Tânărul antreprenor român care a inventat ochelarii digitali pentru nevăzători, finalist la Global Business Hall of Fame

Tânărul antreprenor român care a inventat ochelarii digitali pentru nevăzători, finalist la Global Business Hall of Fame
Cornel Amariei, CEO .lumen
Publicat: 17/05/2021, 11:10
Actualizat: 17/05/2021, 11:36

Românul Cornel Amariei, fondator al companiei .lumen, este unul dintre cei cinci finaliști ai programului Global Business Hall of Fame by JA Wordlwide. Numit recent de Forbes drept unul dintre cei mai influenți europeni sub 30 de ani și unul dintre „10 tineri remarcabili ai lumii”, tânărul antreprenor a inventat ochelarii digitali care înlocuiesc câinii însoțitori pentru persoane cu deficiențe de vedere.

Sunt doar doar 20.000 de câini-ghid pentru cele 40 de milioane de persoane cu deficiențe de vedere din lume, se arată în prezentarea de pe pagina Global Business Hall of Fame, iar invenția lui Cornel Amariei le va reda, în mare măsură, libertatea de mișcare.

Cornel Amariei se numără printre cei 5 finalişti la secţiunea pentru inventatori din 2021 a concursului Global Business Hall of Fame.

Programul Global Business Hall of Fame, care are loc din 1976, prezintă antreprenori și lideri de top din întreaga lume care pot, prin activitățile lor, să ne schimbe viețile.

„Cornel Amariei, un absolvent al JA, provine din București, România. În urmă cu cinci ani, a fost manager de inovații la Continental Automotive Systems din Bremen, Germania, unul dintre cei mai mari producători de electronice auto din lume, unde a dezvoltat peste 20 de inovații. A primit Premiul pentru inovare și tehnologie 2016 de la Aspen Institute, un premiu sponsorizat și prezentat de ExxonMobil România. Din 2020, el a fost dedicat noii sale companii, .lumen”, scrie în prezentarea tânărului antreprenor român pe pagina web a Global Business Hall of Fame.

Doar 20.000 de câini călăuzitori pentru cele 40 de milioane de persoane cu deficiențe de vedere din întreaga lume

Câinii însoțitori oferă îngrijire de neegalat persoanelor cu deficiențe de vedere, dar, din cauza dificultății de creștere și de formare a puilor, doar 20.000 de câini călăuzitori deservesc cei 40 de milioane de persoane cu deficianțe de vedere care au nevoie de asistență, se arată în prezentarea de pe pagina Global Business Hall of Fame. Compania înființată de Cornel Amariei, .lumen – un startup de cercetare care folosește cele mai avansate tehnologii în AI, robotică și neuroștiințe – a construit o soluție de ochelari inteligenți care utilizează un scanner 3-D și trimite semnale electrice către creier pentru a conceptualiza forma obiectelor și a transmite percepția dimensiunilor acestora. Dispozitivul imită beneficiile unui câine ghid, oferind persoanelor cu deficiențe de vedere până la 30% din înțelegerea vizuală a unei persoane fără deficiențe. .lumen permite indivizilor să măsoare distanțele, cum ar fi cât de departe sunt mobilierul și alte obiecte, ceea ce poate permite, de asemenea, utilizatorilor cu deficiențe de vedere să conducă o mașină.

 .lumen a strâns peste 1 milion de euro în finanțare până la începutul anului 2020

Până la începutul anului 2020, .lumen a strâns peste 1 milion de euro în finanțare, cu o echipă de peste 30 de profesori, medici și ingineri. Produsul va începe producția în a doua jumătate a anului 2021, iar până în 2022 este de așteptat ca numărul ochelarilor .lumen să depășească numărul câinilor îndrumători în funcțiune.

Compania Ascendis, lider al pieței de training din Europa de Est, a anunțat în aprilie intrarea în acționariatul startup-ului românesc .lumen, companie care concepe, dezvoltă și produce sisteme de asistență pentru nevăzători. Prețul unei perechi de ochelari .lumen este de 4.999 de euro, însă compania intenționează să îi facă accesibili vizând sistemele de finanțare publice care le permit persoanelor cu dizabilități să beneficieze de tehnologii de asistență gratuit ori cu subvenții.

Ochelarii înţeleg contextual lumea, cum arată, ce reprezintă fiecare obiect şi cum se mişcă. De asemenea, aceştia procesează şi stochează informaţiile intern şi calculează modul în care utilizatorul poate interacţiona cu lumea din punct de vedere contextual. Nu în ultimul rând, ochelarii transferă informaţiile relevante, folosind indicaţii haptice şi auditive.

Cornel Amariei, numit recent de Forbes drept unul dintre cei mai influenți europeni sub 30 de ani

Tânărul de 27 de ani a crescut într-o familie în care ambii părinţi au un handicap locomotor, iar sora sa are paralizie cerebrală. Astfel a ajuns să înţeleagă nevoile pe care le au bolnavii şi să îşi dea seama de impactul pe care îl au dizabilităţile asupra oamenilor.

Cornel este condus de principiile de bază ale JA – să fie un inovator și un antreprenor cu conștiință socială. El a fondat primul club românesc de robotică de liceu, ajutând echipa să câștige peste 70 de premii internaționale și a intrat în competiția Compania anului JA România timp de doi ani consecutivi, reprezentând România în competiția Compania anului JA Europe.

Cornel a fost numit recent de Forbes drept unul dintre cei mai influenți europeni sub 30 de ani și unul dintre „10 tineri remarcabili ai lumii” de către JCI.

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
Motivul pentru care Reghe a băgat divorț. Ce i-a făcut Prodanca! Ea și Gigi Becali
FOTO. Anna Lesko, o nouă apariție interzisă! Cum s-a afișat în fața fanilor: i-a căzut...
Serena Williams a fost surprinsă pe plajă, în costum de baie. Câte kilograme are sportiva
Andreea Mantea NU mai tace! Adevărul despre relatia cu Cristi Mitrea: „…câte BĂTĂI am îndurat,...
Ce avere îi lasă Prodanca lui Reghecampf! Ce se va întâmpla la partaj, după divorț
CAZ HALUCINANT în România! Un doctor a anunţat că NU mai consultă pacienţi nevaccinaţi. Poziţia...
Cabluri roase de şoareci în Bucureşti. Rozătoarele au întrerupt funcţionarea unor semafoare
BANCUL ZILEI – Darul iubitei și bikinii buclucași
Viitorul val de cancer din Europa. Avertismentul experților: „Rezultatul este o bombă cu ceas”
Motivul pentru care Reghe a băgat divorț. Ce i-a făcut Prodanca! Ea și Gigi Becali
AVERTISMENT lansat de președintele Micrososft: Există deja sistemul „O persoană, un dosar”
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Au sau nu voie medicii de familie să refuze pacienții nevaccinați? Colegiul Medicilor răspunde (exclusiv)
Heidi Klum și-a arătat susținerea pentru Germania în „cel mai mic bikini”. Puține femei ar...
Se spală de Moșii de vară 2021? Ce spun, de fapt, tradiția străveche și preoții
COD ROȘU de alertă în România: Raed Arafat, anunț cutremurător: Suntem sub incidența avertizărilor
Știrea zilei. Ce a pregătit Pfizer pentru întreaga omenire
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Povestea tânărului din România care şi-a deschis prima afacere căutând-o pe Google. Acum face milioane...