Conducerea ASF a explicat în Parlament de ce a retras autorizația societății Euroins și măsurile propuse pentru limitarea creșterii RCA. DOCUMENT

Publicat: 20/03/2023, 18:11

Președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a detaliat, luni, în cadrul ședinței comisiilor reunite economică și de buget din Senat, la invitația aleșilor, motivele care au stat la baza deciziei de a retrage autorizația de funcționare a societății Euroins, a patra ieșire de pe piața RCA în ultimii opt ani, dar și modul în care au fost calculate tarifele de referință ale RCA și proiectul de act normativ pentru limitarea creșterii prețului la polițele auto obligatorii. În ceea ce privește pe clienții Euroins, conducerea ASF susține că Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) are resursele necesare pentru a plăti toate despăgubirile ce ar putea fi solicitate.

Nicu Marcu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), a explicat , luni, în Parlament – în ședința comună a Comisiei economice, industrii şi servicii împreună cu Comisia de buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital – toate măsurile pe care le-a luat autoritatea de reglementare, prin numeroasele controale și amenzile istorice dispuse pentru ca societatea Euroins, cu o cotă de 32,72% din piața RCA, să își rezolve probelemele de solvabilitate, înainte să decidă să îi retragă autorizația de funcționare și să constate starea de insolvență, ceea ce a provocat îngrijorări celor peste șapte milioane de români cu polițe RCA.

Asigurările șefului ASF

Președintele ASF a subliniat că cele două companii – City Insurance şi Euroins – care acopereau împreună aproximativ 80% din piață când a preluat conducerea autorității de reglementare, nu au fost „Albă ca Zăpada”. Nicu Marcu a precizat că ASF a dat amenzi companiei Euroins de 16 milioane lei din ianuarie 2020.

În ceea ce privește tarifele de referință pentru polițele RCA, publicate de ASF, Nicu Marcu a detaliat în documentul prezentat membrilor comisiilor reunite care a fost modul calcul și ce elemente au dus la creșterea, pe unele segmente, a acestui tarif orientativ, dar și nivelul prețurilor reale de pe piață, care, potrivit documentului ASF, au fost chiar mai mici în multe cazuri.

Totuși, a detaliat Nicu Marcu, în contextul îngrijorărilor determinate de cele două evenimente, ASF a elaborat un proiect de act normativ pentru limitarea creșterii RCA– prezentat anterior ședinței de Gândul – respectiv revenirea la prețurile din martie 2022.

În ceea ce privește situația plăților de indemnizații/despăgubiri efectuate de Fondul de Garantare a Asiguraților ca urmare a falimentelor unor asigurători precum Astra S.A., Carpatica Asig S.A. și City Insurance S.A., implicit eventualitatea ca acesta să nu dispună de fondurile necesare, șeful ASF a arătat că, potrivit informațiilor de la FGA, ca urmare a falimentelor Astra, Carpatica și City Insurance, până la 10 martie 2023, din fond s-au plătit:

  • 557,3 milioane de lei – Astra
  • 501,9 milioane de lei – Carpatica
  • 739,9 milioane de lei – City Insurance

Soldul estimat al disponibilităților FGA la finalul zilei de 15 martie 2023 este de 203,8 milioane de lei și are capacitatea de a plăti toate despăgubirile ce ar putea fi solicitate în baza contractelor de asigurare, a transmis Nicu Marcu.

Nicu Marcu: „La Euroins s-au găsit extrem de multe deficienţe”

„Când am venit la ASF, City și Euroins dețineau aproape 80% din piaţa RCA. În niciun stat nu exista aşa ceva. Cele două companii au practicat tarife foarte mici nesustenabile, iar companiile serioase s-au retras. La Euroins s-au găsit extrem de multe deficienţe care ne-au determinat să impunem măsuri pe care să le aibă ei de îndeplinit. Controalele au fost dispuse aproape lunar, unele inopitate şi controale permanente, în urma cărora au fost amendate persoane fizice şi juridice şi s-a dus la destituirea conducerii companiei Euroins. Conducerea Euroins a fost sancționată şi destituită la două, trei luni de când am venit. Am dat amenzi consistente, au luat amenzi de 16 milioane lei cumulate, într-un an de zile şi jumătate”, a explicat Nicu Marcu, în comisiile reunite.

Șeful ASF a subliniat că, deci activitatea de supraveghere a ASF a fost una extrem de incisivă, s-a lovit de refuzul companiei de a da documente sau de a da documente neconforme cu realitatea. „Aceste societăţi de asigurări sunt conduse după directiva europeană Solvency II care le permite să emită asigurări numai şi numai cu reasigurare. Adică riscurile lor se pot transfera pe reasigurare la un reasigurator, care poate fi inclusiv în Insulele Cayman. Ştiind ce găsisem la City Insurance, ASF a impus companiei Euroins să îşi readucă asigurătorul ca să îl putem să îl controlăm, având în vedere că reasiguratorul era în Insulele Nevis. Astfel, compania şi-a făcut reasiguratorul în Germania, asta făcând posibilă verificarea”, a afirmat Nicu Marcu, în comisiile reunite.

Președintele autorității de reglementare a adăugat că le-a fost dată posibilitatea celor două companii să se conformeze obligațiilor legale. „La ambele companii se vehiculează ideea că sunt două falimente pe mandatul nostru. Sunt două falimente cerute de noi, pentru că ştiu foarte bine că atunci când am venit, niciuna dintre companii nu era Albă ca Zăpada. Ambele companii erau Muma Pădurii pentru populaţie. Li s-a dat posibilitatea ambelor companii să intre în legalitate. Ambele companii au avut preţuri scăzute, plăţi întârziate şi de multe ori dosare neînregistrate în contabilitate. Noi am impus şi un indicator de lichiditate ca să ne asigurăm că vin şi cu bani lichizi, în afară de această reasigurare pe care ambele companii preferau să îşi ducă riscurile în proporţie de 90% la City Insurance şi la Euroins – 60 şi ceva la sută”, a afirmat șeful ASF, subliniid că toate elementele găsite care dădeau suspiciuni de ilegalităţi au fost trimise către Parchet.

Nicu Marcu a precizat chiar că instituția a ezitat să facă publice rapoartele, pentru că pe numele colegilor din ASF, inclusiv de numele lui, s-au făcut plângeri penale. Având în vedere că celor vizați li s-a dat timp conform legii să îşi facă solvabilitatea, iar ei nu au acceptat, soluţia finală aceasta a fost solicitarea insolvenţei, a conchis Nicu Marcu.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Obligatoriu pentru toți șoferii din România. A intrat în vigoare astăzi, 18 Aprilie
Un oraș vrea ca ziua să se mărească. Se cer 26 de ore, în loc...
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete