Prima pagină » Economic » Cât de mult este poluat anual mediul de minarea web de criptomonede

Cât de mult este poluat anual mediul de minarea web de criptomonede

Cât de mult este poluat anual mediul de minarea web de criptomonede
În 2018, aplicațiile care rulează în browser-ul unui utilizator și urmăresc să obțină criptomonede - așa-numitul minerit web - au consumat până la 18,8 gigawați de energie electrică, potrivit unei cercetări Kaspersky, de unde rezultă aproape 800 de tone de emisii de CO2.

Valorile sunt comparabile cu rata de consum energetic a Poloniei. Mineritul web sau cryptojacking-ul de browser este o amenințare căreia este posibil ca mulți utilizatori să îi fie victimă cu regularitate, fără să știe. Ei pot afla numai dacă verifică un cod sursă al paginii web sau dacă observă că anumite resurse web le supraîncărcă dispozitivele atunci când sunt deschise. Mineritul web este o metodă alternativă de a obține criptomonede, care folosește vizitatorii site-urilor pentru a-și atinge obiectivul. Proprietarii de site-uri convertesc capacitatea dispozitivelor utilizatorilor lor în criptomonede în timp ce browser-ul utilizatorului este activ sau rulează în fundal. Cu toate acestea, în anumite cazuri, paginile web notifică utilizatorii despre expunerea lor la această practică și le solicită consimțământul, explicând că mineritul web se realizează pentru a monetiza pagina web fără a afișa reclame enervante sau abonamente plătite.

Mineritul web este, de obicei, considerat o activitate nevinovată care nu duce la o pierdere semnificativă de bani și consumă doar o cantitate mică de energie. Pentru a elimina aceste mituri, cercetătorii au analizat statisticile din rapoartele soluțiilor de securitate Kaspersky care au împiedicat activitatea de minerit web în 2018. Astfel, au ajuns la concluzia că, deși pierderile individuale ar putea fi considerate nesemnificative, impactul global este surprinzător de sumbru.

Conform acestor calcule, cantitatea de energie consumată prin mineritul web ar putea fi de până la 1.670 de MWh, cu excepția cazului în care pagina web blochează codul responsabil pentru inițierea mineritului. Convertit în emisii de dioxid de carbon raportat la nivelurile globale ale Agenției Energetice Internaționale (IEA), nivelul este echivalent cu aproximativ 800 de tone de gaze cu efect de seră (CO2) emise în atmosferă în 2018.

Taxele de energie electrică pentru un nivel atât de ridicat de energie pot varia de la câteva sute de mii de dolari până la jumătate de milion de dolari, în funcție de țara de origine. Cantitatea de energie necesară pentru acest lucru ar fi de peste trei ori mai mare decât producția centralei nucleare de la Cernobîl, cu un an înainte de tragicul incident.

„Există numeroase inițiative juridice și tehnice menite să reducă la minimum impactul mineritului web și putem observa o scădere semnificativă a activității în 2019″, afirmă Bogdan Pismicenco, Territory Sales Manager România, Bulgaria și Moldova, la Kaspersky. „Cu toate acestea, atâta vreme cât există avantaje economice ale mineritului web, vor mai fi încercări de supraîncărcare a procesatoarelor victimelor care nu bănuiesc nimic. Și mai important, chiar dacă este vorba de un tip rar de amenințare cibernetică, ea creează o amprentă negativă asupra mediului. Aceasta înseamnă că prevenirea unor astfel de operațiuni nu este doar o problemă de securitate cibernetică, ci și un lucru care ajută, indirect, la salvarea mediului. Cu siguranță, este un efect neașteptat, dar merită reținut atunci când evaluăm impactul mineritului web. Este motivul pentru care le recomandăm tuturor să se protejeze cu o soluție de securitate ce verifică paginile web pentru a detecta prezența unui script care inițiază mineritul web și a-l opri.”

