GÂNDUL FINANCIAR. Creșterea digitalizării pensiilor private. Radu Crăciun (APAPR): „Avem apetitul să o facem, dar avem limitări legislative”. Cele trei direcții strategice

Redactor:
Madalina Prundea
GÂNDUL FINANCIAR. Creșterea digitalizării pensiilor private. Radu Crăciun (APAPR): „Avem apetitul să o facem, dar avem limitări legislative”. Cele trei direcții strategice
Radu Crăciun, președintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), invitat la GÂNDUL FINANCIAR

Sistemul pensiilor private nu excelează în ceea ce privește gradul de adoptare a soluțiilor digitale, o admite chiar Radu Crăciun, președintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), care a detaliat pentru GÂNDUL FINANCIAR cele trei direcții pe care le are în vedere pentru creșterea nivelului de digitalizare.

Creștere a digitalizării din sectorul pensiilor private, un sector rămas în urmă din acest punct de vedere, este una dintre primele priorități pentru anul 2021 ale lui Radu Crăciun, președintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), și și director general/președinte directorat BCR PENSII.

„Pensiile private sunt cel mai puțin digitalizate”

„O spun cu regret, în momentul de față probabil să suntem cei mai întârziați, raportat la sistemul bancar, la piața de capital, la piața asigurărilor. Pensiile private sunt cel mai puțin digitalizate, iar explicația rezidă în legislația primară, care este foarte restrictivă, deci pentru ca să digitalizăm mai mult, e nevoie să modificăm legile și iar e nevoie să ajungem în Parlament Noi avem apetitul să o facem, dar în momentul de față există limitări legislative”, a declarat Radu Crăciun, în emisiunea GÂNDUL FINANCIAR.

Dovadă a determinării de face schimbări în sistem este campania demarată deja de APAPR pentru încurajarea comunicării online a administratorilor de fonduri cu participanții. Este prima direcție a strategiei de creștere a digitalizării, iar lucrurile au început deja să se miște, 2021 fiind primul an în care se va putea exprima opțiunea de a primi scrisoarea de informare anuală în format digital.

„Încurajez toți românii să folosească această ocazie, în loc să aștepte poștașul, să vadă – vine, nu vine, se rătăcește, nu se rătăcește scrisoarea, să meargă la administratorii lor și să bifeze căsuța cu primirea online a scrisorii de informare anuală și atunci, indiferent unde își vor schimba domiciliul vor avea certitudinea că această scrisoare îi va urmări pe e-mail și o vor primi an de an pe e-mail”, a explicat Radu Crăciun, în emisiunea GÂNDUL FINANCIAR. Cei, destul de mulți, care nu știu până în prezent la ce fond de pensii contribuie, sunt sfătuiți să acceseze site-ul Autorității de Supraveghere Financiară, unde pot primi informația prin introducerea Codului Numeric Personal.

Modificări privind validarea documentelor pentru plăți și aderarea la sistem

A doua direcție a strategiei vizează schimbări privind depunerea și validarea documentelor de către administratorii de pensii pentru obținerea sumelor la care participanții sau moștenitorii lor sunt îndreptățiți.

„Un astfel de deziderat este cel mai usor de îndeplinit pentru plătile de pensie la Pilonul III, deoarece necesită doar modificarea de către ASF a legislației secundare. Pentru restul plăților, pe lângă modificarea legislației secundare, va fi nevoie de sprijinul unor terți”, explică Radu Crăciun.

Astfel, pentru plățile legate de Pilonul II, va fi necesară agrearea unui protocol cu Casa Naționala de Pensii, iar pentru plata moștenirilor va fi necesară stabilirea unui protocol de colaborare cu Uniunea Naționala a Notarilor Publici.

Cea de-a treia direcție a strategiei este și cea care necesită demersuri mai complexe și mai de durată. Este vorba de modificarea de către Parlament a legislației primare care, în momentul de față, nu permite românilor să adere la un fond de pensii decât prin semnarea unui formular tiparăit în prezenta unui agent de marketing. „Ne propunem ca, împreună cu ASF, să facem toate demersurile necesare în Parlament în acest sens, îndata ce legea plătiii pensiilor private, ultima verigă lipsă din sistem, va fi votată”, explicat Radu Crăciun.

Adoptarea acestui act normativ, în așteptare de peste 12 ani de când sistemul a devenit operațional, este principala prioritate a președintelui APAPR. Invitat la GÂNDUL FINANCIAR, Radu Crăciun și-a exprimat speranța ca legea să fie finalizată și votată până la sfârșitul acestui an.

La finalul anului 2020, numărul participanților la Pilonul II a ajuns la 7,6 milioane, iar suma care s-a acumulat în tot acest interval de timp și care s-a și multiplicat prin investire era de 15,4 miliarde de euro.

„Anul 2020 s-a terminat foarte bine din perspectiva participanților, un randament de 6,2 la sută este foarte bun pentru 2020, chiar dacă nu era pandemie, pentru un fond cu risc mediu-scăzut”, a declarat Radu Crăciun. Randamentul este de trei ori peste rata inflației, de 2,06%, la finalul anului trecut.

Urmăriți integral emisiunea GÂNDUL FINANCIAR, difuzată marți pe GÂNDUL și contul de Facebook GÂNDUL FINANCIAR:

 

 

Transfer ISTORIC la FCSB. Becali dă o nouă lovitură memorabilă şi îşi vinde starul la...
Tragedie în România. Fotbalistul a murit într-un cumplit accident rutier
FOTO. Lora, apariție fierbinte pe plajă! Cum s-a pozat vedeta și ce le-a arătat fanilor
Andreea Esca, cu sânii la vedere! Cum a putut să apară pe post:
Fata consilierului președintelui FRF s-a despărțit de Ilie Dumitrescu! Diferența de ani și-a spus cuvântul:...
Florin Cîţu, ANUNŢ pentru elevi şi părinţi! Se ÎNCHID iar şcolile?!
FOTO Căţelul „minune” din Oklahoma, născut cu două cozi şi şase picioare: „Un miracol numit...
BANCUL ZILEI – Blondele și sexul zgomotos
Cinci români au câștigat sume uriașe după ce și-au pus soțiile să facă sex pe...
Tragedie în România. Fotbalistul a murit într-un cumplit accident rutier
Un român a plantat o sămânță într-o damigeană, în anul 1960. Ce s-a întâmplat cu...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Teroare la Spitalul din Suceava? Zeci de pacienți covid-19 ar fi murit din cauza conducerii
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide