UiPath debutează în forță în a doua ședință de tranzacționare pe Wall Street. Cu cât a crescut prețul acțiunilor în ultimele 24 de ore

Redactor:
Gilda Popa
UiPath debutează în forță în a doua ședință de tranzacționare pe Wall Street. Cu cât a crescut prețul acțiunilor în ultimele 24 de ore
Bursa din New York marchează cu artificii listarea unicornului românesc UiPath (sursa foto: Twitter)

Unicornul românesc UiPath (PATH) a deschis pe plus joi a doua şedinţa de tranzacţionare de la listare sa pe Bursa din New York cu un preţ al acţiunilor de 73 dolari pe unitate, mai mult cu 25% în raport cu preţul vizat cu ocazia Ofertei sale Publice Iniţiale (IPO). La câteva ore de la deschidere, prețul acțiunilor a atins un nou vârf de peste 78 de dolari. Și trendul de creștere se menține, pe fondul intrării în acționariat ai unor giganți precum fondul ARK Invest al lui Cathie Wood.

Compania fondată de antreprenorul Daniel Dines este noua „vedeta” din tehnologie pe Wall Street după succesul de miercuri, care a propulsat-o la o valoare estimată de peste 40 miliarde dolari.

UiPath crește cu peste 10 miliarde dolari în doar 24 de ore

În doar 24 de ore, UiPath a crescut cu peste 10 miliarde dolari.  Pe uriașele ecrane publicitare din New York a fost anunțată miercuri, 21 aprilie, listarea UiPath la Bursa din New York (NYSE), iar, legat de companie, erau scrise și următoarele: software robots so people don’t have to be robots (roboți software astfel încât oamenii să nu devină ei înșiși roboți).

Doar două companii din sectorul de software din SUA au depăşit finanţarea de 1,34 miliarde de dolari atrasă de UiPath în urma ofertei publice de listare (IPO): SnowFlake, în septembrie 2020 cu 3,9 miliarde dolari şi Qualtrics în ianuarie 2021 cu 1,78 miliarde dolari.

Înaintea intrării la tranzacționare, în oferta publică inițială, una dintre cele mai mari din sectorul de tehnologie de la NYSE, producătorul de roboți software adunase de la investitori 1,34 miliarde de dolari, vânzând 23,89 milioane de acțiuni la un preț unitar de 56 de dolari. Astfel, compania, în ansamblul sau, adică 100% din acțiuni, era evaluată la 29 de miliarde de dolari.

La prețul de 56 de dolari, cele 27 de milioane de acțiuni clasa A și 82,4 milioane de acțiuni clasa B, deținute de Daniel Dines, care este și directorul general al companiei, valorau 6,1 miliarde de dolari.

Însă, la închiderea primei ședințe de tranzacționare, UiPath ajunsese la o capitalizare de piață (în formă diluată, care include și opțiunile pe acțiuni primite de angajați) de 37,77 miliarde de dolari, după ce prețul acțiunilor s-a apreciat cu 23,61%, la 69,22 dolari. In a doua zi de tranzactionare, cel mai valoros produs al industriei de IT din România, este cotat pe cea mai puternică bursă la nivel mondial, dupa doar cateva ore de tranzactionare, la o valoare de piaţă de aproape 46 miliarde dolari.

Fondatorul UiPath, Daniel Dines, devine cel mai bogat om din Romania si intra in Top 50 al miliardarilor lumii

Daniel Dines, CEO şi unul dintre fondatorii UiPath, deţine 27 de milioane de acţiuni clasa A şi 82,4 milioane de acţiuni clasa B. La preţurile curente de tranzacţionare, averea lui Dines este de circa 8,3 miliarde de dolari, adică în creştere cu 2 miliarde dolari în doar două zile. Faptul l-a propulsat, la 49 de ani, pe Dines în primii cei mai bogați 50 de oameni ai planetei, conform Bloomberg Billionaires Index, însă, cu ocazia ofertei publice inițiale, Dines a vândut din acțiunile sale titluri de numai 75 de milioane de dolari.

Cu o apreciere de 23% a preţului acţiunilor în prima şedinţă de tranzacţionare, dar şi cu intrarea în acţionariat a fondurilor ARK Invest ale lui Cathie Wood, şi pe fondul unor rezultate financiare îmbunătăţite, care asigură o marjă brută de 89%, intrarea la tranzacţionare pe Wall Street a unei companii pornite în România a fost un succes răsunător.

“Succesul de miercuri al UiPath se datorează faptului că a intrat pe bursă cu cifre foarte impresionante. Acesta a fost unul dintre cele mai mari IPO-uri tech din ultimii ani şi ar trebui să luăm în considerare şi faptul că a avut loc pe o piaţă destul de dificilă, mai puţin prietenoasă cu firmele de tehnologie în ultimele săptămâni”, spune Ionuş Paulenco, analist al eToro, citat de zf.ro.

The Economist: UiPath este cel mai de succes „export tehnologic” pe care l-a dat Europa

Prestigioasa publicație The Economist arată că succesul UiPath pe Wall Street este cel mai răsunător export de tehnologie pe care l-a dat bătrânul continent.

Pandemia a dat un impuls „automatizării proceselor robotizate” (rpa), o etichetă tautologică pentru un software care face acest lucru. Când au dat de gustul „rpa”, managerii vor mai mult, scrie The Economist. Această dorință ne explică modul în care UiPath, numită de publicația britanică „o firmă obscură de software din România”, a reușit pe 20 aprilie să strângă peste 1,3 miliarde de dolari într-o ofertă publică inițială (IPO) de pe bursa din New York. Aceasta a adus-o la o evaluare de aproximativ 30 de miliarde de dolari, mai mare decât ceea ce Spotify, serviciul suedez de succes de streaming muzical, a obținut când a fost listat în 2018.

 

 

 

 

FOTO EXCLUSIV | Imagini şocante cu blana ursului Arthur, împuşcat de Emanuel de Liechtenstein
De ce a murit, de fapt, Ioan Danciu! Ce au găsit medicii în trupul său...
FOTO. Imaginile momentului cu logodnica lui Ion Ion Țiriac! S-a pozat așa și fanii au...
Mirela Vaida, în stare de șoc! O nouă lovitură din partea atacatoarei! A fost surprinsă...
Asta o va lovi în orgoliu pe Simona Halep! Șanse mari ca antrenorul înlăturat de...
Părerea lui Gigi Becali despre George Simion. Surprinzător ce a putut spune despre liderul AUR
Tatuaje reale, pe durată limitată. Soluţia pentru cei care vor să se tatueze „fără regrete”
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
Fotografia care a stârnit controverse pe Facebook: „Cine a spus că în Poliția Română sunt...
De ce a murit, de fapt, Ioan Danciu! Ce au găsit medicii în trupul său...
Cele patru TEHNICI prin care femeile pot simți mai multă PLĂCERE. Sunt extrem de simple...
Cum și-a vopsit Porsche-ul un tânăr din Târgu-Jiu. Și-a pus și Dubai la număr, ca...
Ce a făcut Regina Elisabeta la o lună de la moartea soțului. Nimic nu o...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
A MURIT! Vestea ȘOC a momentului în România
Cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat. Un român consumă 85 de litri anual
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Ideile de afaceri vin în moduri diferite şi câteodată sunt şi mai ciudate. Cum a...
Inchide