Cei mai mari patru producători din industria tutunului din România avertizează: Majorarea accizelor va afecta bugetul și aderarea la Schengen

Cei mai mari patru producători din industria tutunului din România avertizează: Majorarea accizelor va afecta bugetul și aderarea la Schengen
Publicat: 13/07/2023, 13:10
Actualizat: 13/07/2023, 13:13

Companiile British American Tobacco, Japan Tobacco International, Philip Morris Trading și Imperial Tobacco – care dețin împreună cea mai mare parte din piața autohtonă a tutunului – au transmis un comunicat de poziție menit să prezinte consecințele unei majorări a accizelor în afara calendarului agreat împreună cu autoritățile. Documentul a fost transmis după ce în spațiul public au apărut informații că, pe fondul provocărilor bugetare, accizele ar urma să crească.

Reprezentanții British American Tobacco, Japan Tobacco International, Philip Morris Trading și Imperial Tobacco au detaliat, într-un comunicat de presă comun, impactul asupra consumatoriloe, a industriei, implicit asupra încasărilor la buget, dar și asupra procesului de aderare a României la Spațiul Schengen.

Comunicatul a fost transmis la câteva zile după ce British American Tobacco, Japan Tobacco International, Philip Morris Trading și Imperial Tobacco – care dețin împreună cea mai mare parte din piața autohtonă a tutunului – au transmis autorităților un punct de vedere oficial față de eventualitatea creșterii accizelor.

Adresa a fost transmisă premierului Marcel Ciolacu, președintelui Senatului, Nicolae Ciucă, vicepremierului Cătălin Predoiu, care este și ministrul Afacerilor Interne, ministrului Finanțelor, Marcel-Ioan Boloș, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan Radu Oprea, și consilierului de stat din cadrul Guvernul României Florin-Marian Spătaru.

În documentul transmis, companiile iau o poziție critică față de intenția Ministerului de Finanțe – apărută în spațiul public – de a crește substanțial și „peste noapte” accizele aplicate produselor din tutun, fără a ține cont de Calendarul de acciză adoptat în urmă cu doar 12 luni sau de impactul pe care o astfel de decizie l-ar avea asupra celor 5,5 milioane de consumatori români, asupra companiilor corecte și veniturilor bugetare.

Potrivit Observatornews.ro, începând cu 1 septembrie, accizele pentru țigări, jocuri de noroc și băuturi non-alcoolice, precum sucurile, ar putea să crească cu 10%.

Tutunul, „pilon al economiei și pedepsitul de serviciu”

Nerespectarea calendarului de majorare a accizelor va prejudicia bugetul și aderarea la Schengen, au transmis oficialii BAT, JTI, PMI și Imperial Tobacco, în comunicatul comun.

Pe scurt, cei patru jucători principali din industria tutunului din România înseamnă:

  • Investiții: 1,8 miliarde euro
  • Taxe: cca 4 mld euro anual (peste 19,5 miliarde lei)
  • Exporturi de produse finite: 1,48 miliarde euro, importuri 375 milioane euro, contribuție pozitivă la balanța de plăți: 1,1 miliarde euro
  • Trei fabrici în România
  • Angajați direcți: ~6.000, angajați indirecți: ~80.000

Astfel, arată BAT, JTI, PMI și Imperial Tobacco, care reprezintă circa 95% din piață, cele patru companii au investit până acum în România circa 1,8 miliarde de euro și virează anual la buget aproximativ 4 miliarde de euro, însemnând accize, TVA și alte taxe și impozite.

Conform datelor INS, exporturile de produse din tutun au fost în 2022 de 1,48 miliarde euro, iar importurile de 375 milioane euro, de unde rezultă 1,1 miliarde euro contribuție pozitivă la balanța de plăți. Iar ultimele date INS confirmă trendul-  pe primele cinci luni ale anului, exporturile de țigarete și produse din tutun încălzit sunt printre cele care au crescut cel mai mult.

Mai concret, impactul sectorului tutunului în economia României, fără a lua în calcul investițiile, este de 1,77% din PIB. Potrivit Eurostat, Romania, cu trei mari fabrici, este al doilea mare producator de produse din tutun din UE, la egalitate cu Germania.

Anul trecut a intrat în vigoare cel de al cincilea calendar de majorare a accizelor pentru toate produsele din tutun și cu nicotină, pentru perioada 2022-2026. Prima majorare, conform calendarului, a avut loc în august 2022, iar a doua la 1 aprilie 2023. Într-un singur an, acciza a crescut cu 11% – 62 de lei, de la 565 la 626 lei. O nouă creștere ar fi a treia într-un singur an, atrag atenția producătorii. Ei împărtășesc din experiențele anterioare, atunci când calendarele succesive, instituite înainte de aderarea la UE (începând cu anul 2002), nu au fost respectate, contrabanda a crescut abrupt, piața legală a scăzut, iar bugetul a fost prejudiciat. Vârfurile s-au înregistrat în 2006, 2010, 2014.

Ca urmare, companiile atrag atenția că nerespectarea calendarului de majorare a accizelor, asumat de coaliția de guvernare în 2022, va duce la creșterea pieței negre, punând în pericol investițiile în derulare, contribuțiile la buget și, nu în ultimul rând, aderarea României la Schengen.

„Reprezentăm companii care investesc sute de milioane de euro în România, produc în cea mai mare parte pentru export, angajează mii de români și plătesc miliarde de euro taxe în fiecare an în această țară. Și ne dorim să continuăm să fim toate aceste lucruri. Dar pentru a reuși avem nevoie de predictibilitate fiscală și stabilitate legislativă, nu de schimbări făcute peste noapte care vor afecta atât cei 5 milioane de consumatori români, cât și încrederea mediului de afaceri”, a declarat Ileana Dumitru, director juridic și relații publice, Aria Europa de Sud – Est din cadrul BAT.

