CE despre România: Arieratele și progrese limitate în zona companiilor de stat pot afecta deficitul bugetar

CE despre România: Arieratele și progrese limitate în zona companiilor de stat pot afecta deficitul bugetar
Publicat: 03/05/2013, 18:16
Actualizat: 03/05/2013, 18:16

Acumularea de noi arierate, mai ales la nivel local, progrese limitate în restructurarea companiilor de stat și noi corecții în ceea ce privește absorbția fondurilor europene ar afecta deficitul bugetar al României, aflat sub 3% și pe un trend descrescător, avertizează Comisia Europeană (CE), informează Mediafax.

Tendința clară de menținere a deficitului bugetar sub limita de 3% din PIB este una dintre condițiile Comisiei pentru a recomanda Ecofin scoaterea României din procedura de deficit excesiv.

Executivul comunitar se așteaptă ca deficitul bugetar să rămână sub 3% în perioada prognozată, 2013-2014, după ce România a reușit să ajungă la 2,9% anul trecut, însă riscurile persistă.

„Principalele riscuri pentru buget în perioada prognozată sunt: noi posibile corecții financiare legate de absorbția fondurilor europene sau de finnațarea de la bugetul de stat a unor proiecte prioritare; reluarea acumulării de arierate în a doua jumătate a anului 2013 și posibil în 2014, mai ales la nivel local; precum și progrese limitate în restructurarea companiilor de stat, care ar putea pune presiune pe buget”, se arată prognoza economică de primăvară a executivului comunitar.

Impactul bugetar al corecțiilor financiare pe fonduri europene decise la sfârșitul anului trecut a fost compensat de veniturile din vânzarea de licențe de telecomunicații.

CE anticipează un deficit bugetar de 2,6%, calculat conform standardelor ESA95, pentru anul în curs și de 2,4% pentru anul următor. Precedentul raport privind perspectivele economice la nivelul UE, publicat la începutul anului, lua în calcul un deficit bugetar de 2,4% pentru acest an și de 2,2% pentru anul următor.

„În urma alegerilor de la sfârșitul anului trecut, Guvernul a adoptat bugetul în februarie 2013, țintind un deficit de 2,4%. Totuși, câștigurile din prioritizarea proiectelor de investiții și impactul pachetului de măsuri privind veniturile sunt estimate, în prezent, să fie mai limitate decât a fost luat în calcul anterior”, se arată în raportul Comisiei.

Deficitul bugetar pentru anul următor, susținut de accelerarea dezvoltării economice și presupunând menținerea actualelor politici, este prognozat la 2,4%, în timp ce datoria publică urmează să se stabilizeze sub 39% din PIB în perioada 2013-2014.

Ministerul Finanțelor Publice a informat la începutul anului că Ecofin ar putea adopta în mai-iunie decizia finală de abrogare a deficitului excesiv, după confirmarea datelor privind execuția bugetară și în funcție de o analiză privind posibilitatea ca România să aibă o tendință clară pe termen mediu de a menține deficitul sub limita de 3% din PIB.

După îndeplinirea acestor condiții de către România, CE ar putea recomanda Ecofin abrogarea procedurii deficitului excesiv, cu o decizie finală în lunile mai – iunie.

Decizia Ecofin privind existența deficitului excesiv în cazul României a fost adoptată în iulie 2009. Ea a fost determinată de faptul că România înregistrase în 2008 un deficit de 5,4% din PIB. În consecință, România a trebuit să adopte măsuri severe de scădere a deficitului în domeniul salarizării în sistemul public, schimbări în sistemul de pensii, precum și alte măsuri menite să reducă dezechilibrele majore reflectate inclusiv în deficiul contului curent extern.

Bugetul general consolidat a înregistrat anul trecut un deficit calculat pe cash de 2,5% din PIB, ușor peste ținta stabilită cu Fondul Monetar Internațional.

Fii la curent cu știrile economice ale momentului. Abonează-te la pagina de Facebook Gândul Financiar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Încă o plamă grea din partea chinezilor! Au creat cel mai eficient motor din istorie!
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
E panică mare pe piața imobiliară. Se forțează creșterea prețurilor
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
George Simon a devenit tată pentru prima dată. Liderul AUR este în culmea fericirii: ”M-ai...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
România și pierderea Dobrogei. Ionel Brătianu: „Soarta Dobrogei nu depinde de stipulațiile păcii de la...