Citește și

Mediafax
METEO. Prognoza pentru următoarele două săptămâni: canicula se întoarce
Digi24
Ce i-a transmis Putin lui Trump că va face în următoarele 60 de zile. Ce pregătește și președintele SUA
Cancan.ro
BREAKING! O nouă tragedie aviatică! Martorii au văzut o minge de foc pe cer și...
Prosport.ro
Nici că-i pasă de gura lumii. Georgina a postat imagini din vacanța cu Cristiano Ronaldo, la câteva zile după scandalul absenței de la funeraliile lui Diogo Jota
Adevarul
Ce se întâmplă dacă Ucraina cade? O întrebare care nu mai poate fi ignorată
Mediafax
Cine sunt cei mai mari finanțatori ai campaniei lui Nicușor Dan?
Click
Ce religie are, de fapt, Nicușor Dan? Unchiul președintelui rupe tăcerea: „Este credincios, dar nu era practicant”
Wowbiz
Alertă maximă! A revenit CIUMA! Primul deces înregistrat în ultimii 18 ani! Autoritățile sunt ÎNGROZITE
Antena 3
Un fost taximetrist, care a trăit toată viața cu chirie într-o garsonieră, a câștigat la tombolă o vilă de 4,6 milioane €
Digi24
Sondaj INSCOP: Pe cine învinuiesc românii pentru situația lor actuală. „Rezultatele arată o criză profundă de încredere”
Cancan.ro
ALERTĂ la 40 de km de granița cu România! Patru oameni au murit: 'Ne-am ascuns! A fost tragic'
Ce se întâmplă doctore
O mai recunoști? Astăzi este cunoscută de toată lumea și a fost căsătorită cu un artist de renume! Imagini rare din tinerețea ei
observatornews.ro
Plângere penală împotriva lui Albert NBN, care a înjurat România pe scenă la "Beach, Please!"
StirileKanalD
„Inima mea nu acceptă cât te-ai chinuit pe un pat de spital” Familia tânărului ucis de un luptător K1 își strigă durerea și cere să se facă dreptate
KanalD
De necrezut ce notă a obținut un elev din Sibiu după contestația la BAC! Adolescentul primise inițial 5,85 la Limba română
Ciao.ro
Sună periculos, trage fusta mai jos! Vedetele din România, cu ținute mult prea scurte și transparente
Promotor.ro
Teste de manevrabilitate cu Dacia Bigster. Cum s-a comportat SUV-ul de 4,57 metri în evaluarea celor de la KM77
Descopera.ro
Un studiu a infirmat o veche teorie despre INSULA PAȘTELUI
Capital.ro
Doliu în televiziune. S-a stins cel mai iubit și celebru prezentator: Am fost uniți în jurul lui
Evz.ro
Vacanțe fără griji. Cele mai utile aplicații pentru șoferii români
A1
Gabriela Prisăcariu, amintiri de la prima defilare pentru Cătălin Botezatu: „Eram doar o fetiță timidă”. Cum se înțeleg acum
Stirile Kanal D
VIDEO Ea este Luiza, mămica de 24 de ani care a murit după ce a născut prin cezariană. Și-a ținut băiețelul în brațe și s-a stins. Mai avea două fetițe gemene acasă: "Când a operat-o, i l-a dat de l-a văzut și l-a pupat"
Kfetele
Cercetările au continuat și s-au făcut noi descoperiri cu privire la posibilă cauză care a dus la accidentul aviatic din India! Ce s-a întâmplat, de fapt?
RadioImpuls
Bomba zilei în SHOWBIZ! Condiția uluitoare pusă de Călin Geambașu în schimbul renunțării la proces. Ce i-a cerut artistul tatălui său: "Orgoliul încă nu îi permite un gest atât de simplu și firesc"
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Dacă ai activitatea sexuală prea exagerată poți face cearcăne?
Descopera.ro
Bibliotecile secrete ale lumii: Cărți interzise, colecții necunoscute, manuscrise pierdute