Cu cât se scumpesc gazele naturale pentru populație și companii

Cu cât se scumpesc gazele naturale pentru populație și companii
Publicat: 12/12/2012, 15:31
Actualizat: 29/07/2014, 00:18

Prețul gazelor din producția internă destinate consumului în regim reglementat pentru populație și producătorii de energie termică livrată consumatorilor casnici va crește până la finele lui 2014 cu 19,4%, în timp ce companiile vor plăti un tarif de 2,6 ori mai mare, potrivit Mediafax.

Atât consumatorii casnici, cât și firmele plătesc în prezent același preț reglementat pentru gazele produse în România, respectiv 45,71 lei pe MWh. Prețul final plătit de consumatori – populație și firme – rezultă dintr-un coș format din gazele din producția internă și importuri, mult mai scumpe.

Gazele din producția internă reprezintă o componentă a coșului de gaze. La populație, ponderea gazelor interne în coș este mai mare decât în cazul companiilor.

De exemplu, pentru luna noiembrie, coșul pentru companii a fost format în proporție de 39,2% de gaze din import, în timp ce gazele din producția românească au acoperit 60,8% din coș.
Petru aceeași lună, coșul pentru populație a fost format în proporție de 94% de gaze din producția internă, iar restul de 6% a provenit din import.

Potrivit angajamentelor asumate de Guvern față de FMI, prețurile gazelor vor fi liberalizate integral, în etape și diferențiat pentru consumatorii industriali și cei casnici. Prețul gazelor pentru populație va crește cu 10% atât anul viitor cât și în 2014, pentru ca în 2015-2018 să urce cu 12% anual, prin ajustări periodice.
Pentru consumatorii industriali, conform calendarului asumat de Guvern, prețul final va urca cu procente cuprinse între 3% și 5% pentru fiecare etapă de majorare a prețului din producția internă.

Pentru populație și pentru producătorii de căldură livrată acestora, tariful actual al gazelor produse în România va fi menținut până în 1 iulie 2013, când va fi majorat la 48,5 lei pe MWh, se arată într-un proiect de hotărâre de guvern elaborat de Ministerul Economiei.
Următoarea creștere pentru această categorie de consumatori va avea loc în 1 octombrie 2013, la 49,8 lei pe MWh.
În 1 ianuarie 2014, prețul gazelor din producția internă livrate populației și producătorilor de energie termică va fi 50,6 lei pe MWh, pentru ca apoi să crească la 51,8 lei de la 1 aprilie, la 53,3 lei de la 1 iulie și la la 54,6 lei pe MWh de la 1 octombrie 2014.

Producția internă de gaze naturale este asigurată aproape integral de OMV Petrom și Romgaz Mediaș.
Pentru clienții non-casnici, prețul de achiziție a gazelor din producția internă va crește în 2013 în patru etape. Prima creștere este programată în 1 ianuarie, când prețul gazelor produse în România va crește la 49 lei pe MWh.
De la 1 aprilie 2013, companiile vor cumpăra gazele cu 55,3 lei pe MWh, urmând că de 1 iulie și în 1 octombrie prețul să urce la 63,4 lei, respectiv la 68,3 lei pe MWh.

În 2014 sunt programate alte patru majorări ale prețului gazelor produse intern și cumpărate de companii, la 1 ianuarie (72 lei pe MWh), 1 aprilie (89,4 lei), 1 iulie (109 lei) și în 1 octombrie (119 lei pe MWh).
Nota de fundamentare a proiectului de act normativ precizează că Guvernul s-a angahat față de Banca Mondială, FMI și Comisia Europeană să elimine prețurile reglementate pentru companii până la 31 decembrie 2014 și până în 31 decembrie 2018 pentru populație.

În cazul companiilor, perioada de eliminare a tarifelor reglementare va putea fi prelungită cu un an, până în 31 decembrie 2015, dacă autorităție vor constata diferențe semnificative între prețul de comercializare a producției interne de gaze și pretul european de import.
Aceste majorări de preț vor fi însoțite de suprataxarea veniturilor compaiile de petrol și gaze, măsură anunțată de mai mult timp de Guvern.
„Efectele preconizate vor fi comensurate corelativ cu apariția pachetului legislativ privind taxarea și impozitarea activităților din industria petrolieră, respectiv a schemei de sprijinire a consumatorilor vulnerabili”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Credincioșii au primit INTERZIS. Anunț pentru români în noaptea de Înviere
Încă trei zile libere pentru bugetari, după minivacanța de 1 Mai și Paști
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii