Date oficiale INS: Câte întreprinderi multinaționale sunt în România

Redactor:
Dan Straut
Date oficiale INS: Câte întreprinderi multinaționale sunt în România
În România, în anul 2016, au fost identificate 78.181 de grupuri de întreprinderi, din care 5.311 rezidente și 72.870 multinaționale (271 controlate din interior, respectiv 72.599 controlate din străinătate), arată datele comunicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS).

„În anul 2016, din totalul grupurilor de întreprinderi identificate în România aproximativ 7% erau rezidente, peste 90% dintre acestea fiind constituite din două sau trei unităá¹­i legale. Raportat la ponderea numărului de salariați, majoritatea subgrupurilor de întreprinderi din România sunt controlate din Germania, Franța á¹£i Italia”, se arată într-un comunicat al INS.

Cea mai mare parte a grupurilor de întreprinderi din România activează în domeniul comerțului, construcțiilor, industriei prelucrătoare sau activităților profesionale, științifice și tehnice.

În anul 2016, repartizarea grupurilor de întreprinderi din România pe activități economice, la nivelul secțiunilor CAEN Rev.2, arată că majoritatea acestora își desfășoară activitatea în:
– secțiunea G – Comerț cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor – 35% din totalul grupurilor de întreprinderi;
– secțiunea F – Construcții – 11% din totalul grupurilor de întreprinderi;
– secțiunea C – Industria prelucrătoare – 11% din totalul grupurilor de întreprinderi;
– secțiunea M – Activități profesionale, științifice și tehnice – 9% din totalul grupurilor de întreprinderi;
– secțiunea L – Tranzacții imobiliare – 8% din totalul grupurilor de întreprinderi.

Potrivit INS, grupurile de întreprinderi rezidente activează preponderent în cadrul următoarelor domenii:
– secțiunea G – Comerț cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor – 20%;
– secțiunea C – Industria prelucrătoare – 12%;
– secțiunea M – Activități profesionale, științifice și tehnice – 12%;
– secțiunea S – Alte activităá¹­i de servicii – 11%;
– secțiunea F – Construcții – 10%.

„În anul 2016, din totalul grupurilor de întreprinderi multinaá¹­ionale străine identificate în România, 13.867 sunt grupuri controlate de persoane juridice străine, iar 58.732 sunt grupuri controlate de persoane fizice străine”, se mai arată în comunicat.

Rezultatele anului 2016 indică faptul că, în funcție de ponderea numărului de salariați, pe primul loc se află subgrupurile de întreprinderi controlate de persoane juridice sau persoane fizice din Germania (17,1%), pe locul doi sunt cele controlate din Franá¹­a (12,7%), iar pe locul trei sunt cele controlate din Italia (10,0%).

În funcție de ponderea numărului de salariați în total grupuri de întreprinderi multinaționale controlate din străinătate, subgrupurile de întreprinderi controlate din Germania predomină în secțiunea C – Industria prelucrătoare (9,5%), în secțiunea G – Comerț cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor (2,9%), á¹£i în secțiunea M – Activități profesionale, științifice și tehnice (2,3%). În privința subgrupurilor de întreprinderi controlate din Franá¹­a, 6,2% se regăsesc în secțiunea C – Industria prelucrătoare, 2,6% în secțiunea G – Comerț cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor. Iar subgrupurile de întreprinderi controlate din Italia domină în secțiunea C – Industria prelucrătoare (6,4%).

Inchide