Ce măsură a luat OTP Bank în privința creditelor în franci cu dobândă variabilă

Ce măsură a luat OTP Bank în privința creditelor în franci cu dobândă variabilă
Publicat: 16/01/2015, 18:11
Actualizat: 21/01/2015, 13:56

Francul elvețian s-a apreciat joi masiv față de euro și astfel și față de leu, după ce Banca Națională a Elveției a decis să elimine plafonul minim de schimb valutar de 1,2 franci pe euro.

Cursul pentru francul elvețian anunțat de BNR a urcat cu 58,72 de bani față de miercuri, de la 3,7415 lei/franc la 4,3287 lei franc. Precedentul maxim pentru moneda elvețiană a fost înregistrat în urmă cu aproape trei ani și jumătate, pe 11 august 2011, când francul a fost cotat la 4,0898 lei.

Astfel, românii care au credite imobiliare în franci elvețieni vor plăti la bancă mai mult cu 300-350 de lei pe lună, la o rată medie de 500-600 de franci, dacă este luat în calcul cursul anunțat joi de BNR

Clienții OTP Bank pot solicita această facilitate până la data de 27 februarie 2015, în unitatea în care au semnat inițial contractul de credit.

Astfel, începând cu data de 16 ianuarie 2015, în urma unei analize care vizează istoricul clientului și condițiile actuale ale acestuia, clienții vor putea beneficia de o reducere temporară cu până la 1.5 puncte procentuale a marjei ratei de dobândă la creditele în CHF cu dobândă variabilă, pentru o perioadă de trei luni.

„Evenimentele recente care au condus la aprecierea record a francului elvețian ne determină să reacționăm rapid și să adoptăm o măsură imediată de susținere a clienților noștri care au contractat credite în această monedă. Eforturile noastre se îndreaptă către protecția clienților față de consecințele unui mediu economic volatil. Vom analiza constant evoluția pieței și vom adopta măsuri suplimentare, în cazul în care va fi necesar”, a declarat László Diósi, CEO OTP Bank România.

Reprezentanții OTP Bank au precizat pentru MEDIAFAX că pentru această reducere de dobândă nu vor exista costuri suplimentare după cele 3 luni, banca urmând să suporte costul acestei micșorări temporare de marjă de dobândă.

Spre exemplu, în cazul unui credit de 50.000 de franci elvețieni, cu 240 de luni perioadă rămasă până la achitare și dobândă de 6,5%, în locul unei plăți lunare de 372,79 franci, reprezentând echivalentul a 1.613,7 lei la cursul BNR din 15 ianuarie (creștere cu 218,9 lei față de echivalentul din 14 ianuarie, când cursul era de 3,7415 lei/franc), în urmă diminuării de marjă valoarea plății lunare ar fi de 329,98 franci, reprezentând 1.428,38 lei la cursul BNR din 15 ianuarie (creștere cu 33,59 lei față de 14 ianuarie).

Diosi afirma la începutul lunii octombrie că OTP Bank România recomandă clienților cu credite în franci elvețieni să le păstreze în această monedă, întrucât cursul valutar va coborî în următorii ani, pe parcurs ce economia europeană se va întări, iar francul elvețian nu va mai acționa ca monedă de refugiu.

„Creditele în franci sunt pe termen lung și cred că de acum, când cursul este fix la 1,2 franci/euro, potențialul va fi mai bun când economia europeană se va îmbunătăți. Sincer, cred că în doi ani va fi 1,35-1,4 franci/euro. Recomand clienților să-și păstreze creditele în franci pentru că nu poate fi mai rău de atât, dar există un mare potențial pentru îmbunătățire”, declara Diosi pe 9 octombrie.

Surse oficiale au declarat pentru MEDIAFAX că premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Finanțelor, Darius Vâlcov, să discute cu oficialii BNR despre situația creată prin creșterea bruscă a francului elvețian în raport cu euro și leu.

OTP Bank România este subsidiară a grupului ungar OTP Bank.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
Locul de poveste din România care i-a cucerit inima lui Karen, o turistă din SUA:...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
INTRĂ BANII pe card de astăzi, 29 APRILIE. Informația confirmată oficial în direct la TV:...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un copil a găsit o piesă rară de Lego pe o plajă din Marea Britanie