Sondaj PwC: Transformarea digitală urcă pe primul loc în topul priorităților de investiții ale directorilor generali din România după pandemie

Sondaj PwC: Transformarea digitală urcă pe primul loc în topul priorităților de investiții ale directorilor generali din România după pandemie
Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 17/08/2021, 10:59
Actualizat: 17/08/2021, 11:05

Marea majoritate (85%) a directorilor generali din România, în acord cu tendința la nivel gobal, planifică creșteri ale investițiilor în transformarea digitală, în următorii trei ani, potrivit sondajului CEO Survey 2021, realizat de compania de servicii preofesioanle PwC România, urcând pe primul loc în topul domeniilor pentru care executivii vor aloca mai multe fonduri.

Sondajul realizat în rândul directorilor executivi de către PwC România arată modul în care și-au schimbat intențiile de investiții ca urmare a crizei provocate de pandemie.

La întrebările privind destinațiile prioritare ale alocărilor, directorii generali din România au menționat în ordine, după transformarea digitală (85%), inițiativele în vederea eficientizării costurilor (83%), stilul de conducere – leadership și dezvoltarea talentelor (79%), securitatea cibernetică (76%).

„Viitorul aparține digitalizării”

„Transformarea digitală a surclasat în 2021 eficientizarea operațională care a fost prioritară în ultimii ani și care ne-am fi așteptat să rămână dominantă, mai ales pe fondul crizei sanitare, așa cum a fost în criza financiară din urmă cu un deceniu. Orientarea spre digitalizare este atât un efect al situației din ultimul an și jumătate, în care tehnologiile au însemnat inclusiv supraviețuirea afacerilor, cât și o mai mare conștientizare, tocmai datorită acestui context recent, că viitorul aparține digitalizării”, a declarat Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC România.

O pondere semnificativă, de 41% dintre liderii de organizații, prioritizează creșterea productivității prin automatizare și tehnologizare pentru a-și asigura competitivitatea pe piață, conform rezultatelor sondajului. Astfel, tehnologiile inteligente, cum ar fi robotizarea automatizării proceselor – RPA (robotic proces automation), machine learning și chatbot oferă companiilor noi oportunități de a îmbunătăți performanța proceselor operaționale și de a realiza economii semnificative.

„Majoritatea companiilor au investit în ultima vreme în tehnologie și vedem că 85% spun că vor să investească mai mult. Dintre aceștia, peste jumătate (53%) vor investi în digitalizare cu cel puțin 10% în plus față de anii anteriori”, a explicat Dinu Bumbăcea.

Potrivit reprezentantului PwC România, pe lângă investiții, companiile ar trebui să fie preocupate de modul în care integrează tehnologiile în modelul de afaceri ca să putem vorbi cu adevărat de transformare digitală. „Transformarea digitală este o abordare strategică, centrată pe digitalizare, care înseamnă mult mai mult decât îmbunătățirea unor servicii sau produse datorită tehnologiei. Așadar, marea majoritate a companiilor sunt abia la începutul acestui drum spre digitalizare și necesită investiții mai mari. De exemplu, la nivel global, studiile noastre arată că doar 5% dintre companii sunt acum cu adevărat digitale”, a detaliat Dinu Bumbăcea.

Astfe, potrivit PwC, în noul context, este de așteptat ca utilizarea analizelor avansate de date să fie mai intensă și adoptarea Inteligenței Artificiale (AI) în fundamentarea deciziilor de management, inclusiv a celor de gestionare a riscurilor, să se facă pe scară largă. Prin urmare, 62% dintre directorii generali au afirmat că se vor concentra mai mult asupra digitalizării funcției de management al riscurilor.

Mai mult, interesul directorilor generali din România pentru transformarea digitală este similar cu cel exprimat de liderii globali și regionali, care de asemenea planifică creșteri de peste 10 procente ale investițiilor în transformarea digitală.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
Scene interzise cardiacilor. Mai multe vedete, orgie greu de imaginat. Cum au fost surprinse
Suma pare ireală! Câți lei primește salariu lunar o casieriță în Mega Image
FOTO. Dana Săvuică, imagini interzise cardiacilor, la 51 de ani! Cum arată în costum de...
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
La ce bancă își ține banii Gigi Becali! Cum a fost surprins milionarul alături de...
Primele declarații ale lui Cătălin Moroșanu despre divorț! A ținut ca fanii să afle de...
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
Cu ce salariu pleacă acasă un ANGAJAT DACIA după o lună de muncă?
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
Tulpina Delta a suferit o mutație, responsabilă pentru creșterea cazurilor din Marea Britanie. Cu ce...
Am aflat câte clase are Cătălin Botezatu, de fapt. Îți vei schimba părerea despre el
O scrisoare de AMOR a excentricei regine Maria Antoaneta a DEZĂLUIT ceva INCREDIBIL după aproape...
Iohannis a făcut ANUNŢUL! Vor fi noi RESTRICŢII pentru români. 'Trebuie luate măsuri acum'
Frații Dedeman, lovitură pentru Kaufland și Lidl. Nimeni nu mișcă în fața lor în Europa...
100.000 de euro de la Centrala Nucleară pentru un INGINER constănțean
Pompieri, chemați să salveze o femeie care atârna de o stâncă. Au rămas perplecși la...
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit și el... Un mare artist...
Klaus Iohannis dă ordinul. E obligatoriu în toată România! Decizie BOMBĂ luată de președinte
BOMBĂ! DISPARE FACEBOOK. Mișcarea pregătită în secret de Zuckerberg
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021