Cu 15 zile înainte de data legală pentru prezentarea bugetului pe 2015, Guvernul nu știe cum să calculeze accizele. În favoarea sau în defavoarea producătorilor? Ministrul Finanțelor: „Avem un grup de lucru”

Cu 15 zile înainte de data legală pentru prezentarea bugetului pe 2015, Guvernul nu știe cum să calculeze accizele. În favoarea sau în defavoarea producătorilor? Ministrul Finanțelor: „Avem un grup de lucru
Publicat: 02/10/2014, 15:08
Actualizat: 23/03/2019, 12:20

Ministerul Finanțelor analizează în prezent, la nivelul unui grup de lucru, formula după care ar urma să fie calculate accizele percepute pentru producția de alcool și băuturi alcoolice, tutunul prelucrat, bunurile de lux, produsele energetice și cafeaua.

Anul trecut, formula a fost schimbată, astfel încât evoluția cursului să nu afecteze negativ veniturile bugetare.

Concret, până în 2014, accizele dintr-un anumit an se calculau la cursul afișat de Banca Centrală Europeană (BCE) în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul anterior. Dacă această formulă s-ar fi aplicat și pentru anul în curs, accizele ar fi fost plătite la un curs de 4,4485 lei/euro, curs afișat de BCE la 1 octombrie 2013. Pentru că acest curs a fost mai scăzut decât cel din 1 octombrie 2012, de 4,5223 lei/euro, curs folosit pentru conversia accizelor în 2013, Guvernul a decis să schimbe formula. Codul Fiscal a fost modificat astfel încât accizele să fie calculate tot la cursul de la 1 octombrie 2012, la care s-a adăugat rata anuală a inflației din septembrie 2013, de 4,77%, rezultând un curs de 4,7380 lei/euro.

Anul acesta, BCE a afișat pe 1 octombrie un curs de 4,4093 lei/euro, mai scăzut decât cel de anul trecut. Dacă s-ar reveni la formula veche de calcul, accizele plătite anul viitor de producătorii de combustibili, băuturi alcoolice și țigarete ar trebui să fie mai mici.

Actuala formă a Codului Fiscal spune însă că, dacă referința este mai scăzută decât cea din anul anterior, accizele se vor calcula după noua metodă.

„Prin excepție de la prevederile alin.(1), în situația în care cursul de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, este mai mic decât cursul de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul anterior anului precedent , valoarea în lei a accizelor și a impozitului la țițeiul din producția internă, datorate bugetului de stat, stabilite potrivit prezentului titlu în echivalent euro pe unitatea de măsură, se determină prin transformarea sumelor exprimate în echivalent euro, pe baza cursului de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul anterior anului precedent, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, valoare care se actualizează cu media anuală a indicelui prețurilor de consum calculată în luna septembrie din anul precedent, comunicată oficial de Institutul Național de Statistică, până la data de 15 octombrie”, se arată în Codul Fiscal.

Prin urmare, în situația în care Codul Fiscal nu va suferi alte modificări, accizele din 2015 se vor calcula la cursul de la 1 octombrie 2013, respectiv 4,4485 lei/euro, la care se va adăuga rata inflației din septembrie 2014.

Ministrul Finanțelor: „Analizăm”

Ministrul Finanțelor Ioana Petrescu a precizat miercuri că încă nu s-a luat o decizie cu privire la modul în care se vor calcula accizele.

„Faptul că acciza are mod de calcul cursul de la 1 octombrie nu înseamnă că ea intră în vigoare de la 1 octombrie. Avem un grup de lucru care analizează mai multe versiuni și, în momentul în care ei vor definitiva modul de calculare al accizei, dacă va rămâne în vigoare sau nu, vom anunța, dar ea intră în vigoare de la 1 ianuarie. Deci, noi trebuie să avem această formulă definitivată cel târziu până în momentul în care vom face bugetul pe 2015”, a spus Petrescu, citată de Mediafax.

La insistențele jurnaliștilor de a afla dacă ar exista posibilitatea ca accizele să fie calculate la un curs mai mic în 2015, ministrul Finanțelor a precizat că „eu pot să comentez pe măsuri pe care le voi lua, pe care le-am luat, acesta este cursul accizei. Nu am nimic de comentat în momentul de față referitor la cursul actual al accizei, decât că lucrăm cu un grup de lucru și e posibil un alt mod de calculare sau poate să rămână același”.

Ponta: Accizele vor fi mai mici

Premierul Victor Ponta a precizat la rândul său că accizele pentru anul 2015 vor fi mai mici.

„Se lucrează la Ministerul de Finanțe împreună cu partenerii noștri internaționali, cu Comisia Europeană și o să vă anunțăm. Cu siguranță vor fi accize mai mici. Atunci când Ministerul de Finanțe vine cu o decizie, o să vă anunțăm”, a spus Ponta, citat de Mediafax.

Pentru a putea pregăti bugetul pe 2015, guvernul are nevoie să estimeze veniturile pe care se așteaptă să le încaseze din accize.

Spre exemplu, în primele opt luni ale acestul an, încasările din accize au adus 15,3 miliarde de lei la bugetul general consolidat, reprezentând 11,2% din veniturile totale colectate de stat. Suma este cu 11 procente mai mare decât cea încasată anul trecut, când veniturile din accize au reprezentat 10,6% din banii strânși la buget.

Guvernul trebuie să prezinte Parlamentului un proiect de buget până la data de 15 octombrie 2014, potrivit Legii finanțelor publice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 1,5 miliarde de oameni din întreaga lume trăiesc cu durere cronică