Datoriile firmelor către stat au continuat să scadă în primele nouă luni, la 47,9 mld. lei

Datoriile firmelor către stat au continuat să scadă în primele nouă luni, la 47,9 mld. lei
Publicat: 26/11/2015, 11:50

Numărul firmelor cu datorii la bugetul de stat a ajuns la 151.573 la finele lunii septembrie a anului în curs, la jumătate față de cele înregistrate în 2012, când erau 321.111 companii, potrivit unei analize a agenției de credit risk management KeysFin, care ia în calcul datoriile restanțele la taxe și impozite, asigurări de sănătate, șomaj și pensii. În 2013, au fost consemnate 197.862 de firme datornice, iar anul trecut au fost raportate 161.915 firme cu creanțe la buget.

La nivel de valoare, datoriile la bugetul de stat ale firmelor, pe primele trei trimestre, au scăzut semnificativ în ultimii cinci ani, de la 71,7 miliarde de lei în 2010, la 54,59 miliarde lei în 2014 și 47,93 miliarde lei în 2015.

Cea mai mare pondere în structura datoriilor o au taxele neplătite la bugetul de stat, respectiv impozitele pe venit, accize și TVA. Astfel, în 2010, firmele românești aveau datorii neachitate către bugetul de stat de 42,44 de miliarde lei, în 2011 și 2012 acestea crescuseră la 52,38 respectiv 51 miliarde lei, iar în 2014 au coborât la 31,95 miliarde lei. Statistica primelor trei trimeste din 2015 reflectă o datorie totală de 38,01 miliarde lei, în creștere cu 6 miliarde lei față de perioada similară din anul trecut.

Statisticile Ministerului de Finanțe arată că evoluția datoriilor la bugetul de stat este în strânsă legătură cu dinamica la nivel regional a mediului de afaceri, potrivit KeysFin.

Cele mai mari datorii, în primele trei trimestre din 2015, erau înregistrate, astfel, de firmele din București-Ilfov, de peste 7 miliarde de lei, urmate de cele din Prahova (1,24 miliarde lei), Hunedoara (827,3 milioane lei), Buzău (637,7 milioane lei) și Constanța (507,5 milioane lei).

La polul opus se regăsesc județele Sălaj (10,8 milioane lei), Bistrița Năsăud (11,9 milioane lei) și Covasna (15,1 milioane lei), acolo unde și activitatea economică este mai redusă.

„Situația reflectă, dintr-o perspectivă geografică, gradul de concentrare al business-ului românesc. Cu cât numărul firmelor este mai mare, cu atât și nivelul datoriilor, în general al indisciplinei fiscale este mai mare, de la neplata taxelor și impozitelor, la situația incidentelor de plată, insolvențelor și falimentelor”, au explicat analiștii KeysFin.

Topul celor mai îndatorate companii din România la bugetul de stat este condus de Oilfield Exploration Business Solution, o companie din grupul KMG International, fostul Rompetrol. Compania are datorii de 934,2 milioane de lei. Pe locul secund se află Electrocentrale București, cu datorii neachitate de 885,8 milioane de lei, iar pe locul trei figurează firma Oana Management, cu obligații neachitate de 457,4 milioane lei.

Primele trei sunt urmate de Complexul Energetic Hunedoara, cu datorii de 314,5 milioane de lei, producătorul de tutun Galaxy Tobacco, cu 278,8 milioane lei, RATB București (229,2 milioane lei), Electrocentrale Constanța (197,6 mil.lei).

În top se regăsesc și Evolvo Trade, Petrolexportimport, Doly-Com, Frigoproduct, Gold & Platin Moldova, Remat Industry Steel Group, Public Games, Ubemar, Întreținere Mecanizată a Căii Ferate și Donau Chem, toate cu datorii între 45,8 milioane și 120 milioane lei.

Surprinde datoria acumulată de Oana Management, o firmă înființată în 2006, cu un singur angajat, specializată în consultanță în afaceri și management, cu sediul în comuna Poșta Câlnău, județul Buzău, potrivit KeysFin.

„O prezență inedită, pe care o semnalam încă de la începutul anului, cu o evoluție semnificativă, de la o cifră de afaceri de 4.556 lei în 2013, la 8,9 milioane lei în 2014 și 10 milioane lei în 2015. Interesant este că, în acest an, firma buzoiană a avut venituri de 11,4 milioane lei și cheltuieli de 12,2 milioane lei, iar datoria totală a acesteia depășește 2,2 miliarde lei, conform datelor de la Ministerul Finanțelor”, afirmă analiștii agenției de credit risk management.

Informațiile din analiză sunt culese din barometrul privind starea business-ului românesc, un proiect dezvoltat de KeysFin prin analiza datelor financiare privind societățile comerciale și PFA-urile active din România.

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
EXCLUSIV. A aflat cine e amanta lui Reghe! Prodanca a făcut mare scandal. Poliția a...
FOTO. Cât de mult a slăbit Oana Roman! Acum vrea să apeleze la operații estetice...
Ce se întâmplă dacă iei antiinflamatoare prea des. Ai putea ajunge să ai nevoie de...
O mai știi pe Irina de la A.S.I.A? Uite cum arată la 42 de ani,...
Gigi Becali și-a mărit averea în pandemie! `A fost de cinci ori mai bine`. Câte...
Horoscop SPECIAL. Care sunt cele mai norocoase zodii
Merkel amestecă vaccinurile. Cancelarul german a făcut rapelul cu alt vacccin, după prima doză cu...
BANCUL ZILEI – Amor nebun cu vecina, din răzbunare!
Premierul care consideră că femeile sunt violate din cauza hainelor pe care le poartă: „Dacă...
EXCLUSIV. A aflat cine e amanta lui Reghe! Prodanca a făcut mare scandal. Poliția a...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat
Adresa de domiciliu ar putea dispărea de pe buletinele românilor. Explicația dată de USR-PLUS
De necrezut! Câți bani cere Angela Gheorghiu pentru un recital. Toți au rămas perplecși
Vă amintiți de momentul „Basic Instinct”? S-a întâmplat din nou, în direct la TV, iar...
Vestea care cutremură lumea muzicii românești: Celebrul artist a murit la doar 49 de ani
Lovitură pentru toți cei vaccinați cu AMBELE DOZE! Anunțul făcut chiar de către OMS
Prințul Harry o lasă în urmă pe Meghan. Va retrăi unul dintre cele mai dramatice...
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Povestea tânărului din România care şi-a deschis prima afacere căutând-o pe Google. Acum face milioane...