Coface: România, primul loc în Europa Centrală după numărul de insolvențe

Coface: România, primul loc în Europa Centrală după numărul de insolvențe
Publicat: 29/05/2013, 18:24
Actualizat: 21/08/2014, 23:45

Numărul insolvențelor va crește în acest an cu 10%, ritm înregistrat și anul trecut, când 23.665 de firme au intrat în incapacitate de plată, România raportând astfel cele mai multe astfel de cazuri din Europa Centrală, potrivit unui studiu al Coface.

În total, în Europa Centrală au fost înregistrate anul trecut 72.630 de insolvențe, în creștere cu 3,5% față de 2011, cele mai multe în România și în Ungaria (22.840). În Bulgaria, 1.339 de firme au intrat în incapacitate de plată, în creștere cu 243,3% comparativ cu anul anterior, în Polonia au fost raportate 877 de insolvențe, cu 21,3% mai multe față de 2011.

Doar în Serbia, Ucraina, Estonia și Letonia au fost consemnate scăderi ale numărului de firme care au ajuns în situația de a nu-și mai putea plăti datoriile.

În același timp, România ocupă locul secund în Europa Centrală în funcție de rata insolvențelor, cu un procent de 5,67% din numărul total de firme active, respectiv 417.582. Prima poziție este adjudecată de Serbia, unde ponderea insolvențelor în total număr de firme active este de 7,93%.

„În România sustenabilitatea companiilor a fost erodată din cauza efectelor crizei financiare din ultimii trei ani, a constrângerilor ridicate de finanțare și a deteriorării disciplinei de plată la nivelul întregii economii. Prin urmare, companiile prezintă un grad de vulnerabilitate mai ridicat din punctul de vedere al expunerii la șocurile interne sau externe și al presiunii pentru creșterea lichidităților”, se arată în studiu.

Pentru 2013, Coface estimează înrăutățirea situației la nivelul regiunii analizate, astfel că numărul insolvențelor vor crește în majoritatea țărilor din regiunea central și est europeană.

„În Polonia în 2013 sunt așteptate efectele crizei globale. Acestea își vor face simțite prezența într-o măsură mult mai mare, înregistrând un nivel mai ridicat de insolvențe. De asemenea, în Bulgaria, unde insolvența aproape s-a triplat în 2011-2012, este așteptată o nouă creștere, iar în țări precum Ungaria, o creștere a numărului de proceduri de insolvență în 2013 nu poate fi exclusă. În România, numărul insolvențelor va urma același ritm de +10% în 2013”, prognozează sursa citată.

Specialiștii Coface menționează că în special vor intra în insolvență companii medii și mari, astfel că nici numărul nu mai este relevant, ci ordinul de mărime și impactul în economie.

„Zona central est-europeană suferă de la începutul anului 2013 prin prisma evoluției insolvențelor și numărului de incidente de plată, astfel că este nevoie mai mult ca oricând ca firmele să caute soluții de management al riscului de credit și să-și protejeze business-ul pentru a putea supraviețui într-un context european din ce în ce mai nesigur. Prognozele noastre în privința riscului de credit este că acesta s-a înrăutățit în 2013 și această perspectivă se va menține și în perioada următoare”, a declarat Contantin Coman, country manager Coface România.

Cel mai afectat sector în 2012 din zona analizată a fost cel al construcțiilor, companiile având de suferit din cauza programelor de austeritate și a lipsei investițiilor în locuințele private. Cu probleme similare s-au confruntat și industria manufacturieră, comerțul cu amănuntul și comerțul cu ridicata și distribuție. Acesta din urmă experimentează efectele negative ale ratelor ridicate ale șomajului și scăderea cheltuielilor gospodăriilor.

La polul opus, telecomunicațiile, educația și sănătatea au fost cele mai puțin afectate sectoare, înregistrand cele mai mici rate ale insolvențelor în 2012.

Situația din România este similară cu cea din Europa Centrală.

Coface menționează că datele despre companiile insolvente nu pot fi comparate în totalitate din cauza legislației diferite pentru fiecare țară în parte. Unele din acestea, cum ar fi statele baltice, au o lege a insolvenței similară standardelor europene, în timp ce altele, cum ar fi Bulgaria sau Ucraina, au în continuare nevoie de reforme.

În România, în primele patru luni au intrat în insolvență aproape 6.000 de firme cu 5,46% mai multe față de aceeași perioadă din 2012.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Halucinant! Victimele accidentului de la 2 Mai, învinovăţite pentru că au fost ucise de Vlad...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cei trei bărbați care transformă India într-o superputere economică. Țara va devansa Germania și Japonia...
De la ce s-ar fi infectat Florin Piersic, de fapt. Amputarea piciorului, decizia drastică a...
Cine sunt medicii care ar fi operat-o pe Kate Middleton | Detaliul, ținut secret de...
8 judeţe intră de la ora 12.00 sub avertizare cod galben de ploi torenţiale. Vreme...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Tânăr în vârstă de 21 de ani, sechestrat și bătut în Chiajna. Victima le-ar fi...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă o Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
Se impune prin lege în România. Guvernul a luat decizia astăzi, 9 mai: Să fie...
Secretul salarial, eliminat prin lege. Sumele acordate angajaților, făcute publice de companii
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Adevărul ascuns al lui Florin Piersic. Câți copii are, de fapt, actorul în realitate: ”A...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Să descifrăm etichetele alimentare: ce sunt emulgatorii?