Prima pagină » Economic » Cât lucrează în medie pe zi femeile și bărbații

Cât lucrează în medie pe zi femeile și bărbații

Cât lucrează în medie pe zi femeile și bărbații

Angajații lucrează zilnic, în cursul săptămânii, în medie, 7:44 ore, bărbații cu 38 de minute mai mult decât femeile, iar populația are, de luni până vineri, mai puțin timpul liber zilnic cu 2:11 ore față de zilele de odihnă, potrivit unui studiu realizat de Institutul Național de Statistică (INS).

Conform datelor rezultate din Cercetarea statistică privind utilizarea timpului, salariații lucrează zilnic în cursul săptămânii, în medie, 7:44 ore, bărbații 8.01 ore, cu 38 de minute mai mult decât femeile, arată vineri INS, într-un comunicat de presă.

Patronii petrec la locul de muncă, în cursul săptămânii, 8:01 ore zilnic (8:05 ore bărbații, cu 17 minute mai mult decât femeile).

În zilele de odihnă, populația de 15 ani și peste lucrează în medie 48 de minute. Patronii lucrează în medie 2:19 ore, iar salariații 1:16 ore.
În mediul rural, populația lucrează sâmbăta și duminica mai mult decât în mediul urban (1:02 ore în rural față de 36 minute în urban).

Populația României de 10 ani și peste are, în cursul săptămânii, mai puțin timp liber zilnic cu 2:11 ore față de zilele de odihnă (4:01 ore față de 6:12 ore în zilele de odihnă).
Comparativ cu bărbații, femeile au mai puțin timp liber, zilnic, atât în zilele de odihnă, cât și în cele lucrătoare (3:40 ore față de 4:23 ore în zilele lucrătoare, respectiv 5:41 ore față de 6:46 ore în zilele de odihnă).

Indiferent de perioada din săptămână (zi lucrătoare sau de odihnă), femeile acordă îngrijirii gospodăriei și familiei mai mult timp zilnic decât bărbații (în medie cu 2:19 ore), iar bărbații muncesc cu 1:03 ore mai mult decât femeile.

Copiii de 10-14 ani utilizează zilnic calculatorul pentru petrecerea timpului liber, în medie 40 de minute, iar tinerii între 15 și 24 ani – o oră.
În cursul săptămânii, pentru studiu se alocă 4,7% din partea activă (exclusiv somn) a unei zile.

Copiii (10-14 ani) studiază zilnic, în medie, 5:06 ore, iar tinerii (15-24 ani) – 2:58 ore.
În zilele lucrătoare, populația de 15 ani și peste lucrează în medie 3:33 ore (reprezentând 23,1% din partea activă a zilei).
Persoanele de 65 de ani și peste se ocupă în zilele lucrătoare mai mult timp de îngrijirea gospodăriei și familiei (4:46 ore zilnic), față de persoanele mai tinere, de 25-44 ani (3:12 ore) și de 15-24 ani (1:50 ore).

În zilele de odihnă, populația de 15 ani și peste alocă 43,0% din partea activă (exclusiv somn) a zilei pentru activități de petrecere a timpului liber. Din cele 6:12 ore destinate petrecerii timpului liber, 2:40 ore sunt alocate urmăririi programelor de televiziune. Populația de 65 de ani și peste petrece, în zilele libere, 3:05 ore la televizor.

Timpul utilizat pentru îngrijirea gospodăriei și familiei, care reprezintă 22,2% din partea activă a unei zile de odihnă, este uniform distribuit pe grupe de vârstă pentru populația de 25 de ani și peste (3:40 ore la populația de 25-44 ani, 3:43 ore la populația de 45-64 ani și 3:16 ore la populația de 65 ani și peste).

Timpul acordat studiului zilnic, de către copiii de 10-14 ani, în zilele de odihnă, este de 1:11 ore, iar tinerii de 15-24 ani studiază 38 de minute.
Somnul reprezintă o activitate necesară căreia îi este alocată o parte importantă din timp (8:37 ore în zilele lucrătoare și cu 56 de minute mai mult în zilele de odihnă).
Copiii (10-14 ani) dorm mai mult față de persoanele de 25-44 ani cu circa o oră și jumătate atât în zilele de odihnă, cât și în cele lucrătoare. De asemenea, persoanele în vârstă de 65 de ani și peste dorm mai mult, față de persoanele de 25-44 ani, cu circa jumătate de oră în zilele lucrătoare și cu circa o oră și jumătate în zilele de odihnă.
Cercetarea statistică privind utilizarea timpului (TUS) s-a desfășurat pe o perioadă de 366 de zile consecutive, în perioada 5 septembrie 2011 – 4 septembrie 2012. Cercetarea statistică se înscrie pe coordonatele generale ale programului desfășurat de Oficiul de Statistică al Uniunii Europene (EUROSTAT), care vizează realizarea de cercetări statistice selective pe baza unor metodologii armonizate la nivel european care să asigure creșterea gradului de comparabilitate a datelor.

