O parte din compensația bancherului chinez este condiționată de performanțele multianuale ale băncii.

Jamie Dimon, președinte și CEO la JPMorgan, este cel mai bine plătit executiv din industria financiară americană, potrivit datelor Bloomberg, cu o compensație de 23 milioane de dolari anul trecut, formată din salariu, bonusuri și acțiuni.

Grupul britanic HSBC Holdings, cea mai mare bancă din lume, a anunțat că directorul general Stuart Gulliver ar putea primi pentru anul trecut o compensație totală de 13,3 milioane lire sterline (21 milioane de dolari), fiind cel mai bine plătit bancher britanic.

Fostul director general al Barclays Robert Diamond, care a demisionat în acest an din cauza scandalului privind manipularea dobânzilor, a obținut pentru 2011 o compensație de 12,5 milioane lire.
HSBC a fost de asemenea implicată într-un scandal privind spălarea de bani la divizia mexicană, unde autoritățile au făcut legături între bancă și cartelurile de droguri. În Marea Britanie, HSBC a pus deoparte 2 miliarde de dolari pentru a acoperi amenzile și despăgubirile pe care le riscă după ce băncile de pe piața locală au păcălit numeroși clienți să cumpere, odată cu creditele, scheme de asigurare în caz de neplată și derivate financare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Michael Mosley, medicul care a inventat dieta 5:2 și a schimbat felul în care mâncăm
'Să moară mama…' Cum a reacţionat Romică Ţociu, când a văzut că Oana Roman s-a...
FOTO. S-a văzut prea mult prin costumul de baie al Cristinei ICH, „nora” lui Pițurcă
Salman Khan a dat vestea cea mare direct de pe contul Iuliei Vântur! Actorul a...
România, ocolită de turiștii străini. Motivul pentru care nu vor să-și facă vacanța la noi...
Așa se pregătesc pentru noul sezon Daniela Crudu, Roxana Vancea sau Andreea Bălan! TOP 30...
Dieta pe care o respectă cu SFINȚENIE Dana Rogoz. Are un abdomen plat, deși a...
Rezultate exit poll Primăria Capitalei. Nicuşor Dan are 44%, iar Gabriela Firea este pe locul...
Tragedie în România! El e bărbatul care a murit în secția de votare! Dumitru a...
Gestul făcut de părinții și prietenii Patriziei Cormos la înmormântare! Cum au fost îmbrăcați cei...
Uite îngheţata, nu mai e îngheţata! Vedetele din România în imagini interzise cardiacilor
Ce este prioritatea între benzi? Cine are drept de trecere pe un drum cu 3...
Alegeri Timişoara. Dominic Fritz: Astăzi stăm în faţa timişorenilor ca învingător / Fritz 49% -...
Marele RIVAL al lui Charles Darwin! A avut CURAJUL să...
Se bagă banii DIRECT ÎN CONT Trebuie să îndeplinești o singură condiție
Cum a apărut Gabriela, soția lui Dani Oțil, la nunta lui Răzvan Simion! Vedeta i-a...
Rezultate exit poll pentru alegerile din 9 iunie 2024
Rebecca și Antoni, sărut în camera roșie. Cum a reacționat Bogdan la vederea imaginilor. „Nu...
Tragedie în ziua alegerilor! Un bărbat din Vâlcea a murit după ce a primit buletinul...
BANCUL ZILEI. Bulișor vede un cetățean ieșind dintr-un bordel și se ia după el: -...
Papa Francisc se va întâlni cu comedianți din întreaga lume
×