Cum s-a ales BCR cu pierderi de 546 milioane euro în 9 luni

Cum s-a ales BCR cu pierderi de 546 milioane euro în 9 luni
Publicat: 30/10/2014, 10:41

„Rezultatul net din primele nouă luni ale anului este influențat în mod semnificativ de o majorare substanțială a provizioanelor de risc, având în vedere faptul că am angajat toate eforturile pentru a derula o curățare extinsă a portofoliului de credite neperformante. Până la finalul anului, obiectivul nostru este să reducem portofoliul de credite neperformante de la un sfert, până la jumătate, în funcție de condițiile pieței”, a declarat într-un comunicat Tomas Spurny, CEO al BCR.

Astfel, cheltuielile nete cu provizioanele pentru activele financiare neevaluate la valoarea justă prin intermediul contului de profit și pierdere, au crescut cu 165,3%, la 4,05 miliarde lei (910,8 milioane
euro), față de 1,52 miliarde lei (346,4 milioane euro) în primele nouă luni ale anului trecut, „reflectând eforturile accelerate de a soluționa creditele neperformante istorice”.

BCR administra, la finele lunii septembrie, un portofoliu de credite neperformante de 9,7 miliarde lei, pentru care a decis soluționarea accelerată, așteptându-se o îmbunătățire semnificativă a calității bilanțului, respectiv o reducere de circa 25% a creditelor neperformante față de finele anului trecut, precum și a performanței financiare pe termen scurt.

Rata creditelor neperformante a scăzut cu 10 puncte procentuale, la 26,5% din totalul portofoliului de credite la 30 septembrie.

„Ca urmare a acestor elemente, costurile de risc sunt așteptate să contrabalanseze rezultatul operațional ale băncii pe parcursul anului 2014”, se spune în comunicat.

BCR a avut în primele trei trimestre un rezultat operațional de 1,57 miliarde lei (352,6 milioane euro), pe baza unei creșteri a portofoliului de credite performante acordate persoanelor fizice, a stabilizării și îmbunătățirii calității portofoliului de credite pentru companii, dar și a creșterii capacității de a atrage depozite.

„Alături de rezolvarea accelerată a moștenirii istorice de credite cu probleme, cel mai important aspect este faptul că BCR a revenit puternic în piață. Cota de piață a băncii se situează deja la 25% din creditele ipotecare nou acordate și observăm, per ansamblu, o creștere substanțială a creditării garantate și negarantate. Vom continua să ne întărim capacitatea de a fi competitivi prin intermediul rețelei retail și corporate”, a afirmat Spurny.

Reprezentanții băncii consideră că scăderea ratei creditelor neperformante este vitală pentru reluarea creditării și îmbunătățirea performanței. Totodată, capitalizarea băncii va absorbi „cu ușurință” măsurile de curățare a bilanțului și va rămâne solidă pentru a susține o creștere sănătoasă pe toate liniile de afaceri.

Totodată, activele băncii au scăzut cu 8,4%, la 61,1 miliarde lei.

Soldul creditelor performante a crescut la aproximativ 17,1 miliarde lei, cu o tendință de consolidare a volumului de credite nou acordate care contrabalansează volumele creditelor rambursate sau care ajung la maturitate.

Portofoliul de credite imobiliare a urcat la 9,1 miliarde lei, de la 8,6 miliarde lei la finele anului trecut. Creditele în moneda locală au crescut în sold cu 20%, la 6,6 miliarde lei.

Pe segmentul corporate, soldul creditelor performante a avansat ușor, la circa 12,2 miliarde lei, trimestrul al treilea fiind primul din ultimul an când soldul general al creditelor a crescut față de trimestrul precedent, pe fondul creșterii numărului de împrumuturi nou acordate clienților din sectoare precum energia, agricultura, construcții, farmacie și sănătate, industrie sau IT&C.

„BCR intenționează să se concentreze în continuare pe creditarea în lei, astfel încât să contrabalanseze pe termen mediu și lung mixul valutar al portofoliului de credite în favoarea monedei locale și să folosească în întregime capacitatea puternică de autofinanțare în lei”, se precizează în comunicat.

Depozitele atrase de la clienți aproape au stagnat, cu un plus de doar 0,3%, la 37,62 miliarde lei (8,53 miliarde euro) față de decembrie 2013.

„Depozitele clienților rămân sursa principală de finanțare a BCR, dar banca se bucură de o susținere puternică din partea băncii mamă pentru finanțarea pe termen lung, în același timp beneficiind de
surse de finanțare diverse și contracte încheiate cu alte instituții financiare internaționale”, spun reprezentanții băncii.

Venitul net din dobânzi a scăzut cu 16%, la 1,78 miliarde lei (400,8 milioane euro), de la 2,12 miliarde lei (481,1 milioane euro), din cauza unui mediu de piață marcat de rate mai mici ale dobânzii, eforturilor de stabilire a unor prețuri competitive în piață și soluționarea accelerată a problemelor legate de portofoliile de credite neperformante.

Pe de altă parte, venitul net din comisioane a crescut cu 4,8%, la 540,2 milioane lei (121,4 milioane euro), datorită concentrării pe serviciile de tranzacții bancare, trecerea la operațiunile fără numerar și preferința clienților pentru soluții alternative de investiții și produse de asigurare.

Rezultatul net din tranzacționare s-a diminuat cu 16,8%, la 281,3 milioane lei (63,2 milioane euro), din cauza tranzacțiilor FX mai scăzute. În același timp, veniturile operaționale s-au redus cu 12,6%, la 2,62 miliarde lei (589,7 milioane euro), de la 3 miliarde lei (680,6 milioane euro) în primele nouă luni ale anului trecut.

Cheltuielile administrative generale au ajuns la 1,05 miliarde lei (237,1 milioane euro), în scădere cu 13,8%. Atingerea țintelor de venituri și cheltuieli, stabilită în planul de redresare a băncii din 2012, este susținută de atenția continuă acordată măsurilor de eficiență și productivitate.

Astfel, indicatorul cost-venit s-a îmbunătățit, ajungând la 40,2% în primele nouă luni, față de 40,7% în perioada similară a anului trecut.

Rata de solvabilitate conform standardelor locale s-a menținut la 20%, peste cerințele BNR, de minim 10%. De asemenea, rata de capital nivel 1+2 IFRS de 24,9% (grup BCR) la iunie 2014, arată clar adecvarea capitalului BCR și susținerea continuă din partea Grupului Erste.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Taxa care se elimină din România. S-a dat votul luni, 29 aprilie. Românii nu vor...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto