Cum vor clienții cu credite în franci elvețieni să fie ajutați de Guvern. Propunerea legislativă care i-ar putea salva

Cum vor clienții cu credite în franci elvețieni să fie ajutați de Guvern. Propunerea legislativă care i-ar putea salva
Publicat: 20/01/2015, 20:34

Grupul Clienților cu Credite în CHF, constituit pe rețeaua de socializare Facebook, care a reunit până la ora transmiterii știrii circa 8.800 de membri, a depus marți prin reprezentanții săi o cerere la Guvern, Camera Deputaților și Senat, prin care propune spre dezbatere și adoptare în regim de urgență, de maxim două săptămâni, un text de inițiativă legislativă pentru rezolvarea situației generate de aprecierea cursului valutar pentru francul elvețian și euro.

Clienții băncilor cer astfel, prin măsurile propuse, ca băncile să fie obligate să le ofere posibilitatea de a opta pentru conversia creditelor în valută în moneda națională, în cazul în care există cel puțin o diferență de 20% între cursul actual și cel din momentul acordării împrumutului, iar denominarea să se realizeze la cursul inițial apreciat cu maxim 20%.

Totodată, ei solicită interzicerea aplicării de către bancă a unor comisioane și garanții suplimentare, precum și de costuri și alte cheltuieli netransparente în procesul de conversie. O altă cerere este ca dobânda anuală efectivă (DAE) pentru creditul în lei să nu depășească nivelul DAE aplicat anterior.

Inițiativa legislativă propusă de Grupul Clienților cu Credite în CHF se dorește ca o completare a Ordonanței 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori. Propunerea are la bază un proiect de lege pentru conversia creditelor în franci elvețieni în lei inițiat de 131 de parlamentari, cu modificări redactate de reprezentanții grupului împreună cu Alin Iacob, președintele Asociației Utilizatorilor Români de Servicii Financiare.

„Dorim să vă informăm, de asemenea, lansarea unei petiții online care să susțină și să legitimeze prezenta cerere ca fiind solicitarea unui grup semnificativ de cetățeni români care doresc soluționarea cât mai rapidă a acestei situații”, se spune în solicitarea transmisă Guvernului, Camerei Deputaților și Senatului.

Membrii grupului organizează acțiuni de pichetare a sediului Băncii Naționale a României în fiecare seară de marți până vineri, între orele 18:00-20:00, iar pentru duminică au programat un miting la Guvern, de la ora 12.00.

Secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Dan Manolescu a declarat marți că deputații din Comisia Buget-Finanțe vor analiza miercuri cu reprezentanții BNR prevederile unei ordonanțe din 2014 privind restructurarea creditelor, denumită de presă Electorata, vizând extinderea aplicării programului pentru clienții cu creditele în franci elvețieni.

El a arătat că, pe parcursul analizei de miercuri, urmează să fie stabilit ce modificări trebuie aduse actului normativ, însă a specificat că în practică fiecare bancă a venit cu soluții și se așteaptă pe viitor să mai apară și alte variante.

Deocamdată, doar două bănci au anunțat soluții temporare pentru clienții cu credite în franci.

Astfel, OTP Bank va reduce, pentru trei luni, marja băncii la creditele în franci cu 1,5 puncte procentuale, iar Volksbank a înghețat cursul de schimb franc/leu folosit de bancă la 31 decembrie, de 3,8035 lei, tot pentru o perioadă de trei luni, până la 17 aprilie.

Potrivit lui Manolescu, motivele exacte pentru care clienții bancari nu au beneficiat încă de restructurarea creditelor în cadrul Electoratei vor fi dezbătute miercuri în cadrul discuției din Comisie.
El a precizat că nu a participat până în prezent la discuții separate cu reprezentanții băncilor comerciale, întâlniri anunțate vineri seara de ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov.

Potrivit datelor prezentate de ministrul Finanțelor, 75.412 persoane fizice au credite în franci elvețieni, iar 95% din împrumuturi sunt concentrate la șase bănci.

Guvernul a aprobat în vara anului trecut o ordonanță de urgență pentru restructurarea creditelor care acordă persoanelor fizice o reducere fiscală dacă acestea beneficiază de scăderea dobânzii de către bancă cu până la 35% pentru o perioadă de doi ani.

Ordonanța s-a dovedit însă neatractivă atât pentru bănci, cât și pentru clienți, astfel că, potrivit unor surse din sistemul bancar, până la începutul acestui an nu au fost înregistrate restructurări de credite pe baza actului normativ.

Prim-vicepreședintele PNL Andreea Paul a cerut sãptãmâna trecută audierea conducerii BNR în Comisia de buget-finanțe a Camerei Deputaților, pentru a identifica soluții pentru a-i proteja pe cei care au credite în franci elvețieni.

„PNL consideră că trebuie agreat cât mai repede un mecanism de sprijin pentru cei afectați de calamitățile financiare, similar cu cele existente în agricultură”, a spus Paul.

Cursul francului elvețian anunțat de Banca Națională a României a scăzut marți cu 0,8%, la 4,4354 lei, după ce a înregistrat recorduri succesive în ultimele trei ședințe.

Cursul anunțat marți de BNR pentru francul elvețian este cu 18,5% peste valoarea înregistrată miercuri, cu o zi înainte ca banca centrală a Elveției să renunțe la plafonul minim de 1,2 franci/euro, decizie care a provocat imediat aprecierea puternică a monedei elvețiene.

Plafonul de 1,2 franci/euro a fost introdus de Banca Elveției în 2011, când francul era aproape la paritate față de euro, la fel ca în prezent.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
S-A DAT ORDIN pentru toată Europa. Decizia intră în vigoare chiar de astăzi, 7 MAI
O mare greșeală în sensul giratoriu. De ce nu țin cont mulți șoferi
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Kim Jong Un a primit „cadou” de ziua sa jurăminte de loialitate de la nord-coreeni