ASF a trimis la Ministerul Finanțelor propunerea de revenire a tarifelor RCA la nivelul din martie 2022. De când se vor aplica noile prețuri

ASF a trimis la Ministerul Finanțelor propunerea de revenire a tarifelor RCA la nivelul din martie 2022. De când se vor aplica noile prețuri
Publicat: 20/03/2023, 12:10
Actualizat: 20/03/2023, 16:28

Autoritatea de Supraveghere Financiară a finalizat proiectul prin care propune revenirea la prețurile polițelor obligatorii la valoarea de acum un an și l-a trimis la Ministerul Finanțelor Publice, care îl va înainta spre adoptare în Guvern. Decizia ASF a venit în contextul creșterii tarifelor de referință pentru polițele de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA), dar mai ales după ce i-a retras autorizația de funcționare unei noi societăți de asigurare, Euroins, a patra în decurs de opt ani.

Proiectul elaborat de experții Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) în weekendul care a trecut propune măsuri pentru a-i ajuta pe consumatori, dar care să nu distorsioneze piața, așa cum a anunțat Gândul încă de sâmbătă. Acesta a fost trimis la Ministrul Finanțelor, iar de acolo va fi propus sub forma unei Ordonanțe de Urgență a Guvernului sau a unei Hotărâri de Guvern și trimis pe masa Executivului.

Pe scurt, ASF a inclus în proiect, potrivit declarațiilor lui Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt al ASF:

  • tarifele de primă se stabilesc la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la dată de 1 martie 2022 și sunt valabile pentru o perioada de 6 luni de la dată intrării în vigoare a Hotărârii de Guvern;
  • în situația în care tarifele practicate la data de 1 martie 2022 sunt mai mari decât cele practicate la dată de 1 martie 2023, asigurătorii RCA aplică cel mai mic tarif de prima dintre cele două;
  • tarifele de primă se aplică în cazul contractelor încheiate după data intrării în vigoare a Hotărârii de Guvern.

Câți români sunt afectați

Publicarea noilor tarifele de referință pentru polițele de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) – care au crescut chiar și cu 40% față de anul trecut, după falimentul răsunător al companiei City Insurance – a produs îngrijorare printre șoferi, însă ceea ce a crescut și mai mult temerile românilor cu privire la explozia tarifelor este ieșirea de pe piață a unui nou asigurător – al patrulea în opt ani, dar, mai relevant, liderul actual al segmentului RCA.

Peste 7 milioane de români aveau încheiate polițe RCA, la finalul anului trecut, conform celor mai recente date, preliminare, consultate de Gândul. Odată cu publicarea de către ASF a noilor tarife de referință – care au un caracter orientativ – șoferii au aflat că acestea au crescut cu ponderi cuprinse între 10 și chiar peste 40%, pe segmentul cel mai riscant.

Din total, peste 2,8 milioane de clienți au cumpărat polițe de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) de la Euroins, liderul pieței pe acest segment, cu 39,5% din piață la data de 31 decembrie 2022, conform datelor preliminare consultate de Gândul. Luând în calcul cuantumul Primelor Brute Subscrise (PBS), Euroins este pe primul loc, cu aproape 2,6 miliarde de lei, respectiv 32,22% din totalul celor 7,94 miliarde de lei.

Decizia ASF

Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt al ASF, a confirmat, sâmbătă, pentru Gândul, că Autoritatea lucrează la un proiect menit să limiteze eventuale perturbări pe piață.

„Lucrăm la o propunere de revenire la prețurile practicate de companiile de asigurări cu un an în urmă, în martie 2022. Este o analiză făcută de Autoritate cu principalii asigurători din piață, pentru a găsi o soluție care să avantajeze consumatorii fără să aducă perturbări majore în piață. Asigurătorii vor oferi RCA la prețurile practicate cu un an în urmă”, a declarat oficialul ASF.

„În plus, Autoritatea de Supraveghere Financiară va anula taxa din contravaloarea polițelor RCA vândute, taxă pe care asigurătorii o achită către autoritate, lăsând astfel mai mult spațiu pentru a nu crește tarifele. Acest lucru va face ca asigurații, cumpărătorii de polițe RCA, să nu mai suporte costul inflației din ultimul an, de circa 16%”, a detaliat Daniel Apostol, pentru Gândul.

„Mai mult, prețurile practicate de companii la polițele RCA nu vor putea fi crescute peste valorile de acum un an, pentru o perioada determinată de timp care să permită reechilibrarea pieței”, a mai spus Daniel Apostol.

Potrivit oficialului, ASF va propune o perioadă de aplicare a acestei facilități de șase luni.

Conform informațiilor Gândul, proiectul era așteptat la Ministerul Finanțelor, unde în prima fază intră în procedura de avizare internă, înainte de a-l duce mai departe pe masa Guvernului pentru fi adoptat cât mai curând.

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat, vineri, că ASF trebuie să propună soluții care să vină în ajutorul tuturor asiguraților pe segmentul RCA.

„ASF va trebui să propună o serie de soluții pentru toți asigurații din piața de RCA din România, soluții care pot cuprinde diverse căi de acțiune, pe de o parte pentru cei asigurați la compania care a fost sancționată de către Autoritate (…) deoarece este instituția care reglementează, monitorizează și gestionează această piață, iar în funcție de soluțiile propuse, pot să vă asigur că Guvernul va lua acele măsuri, cele mai bune măsuri, pentru că pot fi mai multe soluții cu care să vină, astfel încât românii să fie protejați”, a spus ministrul Finanțelor.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia