Cursul oscila peste 4,4650 lei/euro pe piața locală

Cursul oscila peste 4,4650 lei/euro pe piața locală
Publicat: 24/05/2012, 10:37
Actualizat: 24/05/2012, 10:37

Cursul a urcat la 4,4655 – 4,4670 lei/euro în prima oră a ședinței locale de joi, însă miercuri după închiderea sesiunii de la București paritatea a atins pe piețele externe un nou maxim istoric, de 4,4700 lei/euro, iar dealerii se așteaptă ca BNR să continue să intervină indirect.

Precedentul maxim istoric pe piețe interbancare a fost atins la 1 mai, când rata de schimb a fost de 4,4675 lei/euro.

Primele operațiuni de joi pe piața de la București au fost realizate la 4,4660 – 4,4690 lei/euro, cu 0,45 – 0,65 bani peste ultimele cotații de miercuri de pe piața interbancară locală, de 4615 – 4,4625 lei/euro.

Ulterior, cursul a coborât până la un nivel minim al primei ore de 4,4635 – 4,4650 lei/euro, în cadrul unor tranzacții cu volume reduse.

La scurt timp după ora 10:00, băncile cotau euro la 4,4655 – 4,4670 lei.

„Volumele de tranzacționare sunt foarte reduse față de cele din prima oră a ședinței de miercuri. Momentan este greu de spus dacă BNR este în continuare în piață, prin vânzări indirecte de euro. Jucătorii se așteaptă ca BNR să continue să intervină indirect în piață, pentru a tempera deprecierea leului. Raportat la maximum istoric atins aseară, leul se apreciază ușor, iar forintul și zlotul se întăresc cu 0,2% și, respectiv, cu 0,5%, în raport cu euro. Atât zlotul, cât și forintul au închis miercuri la cotații ridicate, astfel că aprecierea este oarecum normală”, a afirmat un dealer.

Cursul de referință anunțat miercuri de Banca Națională a României (BNR) a atins un nou maxim istoric, de 4,4587 lei/euro, în urcare cu 1,35 bani față de marți.

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a afirmat miercuri că noul maxim istoric al cursului de schimb este cauzat de „veștile rele” din zona euro, iar în aceste condiții eforturile de temperare din parte băncilor centrale sunt limitate, deși BNR folosește instrumentarul adecvat și leul manifestă în continuare rezistența cea mai solidă.

Vasilescu susține că ședința de miercuri a fost agitată pe toate piețele lumii din cauza comentariilor fostului prim-ministru grec Lucas Papademos, făcute pentru Wall Street Journal și pentru CNBC, care opina că „în cazul ieșirii Greciei din zona euro consecințele pentru euro-sistemul financiar și pentru economia reală vor fi profunde iar costurile asociate vor fi de anvergură; și că vor fi afectate, de asemenea, economiile din afara zonei euro”.

În sesiunea de marți, cursul s-a plasat la 4,4452 lei/euro, iar precedentul record a fost atins miercurea trecută, de 4,4463 lei/euro.

Cursul leului față de euro a depășit record după record de la începutul lunii mai, depreciindu-se cu 1,4%, inițial din cauza turbulențelor de pe scena politică locală, la care s-au adăugat temerile privind soliditatea zonei euro.

De la începutul anului, leul a pierdut 3,2% în raport cu euro, de la un curs de 4,3197 lei/euro la finalul lunii decembrie.

Euro s-a depreciat miercuri la cel mai redus nivel din ultimele 21 de luni față de dolar, din cauza temerilor tot mai mari legate de impactul unei ieșiri haotice a Greciei din zona euro și a scepticismului general referitor la rezultatul summitului liderilor UE din această seară.

De regulă, în momente mai tensionate, jucătorii se retrag spre active mai sigure, iar dolarul este privit ca o monedă mai sigură decât euro și, implicit, și decât valutele din regiune.

Totodată, a continuat să urce și referința pentru dolar, cu 4,55 bani, la 3,5272 unități, un nou maxim începând cu 1 iulie 2010. La data menționată, referința s-a situat la 3,5420 lei/dolar.

Pentru francul elvețian, cotația a crescut la 3,7133 lei/franc, reprezentând un nou nivel maxim începând cu 5 septembrie 2011. La începutul lunii septembrie, francul a fost cotat la 3,8133 lei.

Băncile comerciale au afișat joi dimineață dobânzi de 4,75% – 5,25% pe an pentru plasamentele cu scadență la o zi, în creștere semnificativă față de cele de miercuri, de 1,09% – 1,59% pe an. Creșterea a fost determinată de faptul că joi a început o nouă perioadă în care băncile trebuie să constituie rezervele minime obligatorii cerute de BNR.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
AJUTOR OBLIGATORIU în România. Este vestea pe care o așteptau aproape un milion de români
O bancnotă de colecție îți aduce o avere. Mulți români o mai au prin casă
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Kim Jong Un a primit „cadou” de ziua sa jurăminte de loialitate de la nord-coreeni