Ancheta TUS s-a realizat pe baza „Ghidului pentru Armonizarea Anchetelor Europene privind Utilizarea Timpului” din anul 2008. Cercetarea statistică privind utilizarea timpului (TUS) se desfășoară la intervale mari de timp, de 10-12 ani.
Au făcut obiectul cercetării toate persoanele în vârstă de 10 ani și peste, cu reședința obișnuită în centrele de cercetare (urbane și rurale), membre ale gospodăriilor din locuințele selectate în mod aleator din toate județele țării și din București.

Pentru colectarea informațiilor s-au utilizat patru tipuri de formulare: chestionarul gospodăriei; chestionarul individual, pentru persoanele în vârstă de 10 ani și peste; jurnalul zilnic individual pentru adulți/copii, pentru persoanele în vârstă de 10 ani și peste; jurnalul individual săptămânal, pentru persoanele în vârstă de 15 ani și peste.

Înregistrarea datelor în chestionarul gospodăriei și chestionarul individual s-a realizat pe bază de interviu, iar în jurnalul zilnic individual pentru adulți/copii și în jurnalul săptămânal individual, prin auto-înregistrare. Jurnalul zilnic individual pentru adulți/copii s-a completat de către persoanele de 10 ani și peste prezente în gospodărie, pentru două zile (una lucrătoare și cealaltă de odihnă) din cadrul unei săptămâni, înregistrându-se în acestea toate activitățile desfășurate timp de 24 de ore, pe intervale, din 10 în 10 minute.

În analiza rezultatelor anchetei s-a utilizat (conform recomandărilor EUROSTAT) o grupare mai redusă a activităților, rezultată din agregarea activităților. Analiza s-a realizat în funcție de activitățile principale desfășurate de populația în vârstă de 10 ani și peste, în paralel persoanele putând desfășura și alte activități secundare. Copiii de 10-14 ani utilizează zilnic calculatorul pentru petrecerea timpului liber, în medie 40 de minute, iar tinerii între 15 și 24 ani – o oră.
 

Mediafax
Peiu (AUR): România a fost vândută pe datorie. Toți au știut, toți au tăcut, toți trebuie să răspundă
Digi24
Elon s-a trezit, în sfârșit”: cum se luptă Musk să salveze Tesla de Donald Trump. Efectele legii „mari și frumoase” a președintelui
Cancan.ro
Arde AFI: anunț de ULTIMA ORĂ despre victime. Ce s-a întâmplat cu oamenii care se aflau în mall
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
Adevarul
Litoralul Europei, în pragul dispariției. Care sunt cele mai populare plaje aflate în pericol din cauza eroziunii
Mediafax
Comandantul suprem al armatei ucrainene: Sunt posibile noi ofensive rusești în nord-estul Ucrainei
Click
Cât costă o friptură, un burger sau o porție de cartofi prăjiți în Thassos: „Prețurile pentru mine au fost corecte”
Wowbiz
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Antena 3
Scene scandaloase cu o profesoară de liceu, în timpul orelor. Cazul ei a ajuns în instanță
Digi24
Miza de 1,4 trilioane de dolari a NATO: revenirea în forță a sistemelor de apărare aeriană, ignorate după finalul Războiului rece
Cancan.ro
Ilie Bolojan a modificat măsurile de austeritate! Știrea momentului în România
Ce se întâmplă doctore
Cum arată acum Ellie White, la 41 de ani! Fosta solistă DJ Project e total schimbată. Înainte făcea furori pe scenă
observatornews.ro
CALCUL. Cu cât se va scumpi un apartament care acum costă 130.000 de euro, după majorarea TVA de la 1 august
StirileKanalD
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
KanalD
Liverpool, gest fără precedent după moartea lui Diogo Jota. Incredibil ce a făcut clubul pentru familia regretatului fotbalist
Ciao.ro
Sună periculos, trage fusta mai jos! Vedetele din România, cu ținute mult prea scurte și transparente
Promotor.ro
Știai că poți plăti mai puțin la asigurarea mașinii doar făcând acest curs? VIDEO
Descopera.ro
Este CONFIRMAT! Suntem vizitați de un obiect interstelar
Capital.ro
Marele actor pe care l-a pierdut România. A fost o emblemă a țării
Evz.ro
Dușmanul invizibil din casă. Ține-l la distanță cu aceste trucuri eficiente
A1
Imaginile incendiare cu Ramona Olaru în postura de bucătăreasă sexy le-a atras atenția urmăritorilor ei.Cum s-a pozat asistenta TV
Stirile Kanal D
VIDEO Ce le-a spus Mihai Leu apropiaților înainte să moară. Cuvintele care i-au marcat: „Trebuie să te uiţi la stele”
Kfetele
Adriana Bahmuțeanu și-a dat copiii în consemn la frontieră: „Frații mai mari nu i-au dus nici la doctor, la medicul de familie.”
RadioImpuls
Horoscop săptămânal 7- 13 iulie 2025: Cascadă de LACRIMI și GHINIOANE! Nativii acestei zodii sunt prinși în "capcana" destinului, fiind bântuiți de amintirile trecutului. La ce trebuie să fie atenți ca să nu atragă necazurile ca un magnet
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Învăţătoarea: – Gigel, dacă ai 8 lămâi și vinzi 2 lămâi, câte lămâi mai ai?
Descopera.ro
Émile Cohl, pionierul uitat al animației