Ce decizie a luat Raiffeisen în privința clienților care au credite în CHF

Ce decizie a luat Raiffeisen în privința clienților care au credite în CHF
Publicat: 16/01/2015, 20:26
Actualizat: 21/01/2015, 13:51

„Cursul de schimb nu este o variabilă în contractul de credit, dat fiind că fiecare client a primit în cont suma de bani contractată în moneda respectivă (în cazul în discuție, franci elvețieni), și trebuie să ramburseze tot franci elvețieni, potrivit Codului Civil”, au declarat pentru MEIDAFAX reprezentanții Raiffeisen Bank, întrebați dacă banca ar putea stabili un curs de schimb leu/franc elvețian mai favorabil pentru clienții cu credite în franci, în condițiile menținerii acestuia la un nivel ridicat.

Cursul pentru francul elvețian anunțat de banca centrală a crescut vineri cu 2,2%, la 4,4228 lei/franc, și a atins un nou maxim. Astfel, referința francului elvețian a urcat de la 4,3287 lei/franc joi, când a crescut cu 15,7%, în timp ce în piața interbancară a trecut de 5 lei la cotațiile raportate la euro, după ce decizia Băncii Elveției de a renunța la plafonul de 1,2 franci/euro impus în 2011 a determinat o apreciere masivă a monedei elvețiene pe piețele externe.

Francul s-a apreciat joi foarte repede după anunțul Băncii Eleveției, cu până la 41%, la 85,17 centime/euro, cel mai mult de la debutul euro în 1999. Nivelul record de 85,17 centime pentru un euro atins de franc implica la momentul respectiv o paritate de 5,28 lei pentru moneda elvețiană, calculată prin intermediul cotațiilor euro/franc și euro/leu.

„Nu putem face speculații în legătură cu evoluția cursului de schimb, totuși constatăm că este o situație de piață volatilă, în timp ce portofoliul de credite în moneda elvețiană este unul pe termen lung. Ca impact pentru clienții care au credite în această monedă, trebuie luată în calcul evoluția ratei lunare pe care aceștia trebuie să o ramburseze (serviciul total al datoriei) pe un termen mediu”, au spus reprezentanții Raiffeisen.

Banca are în portofoliu 8.800 de clienți cu credite în franci elvețieni, toate având garanții imobiliare. În prezent beneficiază de restructurare sub 10% din numărul acestora, iar o mare parte dintre creditele care au beneficiat în trecut de restructurări au trecut pe noul plan de rambursare, după expirarea perioadei de restructurare.

„Recomandarea cea mai bună pe care o putem face este ca un client aflat în dificultate să se adreseze băncii, astfel încât să putem găsi cea mai potrivită soluție pentru situația lui concretă”, au comentat oficialii instituției de credit.

Una dintre variantele propuse de bancă debitorilor cu dificultăți la plata ratelor este conversia creditului în lei, oferind reduceri suplimentare graduale de datorie pentru aceia care au avut un comportament bun de plată pe perioada restructurării, de 3-6 ani.

La randul său, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a declarat pentru MEDIAFAX că băncile trebuie să evalueze individual cazurile pentru creditele în franci elvețieni și să găsească soluții împreună cu fiecare client în parte, așa cum Banca Națională a „încurajat întotdeauna” instituțiile de credit.

„Banca Națională a încurajat întotdeauna soluțiile individuale, de la caz la caz, discuții între debitor și bancă, cred că este primul aspect de care trebuie ținut cont și, dacă este să vorbim de soluții de sistem, trebuie să nu vorbim de una discriminatorie în raport cu ceilalți debitori în alte valute”, a afirmat Suciu.

Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Finanțelor, Darius Vâlcov, să discute cu oficialii BNR despre situația creată prin creșterea bruscă a francului elvețian în raport cu euro și leu, au declarat agenției MEDIAFAX surse oficiale, informație confirmată ulterior de premier.

„I-am cerut ministrului să discute cu BNR și să fie propuse măsuri”, a spus Ponta.

Românii care au credite imobiliare în franci elvețieni vor plăti la bancă mai mult cu 300-350 de lei pe lună, la o rată medie de 500-600 de franci, luând în calcul cursul anunțat joi.

Debitorii care au contractat de la bănci împrumuturi în franci elvețieni ar fi plătit pentru o rată medie de 500-600 de franci între aproape 1900 și 2.250 lei pe lună, valori calculate la cursul de miercuri anunțat de BNR.

În schimb, după creșterea bruscă înregistrată joi, pentru aceeași rată suma de plată urcă la 2.200 – 2.600 de lei, astfel că de la o zi la alta au o datorie suplimentară de 300-350 de lei.

Finanțările în franci elvețieni au o pondere de 4,5% în soldul total al împrumuturilor din sistemul bancar, din care 3,8% revine populației și 0,7% firmelor.

Soldul creditelor acordate de bănci populației și firmelor se situa în luna noiembrie a anului trecut la 213,66 miliarde lei. Raportat la această valoare, împrumuturile în franci pentru persoane fizice reprezintă 8,12 miliarde lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Ungaria a dat ordin. Șoferii români care au interzis peste graniță. Se aplică din 1...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Cum au decis Oana Moșneagu și Vlad Gherman să petreacă petrecerea burlacilor, resprectiv petrecerea burlăcițelor
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte