CyberRomania. Top trei clădiri din București propuse pentru a găzdui sediul Centrului European de securitate cibernetică/ Argumentele care i-au convins pe oficialii europeni (DETALII EXCLUSIVE)

CyberRomania. Top trei clădiri din București propuse pentru a găzdui sediul Centrului European de securitate cibernetică/ Argumentele care i-au convins pe oficialii europeni (DETALII EXCLUSIVE)
Vila Rosetti, una dintre propunerile României pentru sediul Centrului Cyber al UE la București
Publicat: 18/02/2021, 10:00

Clădirea care va găzdui sediul noului Centru European de Competențe în Securitate Cibernetică (ECCC) va fi unul dintre cele mai importante obiective strategice ale UE. GÂNDUL.RO prezintă cele trei clădiri de birouri aflate pe „lista scurtă” a propunerilor autorităților române, prețul de listă al chiriei și utilităților, dar și principalele argumente expuse de partea română în fața Comisiei Europene pentru selecția făcută. Fiecare dintre acestea ar putea deveni Kilometrul zero al „viitorului digital” al Europei. 

Centrul Cyber de la Bucureşti, „epicentrul” securității cibernetice a Uniunii Europene (UE), ar putea deveni funcţional până la jumătatea acestui an, a anunțat recent ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ciprian Teleman. Centrul  are ca obiectiv coordonarea cercetării şi a inovării în materie de securitate cibernetică la nivel european. Acesta va fi, de asemenea, principalul instrument al UE de punere în comun a investiţiilor pentru cercetarea şi dezvoltarea tehnologică şi industrială în materie de securitate cibernetică.

Cheltuielile cu chiriile și utilitățile pentru Centrul Cyber, suportate de statul român

În acest moment, la nivelul Guvernului se lucrează pentru constituirea unui Grup de lucru interinstituţional, denumit GLI Cyber, sub autoritatea ministrului Finanţelor, pentru identificarea măsurilor necesare operaţionalizării la Bucureşti a centrului şi aprobarea elaborării, într-o etapă ulterioară, a actului normativ aferent pentru aprobarea tuturor cheltuielilor care vor fi suportate de statul român, inclusiv a celor legate de chirii şi utilităţi, pe o perioadă de 10 ani.

Secretariatul tehnic al GLI-Cyber, care va avea rolul de Unitate de Operaționalizare a Centrului Cyber, va fi asigurat de reprezentanții Ministerului de Finanțe. Unitatea va asigura interfața dintre autoritățile și instituțiile din România și reprezentanții Comisiei Europene însărcinați cu operaționalizarea Centrului CYBER.

Dosarul cu care a câștigat România: Bucureștiul are pur și simplu tot ce vă puteți imagina pentru a petrece timp de calitate

În dosarul cu care România a câștigat competiția cu alte șase state europene pentru a găzdui sediul securității cibernetice a UE, și prima agenție europeană de pe teritoriul său, sunt argumente legate inclusiv de oportunitățile pe care le oferă Bucureștiul, dar și o prezentare a clădirilor propuse pentru a găzdui Centrul Cyber al UE.

„Bucureștiul este a 5-a cea mai mare capitală din Uniunea Europeană, după Berlin, Madrid, Roma și Paris, cu o populație de aproximativ 2 milioane de locuitori, unul dintre principalele centre industriale și hub-uri din Europa de Est. Orașul are un număr mare facilități, institute de învățământ, locuri culturale, tradiționale „arcade comerciale” și zone de agrement”, se argumentează în prezentarea României.

Punctul forte al Capitalei României este un loc de frunte în topul orașelor potrivite pentru telemuncă, dar și viața socială de zi și de noapte pe care o oferă.

„Bucureștiul are pur și simplu tot ce vă puteți imagina pentru a petrece timp de calitate: parcuri și grădini frumoase – Parcul Cișmigiu sau Herestrău, care ar fi cu siguranță un loc de savurat – muzee tradiționale, de artă modernă sau clasică, centre comerciale și piețe, 
cinematografe moderne și un număr impresionant de restaurante și cafenele extrem de atractive” – sunt argumentele „câștigătoare” ale României.

Clădirea 1 propusă pentru Centrului Cyber este Villa Rosetti, situată în „inima Bucureștiului”. Preț de listă: 80.000 euro pe lună

Clădirile propuse ca spații ale Centrului asigură spații generoase pentru birouri individuale, precum și pentru săli de ședințe, aspectul flexibil permițând adaptarea acestor spații la nevoile specifice ale Centrului, se arată în documentația României.

Clădirea 1 este Villa ROSETTI, situată chiar în inima Bucureștiului, un proiect premium care integrează o clădire istorică, complet renovată, cu un nou birou modern adiacent într-un spațiu de birouri primar.

Proiectul este amplasat la intersecția strazilor Povernei, Constantin Daniel si Visarion, la doar 70 de metri distanta de Bulevardul Lascar Catargiu, lângă complexul de birouri The Landmark, intr-o zona dominata de cladiri istorice de patrimoniu, cu funcțiuni variate in distanta pietonala: spatii de birouri si rezidentiale, spatii educationale (Academia de Studii Economice, SNSPA) si culturale (Casa Dinu Lipatti, Observatorul Astronomic), hoteluri, centre medicale, magazine, restaurante si cafenele etc. Prețul de listă al chiriei este de 18-20 euro pe metrul pătrat, iar al utilităților de 2,50 euro pe metru pătrat, potrivit descrierii de pe site-ul agențiilor imobiliare de profil.

Are disponibil (maxim) circa 3600 de metri pătrați, ceea ce ar indica un preț aproximativ de 72.000 euro pe lună pentru chirie plus circa 8-9000 de euro utilitățile.

„Clădirea, care este accesibilă independent, prin intrări separate, a fost deja rezervată Centrului. Această clădire istorică renovată este conectată la noul birou modern printr-un portic, ceea ce oferă posibilitatea extinderii spațiului disponibil pentru centru” – documentația României pentru Centrul Cyber

Fiecare etaj are un aspect flexibil. Plăcile de podea pentru birou variază între 200 și 400 mp. Amenajarea actuală prevede următoarele: parter – 4 camere; primul etaj – 6 camere; etajul al doilea – 5 camere; etajul al treilea – 5 camere. Suprafața utilă a birourilor variază de la 41.50mp la 56.95mp / birou și există 4 camere suplimentare, potrivite pentru întâlniri, disponibile la etajul patru (două dintre ele de 95,60mp / birou și două dintre ele 52,40mp / birou).

Chicinete sunt disponibile la fiecare etaj. Clădirea are avantajul de a avea o scară moderată, dar are toate facilitățile clădirilor mai mari, cuprinzând specificații tehnice și echipamente de ultimă generație. Ferestrele cu geam termopan creează un mediu de lucru plăcut și, împreună cu un sistem de aer condiționat de primă clasă, permit respectarea deplină a principiilor de eficiență energetică și reducerea costurilor cu energia electrică. Întreaga zonă de birouri este livrată cu pardoseală ridicată gata de conectare. Cablarea internetului de mare viteză este deja montată, se arată în prezentarea făcută de oficialii români.

VILLA ROSETTI, situată chiar în inima Bucureștiului integrează o clădire istorică, complet renovată, cu un nou birou modern adiacent într-un spațiu de birouri
VILLA ROSETTI, situată chiar în inima Bucureștiului integrează o clădire istorică, complet renovată, cu un nou birou modern adiacent într-un spațiu de birouri

Clădirea a doua, fostul sediu al Institutului de proiectare din Șoseaua Nordului: „Aproape de principalele hub-uri de afaceri”

Clădirea 2, din șoseaua Nordului 94 W este fostul sediu al Institutului de Proiectare, Cercetare şi Tehnică de Calcul în Construcţii (IPCT SA).

„Situată aproape de principalele hub-uri de afaceri și de birouri premium și proiecte rezidențiale, această clădire independentă este proiectată în conformitate cu toate cerințele unei „clădiri inteligente”, astfel încât să ofere atmosfera de lucru care să răspundă nevoilor specifice ale Centrului din punct de vedere tehnic, siguranță și securitate, confort și eficiență sau facilități ecologice”, spun reprezentanții României.

A treia clădire, pe Calea Victoriei: Fiecare nivel este prevăzut cu un spațiu tehnic, conceput pentru mini centre de date. Preț de listă: 22.000 euro pe lună

Clădirea 3 – VICTORIEI 109 este o clădire de clasă A situată chiar în inima Bucureștiului. Spațiul rezervat Centrului este format din două etaje, oferind și posibilitatea extinderii ulterioare, spun reprezentanții României. Arhitectura acestei clădiri încorporează perfect un design foarte modern, cu camere mari, luminoase, pline de lumină naturală, care transformă acest proiect într-o zonă perfectă de lucru, recreere și rețea. Prețul „de listă”, potrivit portalului de specialitate spatii-de-birouri.ro este de 20 de euro pe metrul pătrat plus 4,50 euro pe metrul pătrat utilități, iar clădirea are 900 de metri pătrați. Aceasta ar însemna că prețul cumulat ar ajunge la circa 22.000 de euro pe lună.

Clădirea oferă 25 de birouri individuale. În plus, clădirea are două spații deschise de 82 mp și 100 mp potrivite pentru săli de ședințe sau orice alte amenajări logistice.

„Fiecare etaj are un aspect flexibil. Clădirea oferă, la fiecare etaj, două spații deschise de 255,55 mp și de 317,86 potrivite pentru birouri, precum și pentru săli de ședințe. Fiecare nivel este echipat cu sistem HVAC separat și independent. Mai mult, fiecare etaj oferă posibilitatea amenajării a două chicinete cu o zonă de luat masa. Fiecare nivel este prevăzut cu un spațiu tehnic, conceput pentru a găzdui mini centre de date. Șapa existentă va fi înlocuită cu un planșeu tehnic ridicat, potrivit pentru clădirile de birouri de înaltă clasă și care oferă flexibilitatea modificărilor ușoare ale cablării electrice și VLV și distribuției prizelor în funcție de necesitățile centrului” – documentația României pentru Centrul Cyber.

Clădirile propuse ca spații ale Centrului asigură spații generoase pentru birouri individuale, precum și pentru săli de ședințe, aspectul flexibil permițând adaptarea acestor spații la nevoile specifice ale Centrului.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
EXCLUSIV | Adrian Mititelu și-a pulverizat copilul aflat pe patul de spital: „E un escroc!...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
“BEACH, PLEASE!” a sărit în aer! E “Highest in the room”! 2.500.000 €, pentru primul...
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Alertă! Cutremur de 6.3 grade pe scara Richter! Unde s-a produs și ce magnitudine a...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
A doua Lună a Pământului! NU s-a știut până ACUM de existența ei
NOUĂ LEGE pentru posesorii de mașini din România. Schimbare radicală pentru șoferi
Cum a fost decapitat Cătălin Cîrstoiu. Detalii explozive din culise
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Primele declarații ale Ancăi Dumitra despre sarcină. Actrița nu își mai încape în piele de...
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
Sonda Juno de la NASA a surprins un lac de lavă ce ar putea înghiți...