„Cum am mai spus și altă dată, tutunul, deși sector strategic pentru economie, rămâne pedepsitul de serviciu de fiecare dată când este nevoie de sume suplimentare la buget. Dacă intenția Guvernului este de a aduce accizele pe tutun la media din UE, atunci ar trebui să crească și puterea de cumpărare la media europeană. Românii au o putere de cumpărare cu 51% sub această medie, conform GfK Purchasing Power Europe 2022. De asemenea, presupunând că am ajunge la nivelul dorit de autorități, ne întrebăm cu profundă îngrijorare, ce va urma – o nouă majorare, peste medie? Lipsa de predictibilitate este cel mai mare dușman al unei afaceri. În 2010, după ce acciza a crescut neplanificat cu peste 50% în mai puțin de nouă luni, contrabanda a depășit 36%! Au fost stopate investiții, concediați oameni, iar bugetul a fost prejudiciat cu un miliard de euro. Ca și în trecut, intențiile anunțate în prezent denotă incoerență, lipsă de viziune și calcul contabil făcut pe genunchi”, a adăugat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova și Bulgaria.

„România riscă să piardă progresele semnificative înregistrate în lupta cu traficul ilicit. Dacă anul trecut, țara noastră a înregistrat un minim istoric al pieței negre de țigarete, o creștere bruscă a taxelor va duce la explozia acestui fenomen. La ce poate duce o politică de creștere agresivă a accizelor putem vedea în cazul Franței, care s-a confruntat anul trecut cu un nivel-record al traficului ilicit de țigarete, care a ajuns la 39%. Situația României este însă mult mai complexă: avem de apărat peste 2.000 de km de frontieră externă a UE, în condițiile unui război la granițe. Creşterea crimei organizate reprezintă un pericol real la adresa siguranţei naţionale, iar nivelul traficului ilicit vorbește implicit despre siguranța granițelor, în perspectiva aderării României la Schengen. Eforturile autorităților pentru combaterea comerțului ilegal, sprijinite și de companiile de tutun, ar putea fi anulate de o politică fiscală impredictibilă.”, a declarat la rândul său Dragoș Bucurenci, Director External Affairs, Philip Morris România.

„În momentul de față, se află în diverse etape de dezbatere nu mai puțin de nouă inițiative legislative anti-tutun. Acest sector strategic pentru economia României este demonizat permanent, deși suntem al doilea mare contribuabil la bugetul statului.Tutunul a devenit inamicul public numărul unu, dar și vacă de muls ori de câte ori e nevoie de bani în plus. La toate acestea se adaugă acum intenția de schimbare peste noapte a unui calendar stabilit în urmă cu doar un an și care a produs deja două creșteri. Atragem atenția că mărirea taxelor nu reprezintă o metodă de reducere a consumului de tutun, așa cum se vehiculează si nici nu garanteaza cresterea incasarilor la buget. Consumatorii se vor orienta rapid către oferta de pe piața neagră, cu consecințele grave deja știute: prejudicierea bugetului și alimentarea crimei organizate”, a precizat Adrian Pirău, Market Manager, Imperial Tobacco Distribution Romania.

Conform celui mai recent studiu făcut public de compania independente de cercetare Novel, față de media de 7,1% de anul trecut, contrabanda a intrat pe trend de creștere, situându-se în mai la 8,2% din totalul consumului. „Ceea ce înseamnă pierderi anualizate la buget de 350 milioane de euro!”, au conchis producătorii.

Sursa foto: Profimedia – caracter ilustrativ

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce l-ar fi supărat pe Iohannis. Poliția maghiară intervine cu explicații
Vedeta care a sărăcit după un mare scandal! Acum locuiește la o fermă unde crește...
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
Planul Trump de înghețare a războiului în Ucraina pentru 20 de ani. „E plauzibil, dar...
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu...
Zodiile care ar putea trece prin momente dificile până la sfârșitul anului 2024. Mihai Voropchievici:...
Ce condiții pune Putin pentru un plan de pace în Ucraina
Fostul soț al Cristinei Bâtlan de la Imperiul Leilor a provocat un accident grav! Doi...
Supa care asigură longevitatea. Ce consumă zilnic cea mai longevivă familie din lume! E un...
Cod galben de ninsori şi viscol în 5 județe, până luni dimineață. Zonele în care...
Polițist de 21 de ani, găsit mort în baia secției de poliție unde lucra. Cum...
MAE: Alți doi români au fost găsiți fără viață în urma inundațiilor din Spania. Șapte...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Care e amenda pentru depășirea limitei de viteză cu 20 km/h
Oamenii preşedintelui, planul Bessent şi cum ar putea Donald Trump să-l înlăture de la comanda...
Descoperire MAJORĂ în creierul uman! Schimba absolut tot ce știam
Românii sunt obligați să se înregistreze! Lege nouă în România: Vor fi verificați periodic
Povestea peșterii în care au murit zeci de martiri creștini. Puțini români știu de existența...
Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Lala, primele declarații după anunțul că este însărcinată. Ce a...
VIDEO El este polițistul care a murit chiar în secție! Flavius avea doar 21 de...
Ce rochie ar fi trebuit Cristina Șișcanu să poarte la aniversarea ei? De ce a...
Viața i-a oferit mai multe lecții dure lui Adrian Nartea: "A fost o cumpănă mare"....
BANCUL ZILEI. Profa către Bulă:- Vorbește-mi despre Creangă..
Legătura dintre ADHD și consumul de cafea din timpul sarcinii