Ce amenzi riscă românii care își cumpără din piață brazi de Crăciun vânduți fără acte

Ce amenzi riscă românii care își cumpără din piață brazi de Crăciun vânduți fără acte
Publicat: 05/12/2013, 18:52
Actualizat: 20/03/2019, 20:42

Românii care cumpără brazi de Crăciun fără a se asigura că aceștia sunt marcați cu sigilii speciale pot primi amenzi cuprinse între 2.000 de lei și 5.000 de lei și pot rămâne fără ei în cazul în care sunt prinși.

„Dacă nu ai sesizat că nu are sigiliu și te prinde Poliția cu bradul în mașină cinci minute mai târziu, ești pasibil de amendă”, a explicat pentru gândul Liviu Naghi, purtător de cuvânt IPJ Brașov, referindu-se la sigiliul-crotaliu, folosit pentru identificare brazilor de Sărbători și aplicat de către reprezentanții Ocoalelor Silvice sau de către furnizorii străini.

Cuantumul sancțiunilor contravenționale este același cu cel cu care sunt pedepsiți și cei care transportă pomii de Crăciun nemarcați sau cei care îi scot la vânzare, potrivit prevederilor legii în vigoare, nr.171/2010.

De amenzi cuprinse între 1.000 de lei și 5.000 de lei nu vor scapă nici administratorii de piețe, târguri, oboare, burse de mărfuri sau de lanțuri de magazine unde vor fi scoși la vânzare brazii care nu întocmesc normele legate de circulația materialelor lemnoase.

Polițiștii vor desfășura controale în următoarea perioadă pentru a descuraja furtul și comercializarea brazilor de Sărbători fără acte. Astfel de acțiuni sunt pregătite deja de către reprezentanții județului Brașov, o „zonă cu potențial pentru astfel de infracțiuni”, după cum explică Naghi. „După 15, când începe comercializarea, facem controale”, a spus el explicând, totodată, că verificările vor viza, printre altele, existența sigiliului-crotaliu, cât și documentele care însoțesc pomii de Crăciun.

Ce pedepse riscă hoții de lemn

Hoții care merg la furat de lemn în pădurile din țară pot fi amendați, conform legii 171/2010 și Codului Silviuc în vigoare, cu sume cuprinse între 500 și 5.000 de lei sau pot fi pedepsiți cu închisoare de la 6 luni la 16 ani în funcție de valoarea prejudiciului adus.

– amendă de la 500 de lei la 1.000 de lei, dacă valoarea prejudiciului este de până la prețul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior (prețul mediu de vânzare al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, calculată la nivel național pe baza datelor statistice din anul anterior/ masa lemnoasă = totalitatea arborilor pe picior și/sau doborâți, întregi sau părți din aceștia, inclusiv cei aflați în diferite stadii de transformare și mișcare în cadrul procesului de exploatare forestieră), deci mai mică de 84 de lei. Anul viitor prețul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior va fi, potrivit reprezentanților Ministerului Apelor, Pădurilor și Pisciculturii, de 101 lei, deci amenda se va aplica în cazul în care prejudiciul este mai mic de 101 lei.

– amendă de la 800 de lei la 2.000 de lei, dacă valoarea prejudiciului este de până la 3 ori prețul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, deci mai mică de 252 de lei/ din 2014, 303 lei.

– amendă de la 2.000 de lei la 5.000 de lei, dacă valoarea prejudiciului este de la trei până la cinci ori prețul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, deci de până la 420 de lei/ din 2014, 505 lei.

– închisoare de la șase luni la 4 ani sau amendă, dacă valoarea prejudiciului este de cel puțin cinci ori mai mare decât prețul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, deci de cel puțin 420 de lei/ din 2014, 505 lei.

– închisoare de la șase luni la 4 ani, dacă valoarea prejudiciului este mai mică decât 420 de lei, dar fapta este săvârșită de cel puțin două ori într-un interval de un an și valoarea cumulată a prejudiciului depășește limita de 420 de lei/ din 2014, 505 lei.

– închisoare de la 2 ani la 6 ani, dacă valoarea prejudiciului produs este de cel puțin 20 de ori mai mare decât prețul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, deci de cel puțin 1.680 de lei/ din 2014, 2.020 de lei.

– închisoare de la 4 ani la 16 ani, dacă valoarea prejudiciul este de cel puțin 50 de ori mai mare decât prețul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, deci pornind de la 4.200 de lei/ din 2014, 5.050 de lei.

Prejudicii de milioane de euro cauzate de defrișările ilegale

În primele opt luni ale anului 2013 hoții de lemne au adus prejudicii în valoare de circa 33 de milioane de euro, potrivit datelor obținute de gândul din partea Ministerului Apelor, Pădurilor și Pisciculturii. Valoarea totală a celor 2.430 de amenzi date de Inspectoratele Teritoriale de Regim Silvic și Vânătoare a fost, în aceeași perioadă, de 8,1 milioane de lei.

De-a lungul anilor însă, câștigurile celor care au ras de pe fața pământului păduri întregi în zone ca Vlăhița, Valea Bârgăului sau Gheorgheni au fost mult mai mari. Doar în primii ani de la Revoluție, hoții de lemn au câștigat cel puțin 5 miliarde de euro de pe urma defrișărilor ilegale, iar în 2012 prejudiciile aduse de ei au atins 5,7 milioane de euro.

Surpriza vine însă la acest capitol din datele oficiale pe care România le raportează și care arată că în prezent avem mai multe păduri decât în urmă cu 10 ani.

Fii la curent cu știrile economice ale momentului. Abonează-te la pagina de Facebook Gândul Financiar

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Exclusiv: Valentina Borcea și Cristian Boureanu, împreună în instanță. Cine i-a dat în judecată pe...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete