GÂNDUL FINANCIAR. Creșterea digitalizării pensiilor private. Radu Crăciun (APAPR): „Avem apetitul să o facem, dar avem limitări legislative”. Cele trei direcții strategice

GÂNDUL FINANCIAR. Creșterea digitalizării pensiilor private. Radu Crăciun (APAPR): „Avem apetitul să o facem, dar avem limitări legislative”. Cele trei direcții strategice
Radu Crăciun, președintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), invitat la GÂNDUL FINANCIAR
Publicat: 09/02/2021, 21:58
Actualizat: 10/02/2021, 14:10

Sistemul pensiilor private nu excelează în ceea ce privește gradul de adoptare a soluțiilor digitale, o admite chiar Radu Crăciun, președintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), care a detaliat pentru GÂNDUL FINANCIAR cele trei direcții pe care le are în vedere pentru creșterea nivelului de digitalizare.

Creștere a digitalizării din sectorul pensiilor private, un sector rămas în urmă din acest punct de vedere, este una dintre primele priorități pentru anul 2021 ale lui Radu Crăciun, președintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), și și director general/președinte directorat BCR PENSII.

„Pensiile private sunt cel mai puțin digitalizate”

„O spun cu regret, în momentul de față probabil să suntem cei mai întârziați, raportat la sistemul bancar, la piața de capital, la piața asigurărilor. Pensiile private sunt cel mai puțin digitalizate, iar explicația rezidă în legislația primară, care este foarte restrictivă, deci pentru ca să digitalizăm mai mult, e nevoie să modificăm legile și iar e nevoie să ajungem în Parlament Noi avem apetitul să o facem, dar în momentul de față există limitări legislative”, a declarat Radu Crăciun, în emisiunea GÂNDUL FINANCIAR.

Dovadă a determinării de face schimbări în sistem este campania demarată deja de APAPR pentru încurajarea comunicării online a administratorilor de fonduri cu participanții. Este prima direcție a strategiei de creștere a digitalizării, iar lucrurile au început deja să se miște, 2021 fiind primul an în care se va putea exprima opțiunea de a primi scrisoarea de informare anuală în format digital.

„Încurajez toți românii să folosească această ocazie, în loc să aștepte poștașul, să vadă – vine, nu vine, se rătăcește, nu se rătăcește scrisoarea, să meargă la administratorii lor și să bifeze căsuța cu primirea online a scrisorii de informare anuală și atunci, indiferent unde își vor schimba domiciliul vor avea certitudinea că această scrisoare îi va urmări pe e-mail și o vor primi an de an pe e-mail”, a explicat Radu Crăciun, în emisiunea GÂNDUL FINANCIAR. Cei, destul de mulți, care nu știu până în prezent la ce fond de pensii contribuie, sunt sfătuiți să acceseze site-ul Autorității de Supraveghere Financiară, unde pot primi informația prin introducerea Codului Numeric Personal.

Modificări privind validarea documentelor pentru plăți și aderarea la sistem

A doua direcție a strategiei vizează schimbări privind depunerea și validarea documentelor de către administratorii de pensii pentru obținerea sumelor la care participanții sau moștenitorii lor sunt îndreptățiți.

„Un astfel de deziderat este cel mai usor de îndeplinit pentru plătile de pensie la Pilonul III, deoarece necesită doar modificarea de către ASF a legislației secundare. Pentru restul plăților, pe lângă modificarea legislației secundare, va fi nevoie de sprijinul unor terți”, explică Radu Crăciun.

Astfel, pentru plățile legate de Pilonul II, va fi necesară agrearea unui protocol cu Casa Naționala de Pensii, iar pentru plata moștenirilor va fi necesară stabilirea unui protocol de colaborare cu Uniunea Naționala a Notarilor Publici.

Cea de-a treia direcție a strategiei este și cea care necesită demersuri mai complexe și mai de durată. Este vorba de modificarea de către Parlament a legislației primare care, în momentul de față, nu permite românilor să adere la un fond de pensii decât prin semnarea unui formular tiparăit în prezenta unui agent de marketing. „Ne propunem ca, împreună cu ASF, să facem toate demersurile necesare în Parlament în acest sens, îndata ce legea plătiii pensiilor private, ultima verigă lipsă din sistem, va fi votată”, explicat Radu Crăciun.

Adoptarea acestui act normativ, în așteptare de peste 12 ani de când sistemul a devenit operațional, este principala prioritate a președintelui APAPR. Invitat la GÂNDUL FINANCIAR, Radu Crăciun și-a exprimat speranța ca legea să fie finalizată și votată până la sfârșitul acestui an.

La finalul anului 2020, numărul participanților la Pilonul II a ajuns la 7,6 milioane, iar suma care s-a acumulat în tot acest interval de timp și care s-a și multiplicat prin investire era de 15,4 miliarde de euro.

„Anul 2020 s-a terminat foarte bine din perspectiva participanților, un randament de 6,2 la sută este foarte bun pentru 2020, chiar dacă nu era pandemie, pentru un fond cu risc mediu-scăzut”, a declarat Radu Crăciun. Randamentul este de trei ori peste rata inflației, de 2,06%, la finalul anului trecut.

Urmăriți integral emisiunea GÂNDUL FINANCIAR, difuzată marți pe GÂNDUL și contul de Facebook GÂNDUL FINANCIAR:

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Anunț despre CARNEA DE PUI din magazine. Producătorii au spus care este ADEVĂRUL, de fapt
Teo Trandafir renunță. Greu își mai găsește locul
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația