Guvernul reglementează identificarea video de la distanță pentru servicii online. Românii vor putea cere daune de 100.000 euro pentru identificare incorectă

Guvernul reglementează identificarea video de la distanță pentru servicii online. Românii vor putea cere daune de 100.000 euro pentru identificare incorectă
Sursă FOTO: caracter ilustrativ
Publicat: 17/02/2021, 17:05
Actualizat: 17/02/2021, 17:09

Persoanele fizice sau reprezentanții firmelor vor putea fi identificați la distanță, prin mijloace video, prezentând cartea de identitate sau pașaportul, atunci când vor dori să se înroleze ori să se identifice în sistemele IT care furnizează servicii online, potrivit unui proiect de Ordonanță de urgență (OUG) pus în dezbatere publică de Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR).

Proiectul de act normativ, publicat vineri, 12 februarie pe pagina web a ADR este precedat de un proiect de Hotărâre de Guvern (HG) privind norme tehnice referitoare la procedura de identificare a persoanei la distanță utilizând mijloace video, care a intrat în dezbatere publică în noiembrie, anul trecut.

Astfel, în nota de fundamentare a proiectului de ordonanță se arată că instaurarea încrederii în mediul online este esențială pentru dezvoltarea economică și socială, iar criza actuală fără precedent forțează instituțiile, companiile și cetățenii să își desfășoare activitatea prin mijloace electronice, fiind nevoie de instrumente de încredere.

La nivel european, regulile generale privind utilizarea serviciilor de încredere sunt reglementate de dispozițiile Regulamentului UE nr. 910/2014, iar statele membre dispun de libertatea de a utiliza sau de a introduce, în scopuri de identificare electronică, mijloace pentru accesarea serviciilor online, se mai precizează în documentul citat.

Aceste metode de identificare prin mijloace video recunoscute și confirmate de organisme de evaluare a conformității din respectivele țări sunt deja implementate în diverse țări din UE, explică legiuitorul.

Procesul de autentificare la serviciile online, simplificat prin mijloace de identificare video

Obiectivul declarat al noii reglementări este acela de a simplifica procesului de autentificare la serviciile online, pentru a nu mai fi nevoie de prezența fizică a persoanelor la ghișee.

„Simplificarea procesului de autentificare, fără a mai fi nevoie de deplasarea persoanei la ghișeu în vederea identificării fizice va accelera procesul de digitalizare atât în administrația publică, cât și în mediul privat.”, se arată în nota de fundamentare.

Astfel, reglementarea cadrului general privind utilizarea mijloacelor video pentru identificarea persoanei la distanță presupune stabilirea obligațiilor și responsabilităților pentru entitățile care participă la procedura de identificare și stabilirea cerințelor tehnice privind procedurile legale.

Cum se va desfășura procedura de identificare la distanță: Cu respectarea regulilor pentru prelucrarea datelor cu caracter personal

Identificarea persoanei la distanță prin mijloace video este definită de legiuitor ca fiind procesul de recunoaștere unică prin mijloace video a persoanei fizice în baza documentelor transmise sau prezentate, a imaginilor capturate și/sau informațiilor comunicate în timp real de persoana fizică, cu respectarea cadrului legal privind prelucrarea datelor cu caracter personal, inclusiv a regulementului UE privind protecția datelor (GDPR).

Cartea de identitate, cartea de identitate proivizorie și pașaportul sunt documentele de identitate acceptate în acest proces de identificare video, dar verificarea nu va consta doar în prezentarea acestor documente. Furnizorii de servicii de identificare la distanță prin mijloace video pot fi prestatorii de servicii de încredere, prestatorii de servicii de plată, instituțiile și autoritățile publice sau firme terțe care furnizează servicii de verificare a identității prin mijloace video.

Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) va monitoriza respectarea acestei reglementari legale.

Articolul 4 din proiectul de OUG prezintă în linii mari cum ar urma să se facă identificarea prin mijloace video a unei persoane, astfel:

Art. 4 (1) Identificarea persoanei la distanță utilizând mijloace video se realizează cu ajutorul unui sistem informatic destinat procedurii de identificare la distanță.
(2) Pentru verificarea identității persoanei la distanță utilizând mijloace video se utilizează atât documentele de identitate, a căror imagine este capturată prin mijlocul video, cât și date sau informații obținute din surse credibile și independente, în baza acordurilor/parteneriatelor încheiate între instituții/deținători de baze de date private (Direcția Generală de Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, inspectoratul General pentru Imigrări, Agenția Națională de Administrare Fiscală, alte autorități publice, operatori economici care dețin baze de date private cu informații de la autorități publice, rapoarte de audit, documente fiscale, extrase de cont etc.) și furnizori de servicii de identificare.
În baza acestor acorduri/parteneriate, instituțiile menționate mai sus pot să transmită furnizorilor de servicii de identificare inclusiv imaginea documentelor de identitate sau elementele de identificare specifice în cazul documentelor de identitate emise în formă electronică, dacă identificarea este realizată în scopurile prevăzute de regulamentul UE nr 910/2014 (..) privind identificarea electronică și serviciile de încredere pentru tranzacțiile electronice pe piața internă (..).
(3) Consultarea surselor de date menționate la alin. (2) se face după obținerea acordului persoanei care solicită identificarea la distanță prin mijloace video.
(4) Se interzice utilizarea datelor/informațiilor obținute de către furnizorii de servicii de identificare a persoanei la distanță prin mijloace video din diverse surse, în alte scopuri, fără informarea/acordul persoanei sau alte prevederi legale în acest sens.

Identificarea video la distanță poate fi atacată în instanță, iar identificarea eronată ori folosirea de documente falsificate se pedepsește penal

Proiectul de OUG prevede la Articolul 2 faptul că metodei de identificare a persoanei la distanță prin mijloace video nu i se poate refuza efectul juridic echivalent identificării față în față, prezența fizică, dar că această metodă poate fi contestată în instanță de către perdoana fizică/juridică prejudiciată;

În urma expertizei tehnice solicitate de o instanță, identificarea persoanei prin mijloace video poate fi validată sau anulată.

De asemenea, identificarea eronată a persoanei la distanță prin mijloace video, în mod intenționat sau utilizarea documentelor de identificare/imagini falsificate se pedepsește conform Codului Penal.

Identificarea clienților la distanță utilizând mijloace video de către prestatorii de servicii de plată, se arată și în proiectul de HG postat in noiembrie anul trecut pe site-ul ADR, se realizează cu obligația prestatorului  de a notifica Autoritatea cu 30 de zile înainte de utilizarea mijloacelor video pentru identificarea clienților.

Prestatorii de servicii de plată, obligați să facă asigurare de răspundere civilă care să acopere prejudiciile cauzate de identificarea incorectă a clientului în valoare de 100.000 euro

Notificarea va fi însoțită de următoarele documente, potrivit proiectului de act normativ:

a) descrierea soluției tehnice și a echipamentelor utilizate în procesul de identificare la distanță utilizând mijloace video;
(se poate depunde odată cu depunerea documentației de avizare a instrumentului financiar de plată cu acces la distanță)
b) raport de audit în care să se specifice conformitatea cu cerințele prevăzute în prezenta hotărâre, realizat de un auditor din lista auditorilor IT publicată pe site-ul Autorității;
(referințele la identificarea utilizând mijloace video pot fi incluse în raportul de audit întocmit pentru avizarea instrumentului financiar de plată cu acces la distanță)
c) asigurarea de răspundere civilă față de terți care să acopere prejudiciile cauzate de identificarea incorectă a clientului în valoare de 100.000 euro;d) declarația reprezentantului legal că prestatorul de servicii de plată dispune de politici și proceduri de identificare și diminuare a riscului asociat metodei de identificare, inclusiv personal specializat în conformitate cu prevederile Legii 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, cu modificările și completările ulterioare;
e) lista standardelor recomandate de către ETSI și Comisia Europeană, în baza cărora se realizează identificarea video;
f) declarația pe propria răspundere a reprezentantului legal că în procesul de identificare la distanță utilizând mijloace video sunt respectate reglementările privind protecția datelor cu caracter personal;

Ce amenzi pot primi firmele sau instituțiile publice care încalcă normele de securitate și confidențialitate

Proiectul prevede și amenzi contravenționale pentru nerespectarea de către prestatorii de servicii de încredere, de plăți ori de către instituțiile publice a regulilor stipulate în proiectul de OUG, instituțiile publice având amenzi mai mici decât operatorii privați.

Amenzile variază de la 5 puncte până la 20 de puncte, un punct reprezentând valoric cel mai mic salariu minim brut pe țară garantat în plată, care pentru 2021 a fost stabilit la nivelul de 2.300 de lei.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unul dintre polițiștii care l-au căutat pe copilul de 2 din Botoșani a povestit momentul...
Jador s-a despărțit de Oana Ciocan după Survivor All Stars?! 'M-ai mințit de la început!'
FOTO. Așa arată tânăra care a apărut lângă un milionar și și-a mărit tariful, iar...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
VIDEO Generalul Ben Hodges laudă România pentru „cel mai recent exemplu de contribuție la apărarea...
Ce bilețel a primit o șoferiță din România, pe parbrizul mașinii: 'Ești frumoasă, dar..'
Irina Loghin, luată cu Salvarea!
ANM a actualizat prognoza meteo până în 15 aprilie. Pentru săptămâna viitoare, meteorologii anunţă încălzire,...
"Asta m-a pus pe gânduri cu Virginia. Nu e bine ". Robi, dezvăluiri sincere în...
A murit iubitul tenismenei Aryna Sabalenka! S-a stins din viață subit la doar 42 de...
Vedete din România care s-au luat la trântă cu sticlele și au pierdut lupta! Imagini...
Acte auto pe care ești OBLIGAT să le ai în ORIGINAL, în mașină
Noul smartphone de la Google, Pixel 9, vine cu o serie de îmbunătăţiri şi caracteristici...
Ceva NEMAIVĂZUT se întâmplă în interiorul planetei Jupiter! Astronomii sunt șocați
Judecătorii au luat DECIZIA. Cutremur fără precedent în DOSARUL CARACAL
Vești cumplite de la ANM. Iarnă peste România, cât de frig va fi
Ce jurat a câștigat prima amuletă din sezonul 13 Chefi la cuțite: „Cineva a vrut...
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după...
Nicolae Guță, părere sinceră despre vacanțele exotice. De ce nu a mers cântărețul niciodată în...
Filmarea autentică cu Kate Middleton și printul William după acuzațiile de infidelitate la adresa prințului...
BANCUL ZILEI. Bulă sună la linia fierbinte și îi răspunde una gemând: Dar ce faci...
De ce dăm vina pe victime?